İstanbul tarihinin en büyük şantiye alanlarına ev sahipliği yapıyor!
Türkiye’nin yatırım cenneti İstanbul belki de tarihinin en büyük şantiye alanlarına ev sahipliği yapıyor. 2011 yılında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda inşaatı devam eden 56 bin konut vardı. Avrupa Yakası’nda bu sayı dört katına çıktı...
Türkiye’nin yatırım cenneti İstanbul belki de tarihinin en büyük şantiye alanlarına ev sahipliği yapıyor. 2011 yılında İstanbul’un Anadolu Yakası’nda inşaatı devam eden 56 bin konut vardı. Avrupa Yakası’nda bu sayı dört katına çıktı. Tam 232 bin konut inşası tespit edildi.
İster yatırımlık olsun, ister oturma amaçlı mega şehrin 39 ilçesine aynı oranda ilgi gösterildiğini söyleyemeyiz. İstanbul’un merkez ilçeleri konut edinme eğiliminde ilk sırayı alıyor.
3. köprü, Maramaray, yeni havaalanı, Kanal İstanbul gibi önemli açılımlar yatırımcıların eğilimleri üzerinde büyük etki yapıyor. Bu sürece kentsel dönüşüm projelerinin start verildiği merkeze yakın ilçeleri de eklersek, İstanbul gayrimenkul piyasasındaki dengelerin önümüzdeki 3-5 yıl içinde nasıl değişebileceğini daha iyi anlamış oluruz.Yatırımcılar açısından bakıldığında Pendik, Kartal, Tuzla, Ayazağa, Esenyurt, Beylikdüzü, Halkalı ve Avcılar-Ispartakule bölgelerinin öne çıktığını görüyoruz.
Anadolu Yakası’nda Kartal-Maltepe, Tuzla üçgeninde Avrupa Yakası’nda ise Ayazağa-Maslak-Darüşşafaka, Esenyurt-Beylikdüzü, Halkalı, Başakşehir-Kayabaşı ve Ispartakule-Bahçeşehir bölgeleri konut arzını önümüzdeki dönemde oldukça arttıracaktır. Bu görüşümüzü EVA Gayrimenkul Değerleme’nin yaptığı araştırma da destekliyor.Herkes önce kendi oturduğu bölgenin değerine bakıp mümkünse aynı bölgeye yatırım yapmayı tercih ediyor. Bazen de gelişime uygun bölgeler tercih ediliyor.Burada ulaşım akslarının büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.
İlçe İlçe dönüşüm Planları
İstanbul’da ilçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce hazırladıkları planlara göre şehirde dönüşümün şöyle yapılması planlanıyor:
ADALAR: Büyükada, Heybeliada ve Burgazada’da sahil kesimleri ile çeşitli iskelelerde dönüşüm yapılacak.
ARNAVUTKÖY: İlçeyle ilgili dönüşüm planları tamamlanacak, yüzde 35 oranında dönüşüm yapılacak.
ATAŞEHİR: Yeni belediye olan ve binalarının yüzde 70’i gecekondu olan bölgede dönüşüm yapılacak.
AVCILAR: 1999 depreminde zarar gören yapılar; sahil kısmındaki dayanıksız yapılar ve belediyenin hazırlayacağı olası risk durumunu ölçen raporlarıyla belirlenecek yapılarda dönüşüm yapılacak.
BAĞCILAR: Parsel artışları verilerek dönüşüm yapılacak.
BAKIRKÖY: Yapı stoğunun çoğunu 30-40 yıllık eski şartnameye göre yapılmış binalar oluşturan ilçede riskli bina tespitinden sonra planlar yapılacak.
BAYRAMPAŞA: Toplam konut stoğunun yüzde 20’sinin riskli olan ilçede dönüşüm alanları belirlenecek.
BEŞİKTAŞ: İlçede özellikle Ortaköy Deresi ve Ihlamur Deresi vadileri çevresinde dönüşüm yapılacak.
BEYOĞLU: Sütlüce ve gecekonduların yoğun olduğu Okmeydanı’nda dönüşüme başlandı.
ESENLER: Dönüşüm ilk startı bu ilçemizde verildi. Turgutreis, Oruçreis, Dörtyol ve Çiftehavuzlar Mahallesi’nde çürük binalar tamamen yıkılacak.
EYÜP: Belediye dönüşüm alanlarını belirlendi. Sıra yıkım ve projelerde…
FATİH: Kapalıçarşı da dahil olmak üzere 1999 öncesi yapılara güçlendirme ya da dönüşüm uygulanacak. Mahalleler için bir dönüşüm takvimi ise açıklanmadı.
KADIKÖY: Binaların yüzde 40’ı dönüşüme uğrayacak.
KAĞITHANE: Yüzde 25’nin dönüşümü bitti. Cendere vadisi projesi hayata geçecek, gecekondular dönüşecek.
ŞİŞLİ: 10 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları sürecek. Nişantaşı ve Teşvikiye’de dönüşüm yapılacak. Ayrıca diğer dönüşüm alanları tespit edilecek.
TUZLA: Gecekondular yıkılarak, yerlerine 13 katlı modern binalar yapılacak. Böylece yeşil alanlar yaratılacak. Sahil için planlar ayrıca hayata geçirilecek.
ÜSKÜDAR: Eski binaların yoğunlukta olduğu tarihi ilçede yeni yerleşim alanları için az katlı riskli binalarda kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacak.
ZEYTİNBURNU: İlçede Merkezefendi Mahellesi’ndeki dönüşüm model olarak diğer semtlerde de yapılacak.
Mehmet Canıtatlı / Yeni Akit Gazetesi