Göbeklitepe'ye özel araç girişi yasaklandı!
Şanlıurfa'daki dünyanın en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'de uygulanan çevre düzenlemesi kapsamında ören yerine özel araç girişine izin verilmeyecek. Kazı alanına ziyaretçilerin ulaşımı elektrikli otobüslerle sağlanacak.
Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca uygulanan çevre düzenleme projesinin tamamlanmasıyla ören yerine özel araç girişlerine izin verilmeyecek.
Göbeklitepe Kazıları Başkanı ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazıları yürüten Prof. Dr. Klaus Schmidt'in hayatını kaybetmesinin ardından Şanlıurfa Müze Müdürlüğü'nün bir süre kazılara başkanlık yapmasının kararlaştırıldığını söyledi.
"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe kazı alanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kayıtsız kalmadığını belirten Ercan, bu kapsamda hazırlanan çevre düzenleme projesinin bitme aşamasına geldiğini ifade etti.
Bölgenin sit alanı kabul edildiğini ve çevreye zarar vermeyen çalışmaları hayata geçirdiklerini vurgulayan Ercan, şöyle devam etti:
"Yıl sonunda bitirilmesi planlanan projenin maliyeti yaklaşık 1 milyon 95 bin lira. Projenin tamamlanmasıyla ziyaretçileri ören yeri girişinde elektrikli otobüslerle alacağız. Ziyaretlerini gerçekleştirdikten sonra alandan otobüslerle ayrılacaklar. Yani 1. derece sit alanına özel araç bırakmayacağız. Ören yerinin araçlardan soyutlanması, ziyaretçilerin ortamı ve dönemi biraz daha iyi teneffüs etmesini sağlayacaktır."
Ziyaretçilerin elektrikli otobüslerin yanı sıra yürüyerek de tepeye çıkabilecekleri 800 metre uzunluğunda ahşap travers yol yaptıklarına işaret eden Ercan, yerli ve yabancı ziyaretçilerin gelecek yıl Göbeklitepe'yi daha iyi bir ortamda gezme imkana kavuşacaklarını aktardı.
Ahşap malzemenin hem tarihi dokuyu bozmadığını, hem de alana zarar vermediğini dile getiren Ercan, şunları kaydetti:
"Arkeologlar denetiminde yüzey biraz düzeltilip ahşap malzeme yerleştirilerek birbirine bağlantıları sağlandı. Bu yönüyle hem göze itici gelmiyor, hem de ahşap olması nedeniyle arkeolojik alana zarar vermeden ziyaretçilerin alanı gezmesi sağlanıyor. Bunun yanında sosyal tesisimiz de hizmet veriyor. Gezi yolları da bitince Göbeklitepe'de altyapı hizmeti tamamlanacak."
- Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafede Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversiteleri görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995'ten bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Bölgede şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.
Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.
AA