Gıdada büyük endişe! Böyle giderse pahalıya da gıda bulunamayacak!
Dünya büyük bir kuraklık dönemine girerken, bundan en fazla etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Kış mevsimini yaşadığımız bugünlerde yağışların kimi yerde beklendiği kadar olmaması kimi yerlerde ise hiç yağış kaydedilmemesi büyük bir endişeye neden oldu. Ancak en büyük endişe ilkbahar. PekiTürkiye genelinde de mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları çiftçiden tüketiciye, sanayiciden ihracatçıya ve tüketiciye kadar herkesin kâbusu oldu
Dünyanın bir süredir yaşadığı kuraklık tarımı kalbinden vurdu. Türkiye genelinde de mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları çiftçiden tüketiciye, sanayiciden ihracatçıya ve tüketiciye kadar herkesin kâbusu oldu.
Ancak asıl büyük endişe ise ilkbaharda yağışların az sıcaklığın ise çok yüksek olması. Çünkü önümüzdeki bahar aylarında yeterli yağış olmaması durumunda, patates, mısır, şekerpancarı, yem bitkileri, sebze birçok üründe ekim yapılamayacak.
OCAK AYINDA TARLALAR SULANIYOR, ÇİMLER YANDI!
Ekonomi gazetesinden Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde işte bu konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı.
Meteoroloji raporlarına göre, yağışlar azalırken aralık ayında sıcaklıkların normalin iki katına çıktığına vurgu yapan Yıldırım, özellikle arpa, buğday ekimi yapan çiftçilerin yağışın olmaması nedeniyle daha önce görülmemiş şekilde ocak ayında sulama yapmaya başladığını bildirdi.
Bu zamansız sulama nedeniyle elektrik ve mazot kullanımının fazlalaştığını, dolayısıyla maliyetlerin de arttığını vurgulayan Yıldırım, diğer yandan sulanamayan alanlarda ise çimlenme olmadığını bazı bölgelerde de çimlerin sıcaktan yandığını belirterek, üretimde önemli bir kayıp yaşanmakta olduğunu vurguladı.
Yıldırım yazısında, kuraklıktan direk etkilenen sektör olan tarımda en büyük endişenin ise ilkbaharda yağışların yetersiz kalması olduğunun altını çizdi.
Uzmanların da çiftçilerin de yeterli yağış olmaması durumunda, ilkbaharda mısır, patates, şekerpancarı, yem bitkileri, sebze başta olmak üzere birçok üründe ekim yapılamayacağını söylediğini aktaran Yıldırım, bunun dışında barajlardaki su seviyesinin de çok düşük olduğunu ve yeraltı su rezervinin de azaldığını vurguladı.
Yıldırım, barajlarda su seviyesinin aşırı düşmesi nedeniyle, ilkbahar ve yaz sıcağında sulanması gereken ürünler için su bulmanın da çok zor olabileceğine dikkat çekti.
Öte yandan Ali Ekber Yıldırım’a konuşan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da, kuraklık sebebiyle çok büyük riskle karşı karşıya kalındığını vurgulayarak, ofis olarak her türlü tedbiri aldıklarını söyledi.