09 / 01 / 2025

Giresun'daki eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor!

Giresun'daki eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor!

Giresun'da, Rumlar tarafından yapılan ve geçmişte kilise ve cezaevi olarak kullanılan bina, 30 senedir Giresun Müzesi olarak çok sayıda tarihi eseri de ziyaretçileriyle buluşturuyor.



 

Giresun'da yaşayan Rumlar tarafından 1850'li yıllarda yapılan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonrasına kadar kilise, yaklaşık 20 sene kadar da cezaevi olarak kullanılan tarihi bina, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Giresun daki eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor!

Müzede Hititlerden Frigyalılara, Selçuklu'dan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetten eserler bulunuyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, mitolojik hikayeleriyle ön plana çıkan Giresun Adası'nda gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserlerden bazıları da Giresun Müzesinde sergileniyor.

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, binanın 1850-1860 arasında yapılan bir kilise olduğunu belirtti.

Kilisenin Giresun'da 1924'e kadar yaşayan Rumlara hizmet verdiğini söyleyen Güleç, mübadele sonrası boş kalan binanın 1948'e kadar bazı tahribatlara uğradığını belirtti.

12 bin esere ev sahipliği yapıyor


Hulusi Güleç, 1948-1967 arasında binanın cezaevi olarak kullanıldığını dile getirerek, yeni cezaevinin yapılmasıyla 1982'ye kadar boş kaldığını söyledi.

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan binanın 1982'de restorasyonuna başlandığını ve 1988'de müze olarak açıldığını dile getiren Güleç, "Müzemiz içerisinde gerek bu bölgeden gerekse Karadeniz'in diğer illerinden getirilen yaklaşık 12 bin eser yer alıyor. Tunç Çağı dediğimiz milattan önce 3 binli yıllardan Osmanlı'nın son dönemine kadar eserler, Hitit, Roma, Frigya, Bizans, dönemine ait eserler, Urartu ve Selçuklu eserleri var." diye konuştu.

Giresun daki eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor!

Güleç, müze içerisinde sergide bulunan eserlerin sayısının 2 bin olduğunu söyleyerek "Müzede toplam 12 bin eser var, teşhir alanı biraz küçük olduğu için tamamını sergileyemiyoruz. Zaman zaman vitrinlerde eserleri de değiştirip sirkülasyon yapıyoruz." diye konuştu.

Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu dönemleri ağırlıklı yaklaşık 9 bin sikkenin müzede yer aldığını söyleyen Güleç, Giresun Müzesinin Doğu Karadeniz'in sikke bakımından en zengin müzesi olduğunu belirtti.

Mitolojik Giresun Adası'na özel vitrin


Hulusi Güleç, Müze Müdürlüğünce yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin de sergilendiğini söyleyerek, "Bunların en başında Giresun Adası'nda yapılan kazılar geliyor. Biz 2011 yılından itibaren burada arkeolojik kazı yapıyoruz. Kazılar sonucunda tapınak, kilise, bir de şapel ortaya çıkmıştı, taşınır kültür varlıkları da bulunmuştu." dedi.

Müzede bir vitrinde, Giresun Adası'ndan çıkan eserleri teşhir ettiklerini dile getiren Güleç, "O dönemlere ait çeşitli sikkeler, hokka pit takımı dediğimiz bronzdan yapılmış eser, ahşaplar, bol miktarda mozaik parçaları ele geçti. Bunları şu anda müzemizde sergiliyoruz." diye konuştu.

Giresun daki eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor!

Güleç, birçok eserin de vatandaşlar tarafından getirildiğini aktararak, bunların bazılarının arkeolojik, bazılarının da ata yadigarı eserler olduğunu belirtti.

Müze binasının aslında bir kompleks yapıda yer aldığını söyleyen Güleç, şu şekilde konuştu.

"Kilise yapısı, papaz evi denilen tarihi bina, onun arkasında mahzen ve iki çeşme mevcut. Ziyaret olarak dikkati çeken yerlerden biri de mahzen. İki mahzeni var kilisenin, 1992'li yıllarda restore edilerek ziyarete açıldı. Birtakım taşınır kültür varlıklarını da mahzen içerisinde sergiliyoruz. Denizden çıkarılmış amforalar, taş eserler, plastik mimari parçalar gibi çeşitli eserler mahzende sergileniyor."

Güleç, son yıllarda müzenin ziyaretçi sayısında artış yaşandığını, bunun nedenlerinden birinin müzenin ücretsiz ziyaret edilebilmesi olduğunu sözlerine ekledi.


Geri Dön