Ekonomi

Girişimcilik ekonomisine faiz ve resesyon freni! Hangi sektör ne kadar yatırım aldı?

2022 yılının 3. Çeyreğinde Türkiye Startup Ekosisteminde, toplamda 74 girişim, 202 farklı yatırımcıdan 97 milyon dolar yatırım aldı. Bu çeyrekle birlikte 2022 yılında şu ana kadar 232 yerli girişim toplamda 1,49 milyar dolar yatırım toplamış oldu. Yılın ilk yarısında Türkiye bu düşüş durumunda pek de etkilenmemiş gözüküyordu

2022 yılı dünya genelinde daralan ekonomilerin ve de faiz politikalarının sonucunda startup yatırımlarının azaldığı bir yıl geride kalıyor. Yılın ilk yarısında Türkiye bu düşüş durumunda pek de etkilenmemiş gözüküyordu. Ancak dünyadaki bu düşüşün Türkiye’yi geçtiğimiz 3 ayda etkilediği açık şekilde görülüyor.

3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre ise yatırım sayısı 91’den 74’e yaklaşık yüzde 18 düştü. Yatırım miktarı ise 114 milyon dolardan 97 milyon dolara geriledi ve yaklaşık yüzde 15 düştü.

StartupCentrum ve StartupWatch’ın hazırladığı raporda yer alan genel başlıklar ise yatırım adedi ve miktarının çeyrek analizi, en çok yatırım alan sektörler, yatırım yapılan şehirler, yatırım aşamaları (aşamaların yatırım adedi, medyan ve ortalama yatırım miktarı), yatırım turları sayısı, kitle fonlaması (Kaç platformda ne kadar yatırım yapıldı, yatırım alan girişimlerin sektörleri ve şehirleri), yatırımcılar (Kurumsal ve bireysel yatırımcıların liderlik ettiği turların dağılımı, yerli ve yabancı yatırımcıların sayısı ve yatırımcı tipleri), girişimlerin kaç kurucu ortaklığı olduğu ve kurucu ortakların cinsiyetleri, ekosistemdeki ikincil işlemlere, Türk diasporası olarak yer verildi.
 

2022’nin üçüncü çeyreğinde ise en yüksek fonlama miktarına ulaşan lojistik ve tedarik zinciri dikeyinde çalışan 5 girişim 29,2 milyon dolarlık yatırım aldı. Öne çıkan girişimler ise Oplog, Logiwa ve Tırport oldu. Geçen çeyrekte en yüksek ikinci fonlama miktarına ulaşan e-ticaret dikeyinde çalışan 6 farklı girişim 17,6 milyon dolar yatırım aldı. Son olarak ise ileri malzeme teknolojileri dikeyinde çalışan 1 girişim toplamda 12,8 milyon dolar yatırım aldı. 

Bu yatırım ise laboratuvar ortamında kristalografik, kimyasal ve ontolojik olarak elmas üretimi gerçekleştiren Appsilon’a ait. Yatırım adeti olarak en çok yatırım alan yapay zeka ve makine dikeyi toplamda yatırım miktarına bakıldığında ise ilk 5’in dışında kalıyor. Öte yandan son dönemde ekosistem yatırımlarını domine eden oyun sektörüne bu çeyrekte yaklaşık 10 milyon dolardan daha az yatırım yapıldı.