Ekonomi

GES’te büyük kazanç! Bugün son gün, paralar hesaplara yatırılıyor

Yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönelimlerinin teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi (GES) için kamu bankalarınca talep toplama bugün bitiyor.Bu çerçevede, Türkiye genelinde 15-22 Haziran döneminde, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönelimlerinin teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edileceği duyurulmuştu.

Bu çerçevede, Türkiye genelinde 15-22 Haziran döneminde, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri yapıldı. Talep toplama, ilk etapta Ziraat, Halk ve Vakıflar bankaları aracılığıyla gerçekleştirildi.

Yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak duyurulan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endekslenecek.

GES'lerin getirileri, KİT'ler içinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenecek.

Uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi planlanacak.

Aynı zamanda GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı, beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlanacak.

24 HAZİRAN'DA HESAPLARA YATIRILACAK
Asgari talep tutarı bin TL olarak belirlenen senetler, 1 liranın katları şeklinde ihraç edilecek. Senetler, 24 Haziran Cuma günü yatırımcıların hesaplarına gönderilecek.

GES'lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak 2022 Yılı Bütçe Kanunu'nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874 milyon 144 bin liralık gelir tahmini tutarı baz olacak.

Ayrıca 22 Aralık 2021-31 Aralık 2022 döneminde iktisap edilen, DİBS'lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde sıfır stopaj uygulanması planlanıyor. Bu sebeple 23 Eylül ve 23 Aralık'ta yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde sıfır olacak.

Bu ay yapılacak ihraçta Hazine tarafından belirlenen dönemsel getiri yüzde 5,32 ve yıllık bileşiği yüzde 23,04 olması planlanıyor. Bu kapsamda gelir gerçekleşmelerine göre azami yıllık bileşik getiri oranı yüzde 25,54'ü olabilecek.

Aracı olan kamu bankaları, vatandaşları detaylı şekilde (ilgili hesapların açılması, menkul kıymet transferi, saklanması gibi hususlar hakkında) bilgilendirecek. Vatandaşlar, aracı bankalara başvuru yaparak bu ürünü kolaylıkla alabilecekler.

https://emlakkulisi.com/elinden-cikaran-bin-pisman-olacak-unlu-piyasa-uzmani-altinin-pik-seviyesini-acikladi/710716