27 / 04 / 2024

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aylardır açıklanması beklenen Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detayları açıkladı. İşte detaylar…



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aylardır beklenen konuşmasını Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde az önce gerçekleştirdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını Cumhurbaşkanı Erdoğan tanıtım töreninde tek tek anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişik Bakanlığı ve TOKİ’yi ilk olarak tebrik ederek, “Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023 - 2028 yıllarını kapsama alanına alan beş senelik süreçte 500 bin sosyal konut. 250 bin konut amaç halinde arsa yani vatandaş der ki bana alt yapısı hazırlanmış arsa verin, ben kendim yapacağım. Onun için ise 250 bin konut yapımına müsait arsa var. 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunacağız.

"PROJEMİZİN İSMİNİ 'İLK EVİM', 'İLK İŞ YERİM' OLARAK BELİRLEDİK"

2003 yılının başından itibaren üretmiş olduğumuz sosyal konut sayısını 2 milyona harici projeler ile birlikte bunların içinde oturan kişi sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsam dahilinde yapılacak konutlar ile iş yerlerinin adını da 'ilk evim', 'ilk iş yerim' olarak belirttik. Bu projenin büyüklüğünü anlatabilmek için şöyle bir örnek vermek istiyorum; 500 bin konut hedef sayısı ev sayısı bakımından İstanbul ilinin dörtte birine,  Ankara  ilinin yarısına, Kocaeli ilinin tamamına eşitken, bir çok ilimizin tamamına eşit durumda. 900 milyar TL’lik yatırım değeri demektir” ifadelerini kullandı.

50 BİN İSTANBUL'DA, 18 BİN ANKARA'DA, 12 BİN 500 İZMİR'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının geri kalanı şu şekilde:

“Bu devasa sosyal konut projemizin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutu, 250 konut arsasını ve 10 bin iş yerini 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz. Projemizin bu ilk etabı dahi Cumhuriyet tarihimizin en büyük en kapsamlı sosyal konut atılımıdır. İlk etap konutumuzdan 50 binini İstanbul'da, 18 bini Ankara'da, 12 bin 500'ünü İzmir'de, 10 binini Gaziantep'te, 8 bin 650'sini Bursa'da, 7 bin 500'ünü Konya'da, 4 bin 500'ünü Kayseri'de inşa edeceğiz. Diğer illerimizde de nüfuslarına göre değişen sayılarda konut inşası gerçekleştireceğiz.

 Ayrıca bu konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yaparak kontenjanlar belirliyoruz. Buna göre şehit yakınları ve gazilere ilk etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konut, engelli vatandaşlarımıza 12 bin 500 konut, emekli vatandaşlarımıza ise 50 bin konut kontenjan ayırıyoruz.

Bu projemizde ilk defa gençlerimiz için de 18-30 yaş arası bir kontenjan oluşturduk. Konutların yüzde 20'sine denk gelen 50 binini de yarınımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhuriyet tarihinin en büyük TOKİ sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı


Geri Dön