Sektörel

Gökhan Çeliktürk: İnşaat sektörü 4 yıldır geriledi!

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektöründe son 3-4 yıldır gerileme olduğunu söyledi.2015 yılını hayal kırıklığı ile kapatan sektör 2016 yılından da pek umutlu gözükmüyor.

Parası olan herkesin inşaat sektörüne girmesinin doğru olmadığını söyleyen Gaziantep Şubesi Başkanı Gökhan Çeliktürk, “sanayici sanayicilik yapsın. İnşaat sektörüne girmesin. Herkes bildiği işi yapsın” dedi.


İnşaat konusunda belediyelerin ve kurumların ortaklaşa hareket etmesi gerektiğini vurgulayan İMO Başkanı Çeliktürk, “GASKİ, GAZDAŞ ortak çalışmalı ve öncelikle altyapıyı halletmeli. Bölgeyi imara açtıktan hemen sonra buraya altyapı hizmeti götürmek gerekir. GASKİ çalışmasını yapmalı, Türk Telekom altyapı hizmetini tamamlamalı, belediye yolları açmalı. GAZDAŞ yatırımlarını tamamlamalı. Sonra müteahhitler inşaata girişmeli. İşte o zaman sağlıklı bir yapılaşma ortaya çıkar. Bazı bölgelerde ham fiyatlar bile çok yüksek. Böyle giderse fiyatlarının düşeceğine inanmıyorum” ifadelerini kullandı.


2015 yılı inşaat sektörü açısından nasıl geçti?


Son 3 - 4 yıldır devamlı inşaat sektöründe gerileme var. 4-5 yıl önceki hareketlilik yok. Geçen seneyle bu seneyi kıyaslarsak; geçen seneden bu sene daha kötü. 2 seçim atlattık. Her zaman dedim seçim biter piyasa açılır, seçim biter piyasa açılır. Seçim yapıldı gene piyasa düzelmedi . İkinci seçim bitti bu doğudaki olaylar meydana geldi.Tabi ülkemizin içinde bulunduğu durum bu terör olayları tabiî ki insanların iç huzurlarını da bozdu. Şimdi insanlar bombalar patlarken Ankara’nın göbeğinde İstanbul Sultan Ahmet’te Gaziantep Karşıyaka’da ve Suruç’da ve böyle yerle de bombalar patlarken moralini bozuluyor ve böyle yerlerden ev alma istekleri de kalmıyor. Bunun sebebi insanlar önünü görmüyor.


Terör olayları son bulursa piyasalar düzelir mi?


İnsanlar terörün biteceğini görse piyasa hazır şuan hareketliliğe. Bu tür olumsuzlukların bitmesi gerekiyor. En başta Suriye’deki iç savaşın bitmesi gerekiyor. O savaş biterse inaşaat sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerde rahat nefes alır. En yakın ülke olarak inşaat sektörü oranı Suriye’den Türk inşaat malzemeleri satanlar muhakkak bir ihale alacaktır. Olumlu pozitif şeyler olacak ve artık insanların psikolojisi düzelecek. Savaş biterse hepimizin morali düzelir. Tekstilden tutun, inşaata, sanayiciye, esnafa herkesin biraz morali düzelecek ve işlerinde düzeleceğine inanıyorum. İstikrar çok önemli şuan. Zaten geçen seneki ve bu seneki sıkıntıda ülkemizde artan terör olayları bunun yan etkileri Türkiye’yi de etkiliyor. Bugün Gaziantep’te sokağa çıktığım zaman her 10 kişiden birisi yabancı uyruklu. Sorduğunuz zaman adı yardım kuruluşu elemanları Fransız, Amerikalısı Gaziantep’te böyle bir şey yoktu son 1 senede çok artış var. Bu olaylarda bilmiyorum buralara neden bu kadar ilgi gösteriliyor.


Suriye’de savaş biterse Gaziantepli inşaat firmaları burada yer almalımıdır?


Tabi orada hemen inşaat işi başlamaz belli bir süreci var en az 2 sene geçmesi lazım. Kuzey Irak’taki gibi olur tahminimce tabi bundan sonra hükümetler arası anlaşmalar olursa oraya öyle girecekler anlaşma olmazsa Türk firmaları çok fazla giremezler, Suriye ile anlaşmaya bağlı.


Gaziantep’te talepten ve nüfustan çok konut yapıldığını düşünüyor musunuz?


Tabi biraz sektör hızlı büyüdü gerçekten çok hızlı büyüdü büyük inşaatlar yapıldı. Çok büyük paralar kazanıldı. Biraz fazlalık var ama Gaziantep’teki bu nüfus artışı sanayinin de içine girmesiyle ileriki zamanlarda daha iyi olacak. Şimdi biraz fazlalık gözüküyor ileriki zamanda piyasa yerine oturduğu zaman konut stokun gittikçe biteceğine inanıyorum. Piyasalar açılınca piyasanın morali yerine gelince insanların morali yerine gelince banka faizleri düşecek, konut kredileri düşünce konut fazlalığının biraz eriyeceğini düşünüyorum.


Gaziantep’te arsa ve konut fiyatlarının yüksek olduğunu düşünüyor musunuz?


Tabi çok yüksek. Gaziantep’te bu arsa sorunlarından dolayı çok büyük paralar kazanıldı. Sanayi şehri olduğu için devamlı bir ben aldım, size verdim, çok değişim oldu. Bir insan arsayı bir sene içerisinde 2 3 kere satıl aldı geri sattı. Biraz Spekülasyon oldu. Bu işten çok büyük paralar kazanıldı ama en sonda kimin elinde kaldıysa ceremesini de onlar gördü. Türkiye’de parası olan herkes müteahhitlik yapıyor. Bu konuda bir çalışma yapılması ve herkesin müteahhit olmaması gerekiyor. Bu işlerde yeterliliğini sağlamış insanlara bu işi yaptırmak gerekiyor. Herkes kendi işini ve alanında uzman olduğu işi yaparsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Gaziantep’in konut kalitesi yüksek. İyi niyetli ve herkes güzel şeyler yapmaya çalışıyor. İnşaat kalitesi iyi. Taşıyıcı sistemler kuvvetli. Yapı denetimler de bu konuda ciddi çalışıyor.


Dalgalanmalar neden oluyor?


İmarsız arsalarda fiyatlar baya bir geriye gelmiş durumda arsaya hala talep yok. Türkiye’de Gaziantep’te bu belli sürelerde oluyor. 6 - 7 senede çok yükseliyor 2 - 3 senede tekrar düşüyor geri tekrar hareketleniyor. Gaziantep’teki imarlı arsaların durumu da dediğim gibi piyasa açılırsa biraz rahat geçer. Müteahhit arkadaşlarımız Beylerbeyi biraz açıldı Akkent, Mavikent biraz açıldı Yeşilkent projesini yapıyor. Buralarda büyük arsalar güzel arsalar çıkarsa güzel projelerde yapılacaktır.


Bölgeyi imara açtıktan hemen sonra buraya altyapı hizmeti götürmek gerekir. GASKİ çalışmasını yapmalı, Türk Telekom altyapı hizmetini tamamlamalı, belediye yolları açmalı. GAZDAŞ yatırımlarını tamamlamalı. Sonra müteahhitler inşaata girişmeli. İşte o zaman sağlıklı bir yapılaşma ortaya çıkar. Bazı bölgelerde ham fiyatlar bile çok yüksek. Böyle giderse fiyatlarının düşeceğine inanmıyorum.


Gaziantep’te belediyeler konut yapıyor. Buna rağmen fiyatlar neden düşmüyor?


Belediyenin yaptığı konut çok fazla değil. Belediyelerin yaptığı konutları çok farklı yani Beykent’e yapıyor, havaalanı yolu üzerine yapıyor, Mavikent’e yapıyorlar buralar gelir seviyesi düşük insanların tercih ettiği evler onların çok fazla konut fiyatlarını düşüreceğini zannetmiyorum. Zaten belediyenin konutları da çok da ucuz değil. Biraz bakış açısına bağlı şimdi tabi belediyenin yapmaması gerekir belediyenin görevi değil. Belediye ne yapar belediye inşaatlara mühendislere mühtahitlere konut yapacak alanları belirler. Uydu kent yaparsın orayı parsellersin, adalarsın ondan sonra mühtahitlere buraya konut yapılması için yol gösterirsin. Yoksa büyük kent bölgelerinde imarlar yapılır alt yapıları yapılır inşaatları yapılır fiyatları ulaşımları ona göre dizayn edilir. Ondan sonra biraz daha iyi olur diye düşünüyorum.


Kentin daha düzenli büyümesi adına işe nereden başlamalı?


İbrahimli bölgesinde Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, GASKİ, GAZDAŞ ortak çalışmalı ve öncelikle altyapıyı halletmeli. Doğru olan da altyapı çalışmalarından sonra binaların inşa edilmesidir. Kente yapılan köprülü kavşaklar olabildiğince belli bir alanda inşa ediliyor. Böyle de yapmak zorundasınız. Çünkü kamulaştırma olayı cidden büyük bir maliyet. Mevcut yapılar arasındaki bir kavşağı da köprülü kavşak haline getirmek çok fazla bir seçenek sunmaz size. Elinizdeki alanı en verimli şekilde yapmaya çalışıyorsunuz. Böyle olunca da kentin trafik yükünün hafiflemesi için kente yapılan köprülü kavşakları verimli buluyorum. Sıfırdan bir iş yapmak çok kolaydır. Hiçbir yapılaşma olmadan bir şeyler inşa etmek kolay ve verimlidir. Ama yapılaşmasını tamamlamış alanlarda düzenlemeler yapmak oldukça zordur. Tabi zamanında plansız işlerin ceremesini çekebiliyor olabiliriz ama şimdi elden gelen bu. Bundan sonrası için daha güzel tasarlamalar yapmak gerekiyor.


 


Mehmet TORUN/Gaziantep Pusula