06 / 10 / 2024

Gökhan Ertürk: Konut kredilerinde gidilecek çok yol var!

Gökhan Ertürk: Konut kredilerinde gidilecek çok yol var!

2000'li yılların başlarında 2 milyar TL seviyelerinde olan tüm tüketici kredileri bugünlerde 130 milyar TL rakamlarına ulaşmış durumda...




2008'in son çeyreğinde kendini hissettirmeye başlayan global krizin etkisiyle 2009 yılı başında yavaşlama eğilimi içerisine giren emlak sektörü 2009 yılının son çeyreğinde tekrar hareketlenmiş ve 2010 yılında artan bir performans sergileyeceğinin sinyallerini vermeye başlamıştı. Mortgage kredileri ertelenen konut alımları, reel ve nominal faiz oranlarında tarihi nitelikte düşük seviyelere gerilenmesiyle birlikte vadelerin de uzamaya başlaması sonucunda yüzde 35'ler civarında bir büyümeyle 61 milyar TL'lik bir kredi hacmine ulaştı. Bu dinamik büyüme rakamlarının etkisiyle mortgage kredilerinin gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 5.6'lar seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yüzde 5.6'lık oranı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin rakamları ile karşılaştırdığımızda ülke olarak mortgage kredilerinde gidilecek daha çok yolumuzun olduğunu söyleyebiliriz.

2000'li yılların başlarında 2 milyar TL seviyelerinde olan tüm tüketici kredileri bugünlerde 130 milyar TL rakamlarına ulaşmış durumda. çok düşük kanuni takip oranına sahip olan ve uzun soluklu bir bankacılık ilişkisi kurulmasını sağlayan mortgage kredileri ise bu pasta içerisinde yüzde 20'ler seviyesinde olan payını yüzde 47-48'ler seviyesine çıkararak bankalar açısından önemini her geçen gün artırmaktadır. Faiz oranlarının tarihi seviyelere gerilemesi ve buna paralel uzayan vadeler mortgage müşterilerinin kira öder gibi ev sahibi olmalarına olanak sağladı.

Denizbank olarak 2010 yılında yaklaşık 15 bin müşterimizi ev sahibi yaptık. Ülke genelinde yer aldığımız 250 seçkin konut projesi ile ve bizim için büyük öneme sahip olan emlak ofislerimizin katkısı ile mortgage kredi pazarında istikrarlı olarak büyümek istiyoruz. Sektörün önemli oyuncuları arasında yer almaya devam edeceğiz. 25 yıla varan vadelerde sabit faizli mortgage, artan taksitli mortgage, balon ödemeli mortgage, yatırımcıya mortgage, projelere mortage ve lider konumda bulunduğumuz 88 ülke vatandaşı ile birlikte çifte pasaportu bulunan gurbetçilerimizin de içerisinde bulunduğu müşteri kesimini kredilendirdiğimiz yabancılara mortgage ürünlerimiz ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Yenilikçi anlayışımız çerçevesinde sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri geliştirmeye devam edeceğiz.
Habertürk/Gökhan Ertürk


Geri Dön