28 / 04 / 2024

GİB'den yeniden değerleme oranı açıklaması!

GİB'den yeniden değerleme oranı açıklaması!

2023 yılı için üçüncü geçici vergi dönemi yeniden değerleme oranı %34,80 olarak belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda ilgili sirküleri yayına aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi, harç ve ceza miktarlarıyla ilgili olarak yapılan yanıltıcı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.



213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298. maddesi (B) fıkrası doğrultusunda, her yıl belirlenen yeniden değerleme oranının sadece yıllık dönemler için değil vergisel sebeplerle geçici vergi dönemlerinde de gerekliliği vurgulandı. 

MTV ve ek MTV’ye ilişkin GİB açıklaması 

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi oranlarına dair son dönemde ortaya atılan iddialara cevap verdi. "Son dönemde gündeme gelen yıl sonuna özel vergi, harç ve ceza zamlarıyla ilgili, hatta bu durumun ek olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni de kapsadığı yönündeki bilgilerin Başkanlığımızdan geldiği yönündeki iddialar kesinlikle gerçek dışıdır." ifadelerini kullandı.

Vergi Usul Kanunu çerçevesinde her yıl belirlenen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranının önemine dikkat çekmek gerekiyor. Bu oran vergi kanunlarındaki özel hükümler nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin indirim ve istisna uygulamalarında geçici vergi dönemlerinde de esas alınması gerektiği belirtildi.

Açıklananlara göre, Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında indirimli vergi uygulamalarında eğer yatırıma katkı tutarı belirli bir dönemde kullanılamazsa bu tutar sonraki dönemlere aktarılacak.  Ayrıca Vergi Usul Kanunu'na göre bu tutar hem geçici vergi dönemlerinde hem de yıllık dönemlerde belirlenen yeniden değerleme oranıyla güncellenir.

 GİB den yeniden değerleme oranı açıklaması!

“İndirim ve istisna uygulamasında geçerlilik söz konusu”

Söz konusu sirkülerde belirtilen bilgilere göre, 2023 yılı için üçüncü geçici vergi dönemine ilişkin indirim ve istisna uygulamalarında kullanılacak olan yeniden değerleme oranı %34,8 olarak belirlenmiştir. Konu ile ilgili şu açıklama yapıldı: "Yıl sonuna yaklaşırken vergi, harç ve ceza tutarlarının arttığına dair bazı yanıltıcı haberler ortaya atıldı. Bu haberlerde, artışın kaynağı olarak Başkanlığımız gösteriliyor. Ancak bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Açıklanan yeniden değerleme oranı, sadece belirli mevzuat uygulamalarında referans alınmak üzere belirlenmiştir. Bu tür yanıltıcı haberlere itibar etmemenizi rica ederiz."

GİB yabancılara ikamet izni kapalı olan ilçeleri açıkladı! Hangi ilçeler yabancılara kapandı 10 soruda tüm detaylarıyla

GİB yanlış anlaşılmaya karşı açıklama yaptı! Bağış yapanlara çok önemli vergi uyarısı!

Gelir İdaresi Başkanlığı 650 personel alacak! GİB personel alımı başvuruları ne zaman? İşte GİB personel alımı şartları!

Geri Dön