Gökan Zeybek'ten inşaat ve turizm sektörü açıklaması!
Kovid-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkiledi. Kapanmalar ve kısıtlamalar nedeniyle birçok sektör zorluklarla karşılaştı. Peki inşaat ve turizm sektörleri salgından nasıl etkilendi?
CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ve ekonomist Evren Devrim Zelyut, turizm ve inşaat sektörlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Zelyut, inşaat sektörünün maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek Zeybek’e sektöre ilişkin düşüncelerini sordu. Zeybek, ilk önce deprem riskini vurgulayarak sorunlu yapı stokunun değiştirilmesi gerekitiğini belirtti. Aslında iktidarın da bu problemi onayladığını ancak hayata geçirilmesine ilişkin anlaşmazlıklar olduğuna dikkat çekti.
Zeybek, inşaat sektöründeki maliyetlerin yükseldiğinin altını çizerekkentsel dönüşümde de zorluklar yaşandığını dile getirdi. Bu halde İstanbul’da yaşayan vatandaşların riskli yapılarda adeta tabutlukta oturduklarına vurgu yapan Zeybek, “Binalar artık İstanbul’da adeta bağırıp bu yükü taşıyamıyoruz diyor. Büyük bir felaket bizleri bekliyor” diye konuştu.
Zeybek, riskli yapıların dönüşümü için bütçe kaynağı ayrılmasının gerekli olduğunu ifade etti.
Zelyut, turizm sektörüne de değindi. 2021'in ilk çeyreğinde sadece 2 milyar dolarlık bir kazanç elde edildiğini fakat pandemi öncesi 35-40 milyar dolarlık gelirin cari açığın kapatılmasında önemli bir rol üstlendiğini ama şimdi bu rakamlarla açığın zora düştüğünün altını çizerek Zeybek’e turizm sektörüyle ilgili soru yöneltti. Zeybek, dış ülkelerin Türkiye’deki organizasyonlara yanaşmadığını dile getirerek, Türkiye’nin hızlıca aşı problemini çözüme kavuşturmasının gerektiğini söyledi. Zeybek, Aşı olmadan ekonomi ve ekonomiye bağlı olan turizmde normalleşmenin olmayacağını dile getirdi.
Zelyut, turizmde yaşanan olumsuz tablo Türkiye’yi sonbahar sürecinde bir ödemeler dengesi krizine götürüp götürmeyeceğine ilişkin ise Zeybek, sektörde yaşanan sorunların maddeler halinde şu sonuçlara neden olacağını anlattı:
1-Türk turizm firmalarının elindeki mallar, tesisler yabancılara ya da büyük sermayeye çok ucuza gider. Milli olan değerleri yabancılara kaptırırız. KOBİ’ler büyük sermaye tarafından ucuza kapatılır.
2-Bu sektördeki milyonlarca emekçi işsiz kalır. Tedarik zinciri içindeki insanlar mağdur olur.
3-Dış ticaret açığının kapatılması için gerekli olan turizm gelirlerinin azalması Türkiye’yi daha büyük borç yükü altına sokar. Faizler artar bu enflasyonu yukarı çeker ve Lira’nın değeri hızla düşer.
İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!
Otellerde pandemi sonrasında yabancı sermaye tehlikesi!