Girişimciler Üsküdar Burhan Felek Köşkü’nde çalışıyor!
Üsküdar Burhan Felek Köşkü’nün bütün odaları gençlere tahsis edilirken internet ve teknolojik altyapı hizmetleri de spor, oyun, anket, güvenlik, emlak alanlarında ürün geliştiren girişimcilere tahsis ediliyor.
Her alanda etkisini gösteren teknoloji, üretim, icat ve ürün tasarlama konularını da hakimiyeti altına aldı. İki senelik geçmişe sahip akıllı telefon uygulaması birkaç devletin gayri safi milli hasılatından fazla olabiliyor. İletişim, güvenlik alanları başta olmak üzere yapılan yatırımlar devlet eliyle yapılıyor. Bu adımlara örnek Üsküdar Fikir Sanat Merkezi'nde atılıyor. Merkez, girişimci ruha sahip kişilerin iş fikrini hayata geçirmesi rolünü üstleniyor.
GİRİŞİMCİ SADECE İŞİNE ODAKLANIYOR
Üsküdar Fikir Sanat Merkezi Genel Koordinatörü Ufuk Karakullukçu, “Hızlı internet, çay, kahve, çalışma, dinlenme, toplantı odaları, alanında uzman mentorlar, Yıldız Tekno Park'ın ar-ge bölümünden ücretsiz yararlanma, Radore'den 85 bin dolarlık güvenlik desteği sağlanıyor. Girişimci büyük bir maliyetten kurtulup sadece işine odaklanmış oluyor” diyor. Günümüzde artık girişimcilerin çoğu teknoloji tabanlı işler yapıyor. Girişimciler sosyal veya ticari alandan olabiliyor. Karakullukçu, işleyişi şöyle anlatıyor: “Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, sadece yol yapıp çöp toplamakla kalmayan Üsküdar Belediyesi'nin bir hamlesi. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in çabaları sonucu 1984 yılından beri harabe halinde olan Burhan Felek Köşkü restore edildi ve genç girişimcilerin hizmetine sunuldu. Girişimcilere 'Maliyeti dert etme, işini odaklan' diyerek ürün ortaya çıkartanlar ile yatırımcıları bir araya getiriyoruz” 7/24 açık olan merkez sadece çalışma alanı değil atari ve kahve molalarıyla sosyal ortam da sağlıyor. Şimdiye kadar 8 aylık süreçte 117 girişimci köşkten faydalanmış, 6 şirketleşme gerçekleşmiş ve 7 ürün marketlerde yer almış. Merkezde anket uygulaması, üç boyutlu yazıcı, güvenlik sistemleri, emlak sektöründe arama motoru ortaya çıkarken ayrıca moda, eğitim, bilgisayar oyunu, spor ve sanal gerçeklik alanlarında da ürünler geliştiriliyor.
ANADOLU'YA YAYILMALI
“Gençleri köşklere layık görüyoruz” sloganıyla atılan adımların yanı sıra köşk bahçesinde Down Sendromlu garsonların bulunduğu Tebessüm Kafe de bulunuyor. “Fikri olan herkese kapımız açık” diyen Karakullukçu uygulamanın yayılması gerektiğini şu sözlerle anlatıyor: “Girişimcilik ekosistemini destekliyoruz. Bu sistem Anadolu'nun yerel yönetimlerinde de uygulanmalı. Girişimci, üreten kişiler Trabzon'da, Van'da, Adana'da da var, gidip görmek gerekiyor.”
Dijital veriler daha sağlıklı
Mobil tabanlı anket platformu olan Pollyfy'ın genç girişimcisi Murat Akşit dijital alanda yapılan anketlerin sahada yapılanlara göre daha sağlıklı ve gerçekçi olacağını söylüyor. Uygulama sayesinde bütün sivil toplum kuruluşları kendi seçtikleri alanda veriler elde edebilecek. Kullanıcı motivasyonunu da göz ardı etmediklerini belirten Akşit, “Akıllı telefonlarıyla ankete katılacak olan kişiler için sigorta, yiyecek, internet sitesi firmalarından promosyon ürünler sağlıyoruz” diyor.
Yeni Şafak