Sektörel

Giderek derinleşen barınma krizi en çok öğrencileri vurdu!

Ülkemizde kira artış hızı olarak İstanbul ve Ankara’yı geçen İzmir’de barınma krizi derinleşiyor. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada söz konusu artışın kentteki konut yetersizliğinden kaynaklandığını vurgularken öğrenciler de çözüm istiyor.

Son senelerde artış gösteren barınma krizi katlanarak devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi BETAM ile bir emlak sitesinin işbirliğiyle hazırlanan Eylül 2024 kira raporuna göre, ülke genelinde kiralık konut metrekare fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 45.2’ye gerilerken İzmir’de söz konusu bu oran yüzde 56.3 şeklinde kaydedildi. Yaşanan krizden en çok etkilenen öğrencilerin barınma sorunları, bireysel bir problem olmaktan çıkıp, toplumsal bir krize dönüştü.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da konut açıklığına dikkat çekerken öğrenciler hükümetin çözüm üretmesini ve KYK burslarında artış talep ediyor. İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yüksek konut açığı ve artan yaşam maliyetlerinin kiralarda büyük bir artışa neden olduğunu söyledi. Açıklamasında İzmir’in son dönemde yoğun göç alan bir şehir olduğunu vurgulayan Güleroğlu, “Konut açığımız var ve konut kredi ile mevduat faizlerinin yüksek olduğu dönemde konut piyasasında satış yönünde ciddi durgunluklar yaşanıyor. Yeni konut üretilemediği için ve yaşam standartlarının pahalı olmasından kaynaklı olarak kira fiyatlarında artış gözlemleniyor” ifadelerini kullandı.

KİRALARIN YÜKSEKLİĞİ VE KONUT ARAYIŞI 

Cumhuriyet gazetesinden Ece İçmez imzalı habere göre Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Helin Randa konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamda KYK yurtlarındaki kötü koşullardan sonra yüksek kiralarla karşılaştığını dile getirerek  barınma krizinin çözülmesi için KYK burslarına zam ve kiraların düşürülmesini istedi. Randa açıklamasında öğrencilerin ders çalışacak uygun alan bulamadığını ve söz konusu mevcut durumun acil olarak düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. KYK yurtlarında geçirdiği zorlu bir senenin ardından, 2. ve 3. sınıf dönemlerinde ev aramak zorunda kaldığını dile getiren Randa, “Yurt koşulları son derece kötüydü. 6 kişilik odalarda kaldık ve yemekler de yetersizdi. Yurdun çevresi de güvenli değildi” ifadelerini kullanarak, yurt deneyimini anlattı. Depreme dayanıklı konut arayışında Buca bölgesini hedeflemesine rağmen, yüksek kiralarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Açıklamasında ev arkadaşlığını da deneyimlediğini dile getiren Randa,“Küçük evler bile oldukça pahalıydı. Sonunda bir arkadaşım ile ev tutmak zorunda kaldım bu da ulaşımda zorluklar yaşamama neden oldu ve daha sonra okula yakın mesafede bir ev tutmak zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

BURS 2 BİN TL, KİRA 13 BİN TL

Yaptığı açıklamada KYK bursunun yetersiz olduğunu dile getiren Randa, “Bursum 2 bin Türk Lirası fakat kira 13 bin Türk Lirası Hem ailemin yardımı hem de çalışarak kiramı karşıladım” şeklinde konuştu. Randa, mevcut kiraların dışında yurtların kalitesizliğinin ve öğrenci sayısının artmasının, barınma krizini daha da derinleştirdiğini söyledi. 

Öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getiren Randa, KYK burslarına zam yapılmasını, kiraların düşürülmesini ve daha kaliteli konutların sağlanmasını istedi. “Öğrenciler, ders çalışma alanı bile olmayan kalabalık odalarda veya okula uzak evlerde kalmak zorunda kalıyor. Bu kriz bir an önce çözülmeli” dedi.

 

1941 yılında eski ve yeni binaların kirası için yeni korunma kanunu hazırlanmış! 

Yeni ev alacaklara 3 ay ertelemeli konut finansmanı müjdesi! İşte Kuveyt Türk konut kredisi! 

İzmir konut fiyat artışında başı çekti! İşte ilçe ilçe konut fiyatları...