28 / 04 / 2024

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 200 yıllık tarihi evler; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday oldu. 



Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'nde 200 yıl önce inşa edilen tarihi evler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor. Dünya Gazetesi'nden Osman Şişko'nun haberine göre; fındık ticareti yapan gemilerin yaklaşık 200 yıl önce Fransa'nın Marsilya şehrinden getirdiği malzemeler, Giresun'da Anadolu sivil mimarisinde eşine az rastlanır bir mahalle kültürünün doğmasına vesile oldu.

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun Kalesi'nin eteklerinde kurulan Zeytinlik Mahallesi'nde altın oran kuralına göre inşa edilen Marsilya tarzı evler; bahçesi, fırını, ocağı ve kuyusu ile bugünlere kadar geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle restore edilen evlerle ilgili videolu bir paylaşım yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,“200 yıl önce Marsilya'dan gelen malzemelerle Giresun'da inşa edilen Zeytinlik Mahallesi, bölgesel kalkınma desteklerimizin güzel bir yansıması oldu. DOKA desteğiyle yeniden ayağa kalkan bu kadim mahalle, şimdi UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmeye hazırlanıyor" dedi.

Giresun Zeytinlik semtinin restorasyonunda son aşmaya gelindi!


Geri Dön