06 / 10 / 2024

Gökdelenler dünyanın hakimleri olmaya aday!

Gökdelenler dünyanın hakimleri olmaya aday!

Yükseklik yarışı, modern çağın tedavisi olmayan hastalığı. Her geçen gün gökdelenler çıtayı bıraz daha yükseltirken teraslarına da yenileri ekleniyor




Şanghay Dünya Finans Merkezi

101 katlı ve 492 metre yüksekliğindeki The Shanghai VVorld Financial Center'ın gözlem güvertesi, kulenin çevresini dolanan SkyWalk100 adlı koridorla, hafif ürkütücü bir gökyüzünde yürüyüş deneyimi yaşatıyor. 100. kattaki açın aynalar sayesinde binanın kenarından aşağıya eğilmiş gibi hissediyor ve kat panellerinin aralarını görebiliyorsunuz. Halüsinasyona yakın bir deneyim... Daha yumuşak bir gözlem deneyimi içinse 97. katta, yani 439 metredeki açılabilen cam tavanlı SkyWalk 97'yi tercih edin. Her şey hava şartlarına bağlı olsa da gözlem güvertesi çoğunlukla açık bir ufuk sunuyor. Binayı sert rüzgârlara karşı dayanıklı kılmak için, gözlem katlarının altına iki tane ayarlı kütle sönümleyici yerleştirilmiş. Bunlar, fırtınalarda ve olası depremlerde binanın sallanma şiddetini azaltıyor. 11 Eylül saldırısından sonra bina, bu tip bir felakete karşı dahi dayanacak şekilde yeniden tasarlandı; binaya 12 adet ısı ve alev geçirmez sığınma alanı ile iki adet harici asansör eklendi.

Grand Canyon Skywalk, Colorado

Colorado Nehri'nin 1.220 metre üzerindeki Grand Canyon Skywalk, tüyler ürperten bir gözlem güvertesi. 120 kişiyi rahatlıkla taşıyabilecek kapasitedeki güverte, 450 ton çelik kiriş ve güvertenin sallanmasını engelleyen titreşim azaltıcılar kullanılarak inşa edilmiş. 10 cm kalınlığında camdan duvarları ve zeminiyle, manzarayla aranıza başka bir şeyin girmesi engellenmiş. Saatteki hızı 160 km'yi geçen rüzgâra ve 80 kilometre uzaklıkta oluşabilecek 8 şiddetindeki bir depreme dayanacak şekilde yapılan güverte, kanyonun üzerine doğru yarım U şeklinde bir çıkıntı yapıyor. Açılışı 2007'de, Apollo 11 astronotlarından Buzz Aldrin'in üzerinde tur atmasıyla yapılan güverteye, özellikle günbatımında çıkıp doğanın dinginliğini hissedin.

SkyTower, Auckland

328 metre yükseklikteki kule, Yeni Zelanda'da insan elinden çıkma en yüksek yapı. Her yönde yaklaşık 80 kilometrelik bir alanı görmenizi sağlayan gözlem güvertesine, camdan asansörlerle ulaşılıyor. Güvertede üç tane gözlem platformu bulunuyor. Bu platformlar, temkinli ziyaretçiler için. Güvertede yapabileceğiniz iki çılgınlık var: Biri (SkyWalk), diğerine (SkyJump) göre biraz daha mütevazı. SkyVValk'u tercih edenler, 192 metrelik bir pergolanın çevresinde yürüyebiliyor. SkyJump ise adından da anlaşılacağı üzere, kuleden atlamak isteyenler için. Bir kablo ile kontrollü şekilde gerçekleştirilen atlayış sonrası sakinleşmek isteyenler ya da bir şeyler içmek isteyenler için Sky Lounge, acıkanlar içinse deniz mahsulleri servis eden The Observatory Restaurant ile 360 derecelik görüş açısı sunan Orbit, tepedeki alternatifler. Gözlem güvertesinin dış çevresinin zemini de havada yürüyormuşsunuz hissi veren kalın bir camdan yapılmış.

Ledge at Willis Tower's Skydeck, Şikago

Sears Tower, 442 metrelik yüksekliğiyle, Kuala Lumpur'daki 453 metrelik Petronas Twin Tovvers 1998'de inşa edilene dek dünyanın en yüksek gökdeleni unvanını taşıyordu. Şikago'daki bu kule, artık sadece batı yarımkürenin en yükseği. Mimarisinden çok, yapımındaki mühendislik başarısıyla öne çıkmış olsa da hantallığıyla hiçbir zaman çok sevimli olamadı. 36 yaşındaki bu kule, geçtiğimiz sene Ledge'in açılmasıyla seksi bir görünüme büründü, adı Willis Tower olarak değişti ve kaybettiği popülerliği geri kazandı. Gökyüzünün berrak olduğu bir günde kulenin gözlem güvertesine çıktığınızda, 4 eyaleti birden (Illinois, Indiana, Michigan ve Wİsconsin) kesintisiz görebiliyorsunuz. Görüş alanınız 65-80 kilometre arasında değişiyor. Kesinlikle nefes kesici olan bu deneyimde, gözlem güvertesinin aslında ürkütücü yapısı da önemli bir rol oynuyor. Tamamen camdan bir kutudan ibaret gözlem noktasından aşağıya baktığınız da, korkudan ödünüzün patlaması için Hitchcock'un Vertigo (Yükseklik Korkusu) filmindeki baş karakter John Scottie Ferguson kadar akrofobik olmanıza gerek yok. Ledge'de, içine girip aşağıya bakabileceğiniz bunun gibi toplam dört cam kutu var. Altınızda tam 103 katın olduğunu düşünmek heyecan verici. Ledge kesinlikle güvenli, ancak onu destekleyen yapıyı ilk bakışta göremediğiniz için emin olamayabilirsiniz. Çok katmanlı dikey cam paneller çelik kirişlere tutturulmuş; kirişler ise binanın iskeletine bağlı. Kalın cam zeminler emniyetli bir şekilde cam duvarlara cıvatalanmış. Proje sorumlusu mühendis Terry McDonnell, her bir cam kutunun 5 tonluk yükü kaldırabilecek kapasitede olduğunu söylüyor. Buraya bir araba koymak bile mümkün! Çocuklar ise büyükler kadar endişeli değil. Camın üzerinde hoplayıp zıplayan, ya da zemine sere serpe yatan çocukları görünce içiniz, rahatlamak bir yana, daha da fena olabilir.

Uluslararası Ticaret Merkezi/ Hong Kong

Kowloon Yarımadası'ndaki geniş çaplı Union Square gelişim projemin bir parçası olan Uluslararası Ticaret Merkezi, bu yıl tamamlanarak hizmete açıldı. Victoria Limam'nın bir ucuna yerleştirilen yapı, önce 574 metre yükseklikte tasarlanmış; fakat şehrin çevre düşenleme yasaları buna elvermeyince, projede revizyona gidilerek yükseklik  484   metreye   düşürülmüş. Binanın tepesindeki Sky1OO adındaki gözlem noktası, şu anda Burj Halife ve Şanghay Dünya Finans Merkezi'nden sonra 3. en yüksek seyir terası. 360 derecelik bir bakış açısı sunan ve bu yıl bitmeden açılması planlanan Sky1OO'den, Victoria Limanı'nı ve tüm şehri en ince detaylarıyla görmek mümkün olacak. Gözlem güvertesi, adını bulunduğu 100. kattan alıyor.

Burj Halife, Dubai

Kuala Lumpur'daki Petronas Twin Tovvers'ın dünyanın en yüksek binası rekorunu elinden alan ve artık dünyanın en yüksek binası olan Dubai'deki 828 metrelik Burj Halife, belki de bu yüksekliğinin hatırına Wİllis Tower'daki gibi ürkütücü bir gözlem güvertesi yaratmamayı tercih etmiş. Betonarme üzerine çelik konstrüksiyon kullanılarak inşa edilen Burj Halife'nin gözlem güvertesi At The Top, 160 katlı kulenin 124. katında. Buraya, saniyede 10 metre yükselen hızlı bir asansörle çıkıyorsunuz. Gözlem güvertesinde yerden tavana dek tüm duvarlar tamamen camdan. Dubai'yi, çölü ve okyanusu 360 derecelik bir açıyla görebiliyorsunuz. Her ne kadar bölgedeki en seyirlik manzara, aslında Burj Halife'nin kendisi olsa da, kuleyi çevreleyen yeni gelişim bölgesi Down town Dubai'nin ışıkları ve yıldızlar da görülmeye değer. Biraz macera arıyorsanız açık terasa çıkıp manzaraya bir de buradan bakabilirsiniz.
İn Center Life/Özge Ceylan Kunduz


Geri Dön