28 / 12 / 2024

Getiride aslan payı Ataşehir`in

Getiride aslan payı Ataşehir`in

İstanbul'da iki yıl önce Ataşehir, Ümraniye, Fulya, Kurtuluş gibi semtlerden ev alanlar yatırımlarını ikiye katlarken Kadıköy ve Bakırköy gibi merkezlerde konut fiyatları düştü.



'Fiyatlar dünyadaki metropollerle eşitlenecek' Konut satışlarının doruk noktasına ulaştığı 2005 yılından bugüne, ekonomik göstergelerdeki ivme ve Mortgage Yasası'nın da etkisiyle talep artarken, buna paralel olarak fiyatlar da yükselen bir seyir izledi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası'nın verilerine göre özellikle gelişen bölgelerdeki yeni inşaatlar, o bölgelerin değerini arttırırken, konut fiyatlarında en büyük artışların yaşandığı yerler de buralar oldu. Ataşehir'de 2005 yılında 90 bin ile 125 bin YTL arasında değişim gösteren ortalama 100 metrekarelik ev fiyatları, 2007'de 200 bin-400 bin YTL aralığına yükselirken bölge, yüzde 220 ile en çok değer kazanan yer oldu. Bunda kuşkusuz Ataşehir adının son dönemde finans merkezi olarak anılması ile TOKİ'nin konut projelerinin de büyük etkisi var. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizameddin Aşa, Ataşehir'in doğu bölgesinde özellikle 2005 ve 2006 yıllarında yoğun talep olduğunu, fiyat artışlarının bu nedenle büyük artış gösterdiğini dile getirdi. Son yılların en popüler semtlerinden biri haline gelen Ümraniye'nin, inşa edilen yeni konut projelerinin de etkisiyle değeri arttı. Özellikle, bir anda şantiye alanı haline gelen Yenidoğan'da yükselen yeni siteler, bölgeye olan talebi arttırırken, 2005'te 35 bin-55 bin YTL arasında olan fiyatlar, 2007'de 110 bin-150 bin YTL'ye çıktı. Bu artışla fiyatlarda yüzde 172'lik bir artış meydana geldi.

'Avrupa şampiyonu'

Fulya Kent merkezinde yer almasına karşın görece yeni bir semt olan ve bu nedenle de yeni binaların bulunduğu Fulya'daki konutlar, Avrupa yakasında en çok değer kazananlar oldu. Aşçıoğlu İnşaat'ın Selenium Twins, Selenium Residence projeleri ile İnanlar İnşaat'ın Terrace Fulya Evleri'nin de bulunduğu Fulya'daki konut fiyatları, 2005'teki 75 bin-120 bin YTL aralığından, geçtiğimiz yıl 180 bin-350 bin YTL aralığına sıçrayarak yüzde 144 değerlendi. Fulya'nın Mecidiyeköy, Beşiktaş ve Gayrettepe arasında sıkışmış bir semt olduğuna dikkat çeken Aşa, "Kent merkezinde bulunmasına karşın 20 yıllık geçmişi olan bir semt. Konutlara baktığımızda şehir merkezindeki diğer bölgelerden daha yeni olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Fulya'ya bir akın oldu ve fiyatlar çok yükseldi" diye konuştu. Yeni projelerin yapılmaya başlandığı kent merkezindeki Kurtuluş da kazandıran semtlerin başında geldi. 2005'te 65 bin-100 bin YTL arasında olan konutlar, 2006'da 80 bin-160 bin YTL, 2007'de ise 125 bin-250 bin YTL'den satıldı ve yüzde 150 kazandırdı.

'2007 kayıp yıl oldu'

Konut satışlarında 2007'nin 'kayıp yıl' olduğunu dile getiren Nizameddin Aşa, "2007'de çok kelepirler dışında satış yapamadık. Markalı konutlar satılırken, diğerlerine rağbet olmadı" dedi. Asıl canlılığın 2010'da yaşanacağını bildiren Aşa, şunları söyledi: "Mortgage Yasası oturmuş olacak. Finans şirketleri düşük faizli kredi veriyor olacak. Ayrıca şu anda yapımı devam eden projeler, piyasayı canlandıracak."

Bakırköy iki yılda yüzde 16.7 değer kaybetti

Konut sahibi olmak isteyenlerin artık güvenlikli ve sosyal olanakların bulunduğu siteleri tercih etmesi, kent merkezlerinin dışındaki büyük alanlar üzerinde kurulu yeni sitelere yönelmesine neden oldu. Depremin de yeni sitelere olan talepte önemli bir rol oynadığını ifade eden Nizameddin Aşa, "Kent merkezlerindeki en yeni bina, 10 yaşında. Deprem yaşandığı için birçok ev hasarlı. Bu nedenle merkezden merkez dışına doğru bir kayış görüyoruz. Buralardaki fiyat artış oranlarının daha yüksek olmasını da buna bağlamak yerinde olur" dedi. Hem bu nedenlerle hem de kent merkezlerindeki yüksek fiyatlar, merkezdeki konutlara olan talebi düşürünce bu da fiyatların düşmesi ya da fiyatlardaki artışın düşük oranlarda kalmasına neden oldu. Bakırköy'deki konutlar 2005'e oranla yüzde 12.5 değer kaybetti. 2005 yılında 100 metrekarelik bir dairenin 100 bin ile 200 bin YTL arasında olduğu Bakırköy'de fiyatlar 2007'de 115 bin ile 175 bin YTL seviyesine geriledi. Anadolu yakasının merkezlerinden birisi olan Kadıköy'de de 2005 yılında konut alanlar, 2007'de yüzde 16.7 değer kaybına uğradı.

 'Fiyatlar dünyadaki metropollerle eşitlenecek'

İstanbul'daki konut fiyatlarının yakın gelecekte dünyadaki metropoller seviyesine geleceğini dile getiren Soner, "Birinci ve ikinci el satışlarda, 2008'in ilk çeyreğinden itibaren bir hareketlilik bekliyoruz. Faizlerin düşmesi paralelinde -yılın ikinci yarısında- 2005 yılındaki patlamaya benzer bir canlılık yaşanabilir. Gayrimenkul şu anda belki de hiçbir zaman olmadığı kadar kazançlı bir yatırım aracı" diye konuştu.

EBRU ERDOĞAN


Geri Dön