29 / 12 / 2024

GLİ dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi oldu!

GLİ dünyanın en büyük kruvaziyer limanı işletmecisi oldu!

GLİ'nin son iki hamlesi olan Barcelona ve Lizbon kruvaziyer limanları aynı zamanda yatırımcıya da yeni bir perakende kapısı olacak. Toplam 15 bin metrekarelik ticari üniteler ağırlık olarak Türk şirketlerinin hizmetine sunulacak.



Global Liman İşletmeleri (GLİ), bünyesindeki sekiz kruvaziyer liman ile dünyanın bu alandaki en büyük işletmecisi oldu. GLİ'nin son iki hamlesi olan Barcelona ve Lizbon kruvaziyer limanları aynı zamanda yatırımcıya da yeni bir perakende kapısı olacak. Toplam 15 bin metrekarelik ticari üniteler ağırlık olarak Türk şirketlerinin hizmetine sunulacak. 


Liman işletmeciliğine 2004'te adım atan Global Yatırım Holding, aradan geçen 10 yılda kruvaziyer terminal işletmeciliğinde dünyanın en büyük şirketi konumuna yükseldi. Üçü Türkiye sınırları içerisinde, beşi Portekiz'den Singapur'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada hizmet veren sekiz kruvaziyer liman işleten Global Liman İşletmeleri (GLÎ), yıllık 4 milyon yolcu kapasitesiyle bu alanın en büyük oyuncusu oldu. 10 yılda gerek ihale bedelleri, gerekse sonradan realize ettiği yatırımlarla sektöre 400 milyon dolara yakın kaynak aktaran GLİ'nin hedefi, gelecek beş yıl içerisinde kapasitesini 2 katına çıkarmak. Doğu Akdeniz çanağında Yunanistan, Hırvatistan ve Malta'nın yanı sıra Tunus'ta arayışlarını sürdüren GLİ'nin 2013 cirosu 143,5 milyon dolar oldu. Bu noktada vurgulamakta yarar var. Kruvaziyer liman işletmeciliği, limancılığın karlılığı en yüksek alanlarından biri. Bu alanda kârlılık yüzde 70 olarak belirtiliyor. 


BEŞ YILLIK PROJEKSİYON


GLİ'nin en son bünyesine dahil ettiği ve son izinleri beklediği limanlar, İspanya'nın Barcelona ve Portekiz'in Lizbon kruvaziyer limanlan oldu. GLl'de tüm operasyonlar CEO Saygın Narin başkanlığındaki 10 kişilik profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor. Cironun beş yıl içinde 200 milyon dolar civarına yükseleceğini belirten GLİ CEO'su Saygın Narin, "Bu alanda cirosal hacimden ziyade kârlılık yüksektir. Bizim gelirimizi artırmaya dönük özel çalışmalarımız olacak. 


Liman içinde perakende sektörüne dönük önemli fırsatlar sunan projeler geliştireceğiz" diyor. Barcelona ve Lizbon kruvaziyer limanlarında geçirilen zamanı artırmak GLÎ'nin en önemli hedefleri arasında. 

Bu noktada bölgesel araştırmalar ve anketler düzenlenecek. 


TÜRKİYE'DE 50 BİN YOLCUSU VAR


 Dünyada 20 milyon kişi kruvaziyer gemilerle seyahat ediyor. Dünya turizminde ortalama oran yüzde 0,7. Bu oran ABD'de yüzde 3,6'yı buluyor. Yani her 100 ABD'liden 3,6'sı kruvaziyeri tercih ediyor. Avrupa'da her 100 kişiden 1,6'sı kruvaziyer yolculuğa çıkıyor. 


Türkiye'de ise kruvaziyer gemilerle seyahat edenlerin sayısı 50 bin kişiden ibaret. Diğer yandan da her iki kentin insanlannın limanlara gelerek zaman geçirmelerine olanak yaratacak çalışmalara imza atılacak. 


ŞİRKETLERE FIRSAT


Aslında her iki limanda da şirketlere kiralanmış perakende noktaları mevcut. Amaç bu alanları yenilemek, genişletmek ve günümüz ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde perakendeye açmak. Yeni çalışmalarla birlikte her iki limanda 15 bin metrekarelik kapalı alanlar yaratılacak. Giyim perakendesinden restoranlara, çocuklara dönük eğlence alanlarından sinemaya kadar çok çeşitli sektörlerden yatırımcılar limanlara davet edilecek. Türkiye'de çok iyi noktalara gelen perakende sektörü için limanlarının önemli bir açılım kapısı olduğunu belirten Saygın Narin, "Özellikle Türk yatırımcılara hitap edeceğiz. Onların işletmelerimizi keşfetmelerini kolaylaştıracağız" diye konuşuyor. 


Ekonomist 


Geri Dön