Genel

Göçün yönü değişti! İstanbullu Anadolu’ya taşınıyor!

Tüm ülke nüfusunun yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İstanbul’dan adeta tersine göç başladı. Kahramanmaraş depreminden sonra deprem korkusunun tetiklenmesi de göç artıran faktörler arasında.Özel bir taşımacılık şirketinin istatistiklerinden derleyerek hazırladığı raporda  fahiş kira artışı ve deprem korkusu gibi faktörler göç hareketini tetikleyici oldu

Türkiye’nin en yoğun göç alan kenti İstanbul’dan Anadolu’ya  göç artıyor. Özel bir taşımacılık şirketinin istatistiklerinden derleyerek hazırladığı raporda  fahiş kira artışı ve deprem korkusu gibi faktörler göç hareketini tetikleyici oldu.

Deprem sonrası İstanbul’dan göç hareketine yönelik rakamların yer aldığı raporda,  Kahramanmaraş depreminin ardından takip eden 30 günlük dönemle geçen yılın aynı döneminin kıyaslandığı raporda, İstanbul’dan Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz kentlerine taşınma taleplerinin son dönemde artış gösterdiği dikkat çekti.

 

Raporda tüm ülke nüfusunun yüzde 20’sine ev sahipliği yapan İstanbul’da demografik yapının da değişime uğradığının altı çizildi. Kentte gıdadan ulaşıma her noktada artan fiyatlar,  son dönemde yabancıların talebinin ve depremin tetiklediği kiralardaki astronomik artış  dar gelirliler için yaşamı giderek güçleştiriyor.

 

DEPREMDEN KORKANLAR KENTİ TERK EDİYOR

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremin ardından da göç haraketi hız kazandı. Beklenen İstanbul depremi nedeniyle depremden korktuğu için taşınanlar, başka kentlere göç etmeye başladı.

İstanbul’dan ayrılarak başka bir kentte yeni bir hayat kurmak isteyenler ise en fazla Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz kentlerine yöneliyor. Raporda yer alan verilere göre İstanbul’dan gidinlerin taşınmak için en fazla tercih ettiği şehir Samsun oldu. Bu kenti Trakya’da yer alan kentler ile İç Anadolu izliyor.

 

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremler, ülkenin kalan kısmında 1999 depreminden sonra deprem travmasını bir kez daha tetikledi. Bu durum adeta bir “tersine göç” dalgasına neden olarak,  1980’li yılların başından beri Türkiye’nin en fazla göç alan kenti olan ve tüm nüfusun yüzde 20’sini barındıran İstanbul’u  göç veren bir kente dönüştürdü.

EN ÇOK BU İLLERE GÖÇ EDİYORLAR

Kahramanmaraş merkezli ve tüm Türkiye’yi yasa boğan depremlerden sonra 1000’e yakın müşterisinin verilerini inceleyen taşımacılık şirketi, taşınma taleplerinin değerlendirildiği bir rapor hazırladı. Buna göre, şubat ve mart aylarında gelen talepler, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandı.

İstanbul’da yaşayanlardan gelen taleplerin dört bölgede yoğunlaştığına yer verilen raporda, İç Anadolu kentlerinin, Trakya bölgesinin, Karadeniz’in ve Akdeniz’in en çok tercih edilen bölgeler olduğu,  Tekirdağ, Edirne, Sakarya, Çanakkale, Eskişehir, Kayseri ve Samsun gibi kentlere, 2022 yılının aynı aylarına kıyasla yoğun biçimde göç edildiği ortaya çıktı.

Ayakkabı ihracatında rekor! Global markalar Türkiye’de üretime geçiyor!

Rusya Merkez Bankası da “faiz sabit kalacak” dedi!

Kiracıların işi zor… Kira artışı geçen yıla göre yüzde 197 yükseldi!