02 / 05 / 2024

İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!

İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ülkemiz üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu belirten İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörü üzerindeki menfi yansımasının da fazla olduğuna ve olmayı sürdürdüğünü söyledi.



Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ülkemiz üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu belirten İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörü üzerindeki menfi yansımasının da fazla olduğuna ve olmayı sürdürdüğüne dikkat çekti. 

Sözcü'de yer alan habere göre; yaklaşık 250 alt sektörü hareketlendiren inşaat sektöründe nakit akışlarının bozulduğunu vurgulayan Nazmi Durbakayım, “Sektörde faaliyet gösteren firmalar, bozulan nakit akış dengeleri nedeniyle vergi ve sigorta ödemelerini yapamaz hale gelmiş, bu dönemde mali tablolarının da dengesi bozulmuştur. Bu gibi durumlarda devletimizin yine devreye girerek,  sektörleri ve ekonomiyi destek desteklediğini biliyoruz. Son üç yıldır art arda gelen döviz ve pandemi krizlerin yarattığı ekonomik tahribatı onarmak için yine böyle bir destek bekliyoruz” diye konuştu. 

İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!

Ekonominin hareketlenmesi amacıyla bugünlerde TBMM’ye sunulması beklenen torba yasanın ayrıntılı olarak değerlendirildiği yönünde beklentilerinin yüksek olduğunun altını çizen Durbakayım, “Meclis'e getirilecek torba yasa ile birlikte üretim ve hizmet veren firmaların alt üst olan mali yapılarının düzelmesi için vergisel ve muhasebesel düzenlemeleri tam kapsamlı olarak içerdiğini arzuluyoruz” dedi.. İNDER üyeleriyle görüşülerek sektördeki finansal yapılardaki problemlerin bir bir belirlendiğini ifade eden Nazmi Durbakayım; sektörde faaliyette bulunan şirketlerin, -hükümetimizin uygun görmesi durumunda- yeni çıkacağı konuşulan torba kanunda bulunmasını beklediğini aktardı. 

İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!

‘Vergi ve Faizler Ödenebilir Şekilde Revize Edilmeli'

Sektörde taşınmaz bir yük olduğuna dikkat çeken Durbakayım, devlet alacaklarının ve buna ait faizlerin ödenebilecek şekilde hazırlanmasının, sektörü rahatlatacağını ifade etti. 

Vergi ve SGK borçlarının sürdürülebilir faaliyetlere engel olduğunu vurgulayan Nazmi Durbakayım, bu çerçevede yapılandırmaya girip iki taksit ödemesini yapan firmalara ait taşınır ve taşınmazları üzerindeki -vergi veya SGK tarafından konmuş- hacizlerin kaldırılmasının önemine dikkat çekti. 

Matrah artışlarıyla ilgili de konuşan Nazmi Durbakayım, “matrah artışlarına ait ödemelerin yapılamaması nedeniyle sağlanan hakların kaybedilmemesi, katılımı artırır” dedi. 

“Firmaların gerçek bilanço varlıklarının değerini ortaya çıkarmak için taşınmazların SPK onaylı firmalar tarafından değerlemesinin yapılması, ortay çıkan değerin sermayeye eklenmesi dışında dağıtılmaması şartı ile herhangi bir vergi alınmamasını arzuluyoruz” diye konuşarak kurumsal büyüklüklerin korunmasıyla ilgili beklentilerini anlatan İNDER Başkanı, finansman kısıtlama uygulamasının inşaat sektörünün genelinin analiz edilerek muafiyet kapsamına dahil edilmesi gerektiğini belirtti. 

İnşaat sektöründen vergi desteği talebi!

Fiktif olarak oluşan kasa ve ortaklar cari hesaplarının düzenlenmesi için, alınacak verginin yüzde 1 ve ödemelerinin de birer ay ara ile en az 12 taksite bölünmesini istediklerini belirten Durbakayım, “30.06.2021 tarihinde süresi dolacak olan Varlık Barışının 30.06.2022 tarihine kadar uzatılmasının ve bu kapsamda şirketlerin aktifine alacakları taşınmazlara ait tapu harcının hem alıcı hem satıcı için toplamda % 0,5 olarak uygulanmasının her açıdan faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Nazmi Durbakayım: 2021'deki fiyat artışına önlemlerimiz hazır!


Geri Dön