27 / 11 / 2024

Gökhan Görçiz: Türkiye'nin en büyük tuğla üretim merkezi Turgutlu!

Gökhan Görçiz: Türkiye'nin en büyük tuğla üretim merkezi Turgutlu!

Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, ilçe nüfusunun yan sanayi ile birlikte yaklaşık dörtte birinin tuğla sektöründe çalıştığını belirterek, 'Turgudu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20'sini karşılıy






Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, ilçe nüfusunun yan sanayi ile birlikte yaklaşık dörtte birinin tuğla sektöründe çalıştığını belirterek, 'Turgudu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20'sini karşılıyor" dedi. Turgudu tuğlasının kalitesiyle öne çıktığının altını çizen Görçiz, 'Turgudu tuğlası adeta bir markadır. Türkiye'nin en büyük tuğla ve kiremit üretim merkezi de Turgutlu'dur" yorumunu yaptı. 


Turgudu'da yoğun olarak bulunan tuğla ve kiremit fabrikalarının ilçenin en önemli sanayi kolunu oluşturduğunu anımsatan Gökhan Görçiz, "Emek yoğun bir yapıya sahip olan tuğla-kiremit sanayi sektörü ilçenin başlıca geçim kaynağım oluşturuyor. Sektör yaklaşık 3 ila 4 bin civannda kişiye istihdam sağlıyor. Tuğla ve kiremit fabrikalarının yoğun olarak bölgemizde bulunması bu alandaki yan sanayiyi de geliştirdi. Bugün itibarıyla Turgudu, Türkiye'deki tüm üretim bölgelerinin yan sanayi ihtiyacını dahi karşılayabÜecek konuma geldi" ifadelerini kullandı. 

Nakliye istihdamı etkiliyor Üretilen tuğlaların nakliyesinin de önemli bir istihdam alanı yarattığına dikkat çeken Gökhan Görçiz, "Tuğla-kiremit sanayii ve yan sanayii çalışanları ile nakliye sektöründe çalışanlar, ayrıca endirekt etkilenen bireyler dikkate alındığında Turgutlu nüfusunun dörtte biri bu işte. Bu tablo da tuğla ve kiremit sektörünün Turgutlu açısından önemini net olarak gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. Turgutlu'da kurulu 36 adet tuğla ve kiremit üretim tesisinin bulunduğunu kaydeden GÖrçiz, "Bunların üretim kapasitesi Türkiye çapında yıllık kil mamulleri üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor. Üreticilerin büyük çoğunluğu 1979 yılında kurulmuş olan derneğimiz çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor" dedi. 


Dernek faaliyederi kapsamında üyelerinin sektörel gelişmelerinin takibi, sektörün tanıtımı ve reklam çalışmaları, sektörel sıkıntıların paylaşılması, üyelerin eğitimi ve inşaat sektöründeTurgutlu'da 36 tesis var Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, Turgutlu'da kurulu 36 adet tuğla ve kiremit üretim tesisinin bulunduğunu kaydetti. 


ki mimar, inşaat mühendisleri ve makine mühendisleri ile birlikte belediyelerdeki çevre ve şehircilik ü müdürlüklerindeki teknik personelin bilgilendirilmesi konusunda eğitim çalışmaları yaptıklarını anlattı. Görçiz, 'Tuğla (TS EN 771-1) kiremit standartları (TS EN 1304), CE markalaması ve yönetmelikler hakkında detaylı açıklamalarla piyasayı bilgüendiriyoruz" ifadesini kullandı. Eğitim çalışmalarının yanı sıra dernek üyelerinin Ar-Ge çalışmalarına da önem verdiğini kaydeden Görçiz, "Dünya çapında teknolojik yenilikleri takip ederek, en kaliteli tuğla kiremit hammaddesi olan kil ile tüketicilere ısı ve ses yalıtımlı ürünler sunuyoruz. Ayrıca 2013 yılında başlanılan KOSGEB Projesi ile duvarların deprem performansları test edilecek. Fabrika personellerine yönelik ilkyardım eğitimleri, mesleki eğitimler, kurumsal kapasite artırıcı eğitimler verilmesi ve son olarak coğrafi işaret yapılması planlanıyor" açıklamasını yaptı. 



Dünya Gazetesi


Geri Dön