27 / 12 / 2024

1992 yılında Emlak Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını yapacakmış!

1992 yılında Emlak Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını yapacakmış!

1992 yılında Emlak Bankası, Hazine'nin talimatıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını yapacakmış. Satışı yapılacak 20 trilyon liralık gayrimenkuller arasında Memduh Paşa Yalısı ve Ataköy'de 400 dönüm arazi de bulunuyormuş.



1992 yılında Emlak Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını yapacakmış!


Tarihin en büyük satışı


Emlakbank, 20 trilyon liralık gayrimenkullerini satıyor


SATIŞTA NELER VAR?


35 milyar muhammen bedelle Memduh Paşa Yalısı

Ataköy'de 400 dönüm arazi

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 2 bin 400 lojman

Isparta'da 10 lojman

Eminönü'nde Denizcilik Bankası'ndan intikal eden genel müdürlük binası

Denizcilik Bankaları şubeleri ve 10 lojman

600 konutluk 46 dönüm arazi

Karaköy'de 24 dükkan

Yakacık Kastelli Sitesi'nde 16 dükkan

Tuzla'da 2, Levent'te 2 villa

Bayramoğlu'nun ada kısmında 4 daire

Antalya ve Sapanca'da 20 villa

Çeşitli illerde toplam 380 villa ve daire


Tunca BENGİN


HAZİNE'DEN TALİMAT.... Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını Emlak Bankası yapıyor. Genel Müdür Şükrü Karahasanoğlu, borç ve ipotek yoluyla sahip olduğu, değeri 20 trilyon lirayı aşan gayrimenkulün satılacağını açıkladı. Bankaya ''Satın'' talimatı Hazine'den geldi.


HEDEF SOSYAL KONUT... Emlakbank Koordinatörü Süleyman Odakır, bundan sonra asli görevi olan sosyal konut yapımına yöneleceğini, Bahçeşehir gibi lüks konut üretim döneminin kapandığını söyledi. Satıştan elde edilecek gelirle, sosyal konut için arsalar alınacak.


KAPALI ZARFLA... Emlakbank satışları iki aşamada gerçekleşecek. Önce, kapalı zarf usulü ile teklifler alınacak. Ardından düzenlenecek müzayede ile en yüksek fiyatı veren, gayri menkulün sahibi olacak. İlk müzayede, Memduh Paşa Yalısı için... 


1992 yılında Emlak Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük satışını yapacakmış!


Tarihin en büyük satışı


Tunca BENGİN - İSTANBUL


HAZİNEDEN EMİR


Genel Müdür Şükrü Karahasanoğlu, bugünkü değeri 20 trilyon üzerindeki, bankaya kayıtlı gayrimenkulün kademeli olarak satılacağını açıkladı.


    EMLAK Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük satışına başlıyor. Emlak Bankası Genel Müdürü Şükrü Karahasanoğlu, ''İhtiyaç durumuna göre maller kademeli olarak satılacak. Hazine de bunu istiyor'' dedi. Satışlar kapalı zarf ve açıkartırma olarak iki aşamada gerçekleştirilecek.

    Ataköy sahil şeridinde bugünkü Galleria'nın yanından başlayıp Ataköy ve Demir tatil köylerini içine alan bölgenin tarandığını vurgulayan Emlak Bankası Koordinatörü Süleyman Odakır, kiracı olarak bulunan tatil köyü sahiplerine ihtarname çekildiğini bildirdi. Bölgenin 1980 yılında kiraya verildiğini, sözleşmenin ise bu yıl feshedildiğini anlatan Odakır, ''Buraya konut yapmak imkansız. İmar planına göre de turizm alanı. Boşalttıktan sonra parsel parsel mi yoksa, Galleria örneğinde olduğu gibi yap-işlet-devret modeli mi olacak, karar vereceğiz. Rahat değerlendirmek için öncelikle kiracıyı çıkartacağız'' dedi.

    İhtiyaç dışı kalan lojmanlarını da kademeli olarak satılacağını açıklayan Odakır, sadece Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki lojmanlar için bu kararın geçerli olmadığını söyledi. Zaman içeresinde lojman satışlarının süreceğini belirten Odakır, şöyle konuştu:

    ''Kayseri'den sınır çektiğimiz zaman Batı'da kalan lojmanlar için bu karar geçerli. Bugün 2 bin 400 lojman bulunuyor. Bu lojmanların 500'ü İstanbul'da. Bunları 400 tanesi de Ataköy'de kullanım halinde. Lojmanların birden boşaltılması, söz konusu değil. Ancak ihtiyaç dışı olduğu saptananlar, boşaldıkça satılacak. Lojman politikası uyarınca, müdür altındaki görevlilere bundan böyle lojman tahsis edilmeyecek.''

    Emlak Bankası'na Denizcilik Bankası'ndan intikal eden 41 şubeden 15'inin bankanın kendi malı olduğunu anımsatan Odakır, ''Bunların satış durumu ise şubat ayının sonunda kesinlik kazanacak'' dedi. Odakır, Ataköy'deki Denizcilik Bankası'na ait 10 lojmanın da satış listesinde olduğunu söyledi. 

    Bankanın 1992 yılı içinde sadece  İzmir  Gaziemir'de 3 bin konutluk arsa satın aldığını da vurgulayan Odakır, bundan böyle Bahçeşehir gibi lüks konut yapımına ağırlık verileceğini kaydetti.


Memduh Paşa Yalısı nasıl satılacak?


    KAPTAN-ı Derya Rüstem Paşa tarafından yaptırılan, daha sonra da damadı Memduh Paşa'ya intikal eden ve bugün onun adıyla anılan Kireçburnu'ndaki ''Memduh Paşa Yalısı önümüzdeki günlerde açık artırmaya çıkarılacak. Şinasi Bilgin adlı işadamının borcuna karşılık Emlak Bankası'nın mülkiyetine geçen yalı için 35 milyar lira muhammen değer biçildi. 

    Emlak Bankası yetkilileri, yalının Bankalar Birliği'nin İstanbul'da yapacağı toplantılarda kullanılması amacıyla satılmamasını öngören isteminin Hazine tarafından kabul edilmediğini anımsatarak şu bilgiyi verdiler:

    ''Belirlenen 35 milyarın minimum rakamdır. Satışlar iki aşamalı gerçekleştirilecek. Önce kapalı zarf usulü teklifler alınacak. Diyelim ki 'x' kişi en yüksek rakamı vererek 36 milyara yalıyı almak istedi. O zaman biz 'X' kişi yalıya bu kadar veriyor artıran var mı? diyeceğiz. Bunun nedeni de bazı ihalelerde gündeme gelen anlaşmalı teklif iddialarından kaynaklanıyor. Amaç bankanın kasasına parayı aktarmaktır.''


Satılacak mallar listesi


   ATAKÖY sahil şeridinde 400 dönüm arazi (Bugünkü rayiç bedelle 1.82 trilyon değerinde)

   Lojmanların büyük bölümü (boşaldıkça)

   Memduh Paşa Yalısı

   Eminönü'nde Denizcilik Bankası eski genel müdürlük binası (Proje halinde satılması planlanıyor.)

   Zeytinburnu'nda 46 dönümlük arazi (Toplu konuta izin verilmediği takdirde)

   Denizcilik Bankası'ndan intikal eden banka şube binaları ve lojmanlar.

   Isparta Yalvaç ilçesinde 10 adet lojman

   Tuzla'da lüks 2 villa

   Levent'te 2 villa

   Bayramoğlu'nun ada kısmında 4 adet daire

   Bankalar Caddesi'nde Menevşe İşhanı'nda 24 dükkan

   Silvan'da çırçır fabrikası

   Yakacık Kastelli Sitesi'nde 16 dükkan

   Antalya'da 12 villa

   Sapanca'da 8 villa

   (1992 yılı içerisinde satışa çıkarılan gayrimenkul sayısı 976.)


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 16 Aralık 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön