Ekonomi

Hisse senedinden çıkan değerli metallere mi yönelecek?

Fed’in enflasyonu düşürmek için düğmeye basmasıyla değerli metaller tepe taklak oldu. Peki gelecek 6 ayda fiyatlar nasıl bir seyir izleyecek, hangi seviyelerde olacak? İşte Platin, Paladyum, Rodyum ve Gümüşte beklenen fiyat hareketleri. Dünya Gazetesi'nin Heraeus tarafından yayımlanan ‘Paladyum Standardı 2022’ raporundan derlediği habere göre, değerli metalleri gelecek altı ayda zorlu bir yol bekliyor

Amerikan Merkez Bankası'nın gelecek 18 ay içinde bilançosunu, 1,4 trilyon dolar azaltması kıymetli metaller üzerinde de baskı yaratıyor. Dünya Gazetesi'nin Heraeus tarafından yayımlanan ‘Paladyum Standardı 2022’ raporundan derlediği habere göre, değerli metalleri gelecek altı ayda zorlu bir yol bekliyor.

Gümüşte fiyat ne kadar olacak?

Fed’den agresif faiz artışı beklentisi karşısında bu hafta ons gümüş, altın ve diğer kıymetli metallerden göre nispeten daha iyi performans sergiledi. Ons gümüş bir önceki haftanın üzerine çıkarak 19 doların üzerinden işlem gördü. Gümüş piyasası için borsanın seyrinin önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Bir yandan Fed'in faiz kararı beklenirken bir yandan da hisse senedi piyasasından paranın ne kadar hızlı çıkacağı belirleyici olacak çünkü bu iki piyasa birbiriyle ters hareket ediyor. Yatırımcının hisse senedi piyasasından çıkmasının gümüş fiyatlarını ve diğer değerli metalleri yükseltebilir. Ons gümüşte 18,50 doların üzerinde sürdürülebilir bir destek görülmesi yakın vadede anlamlı bir yükselişin önünü açabileceği, aksi takdirde satışların gelebileceği uyarısı yapılıyor.

Platinde fiyat ne olacak?

Habere göre Platin piyasasının önemli bir arz fazlası vereceği tahmin ediliyor. Bu yıl 745 bin ons fazla oluşacağı hesaplanıyor. Fiziki yatırımların azalması piyasada fazlanın erimesini engelliyor. Otomotiv sektörünün ticari araçlarda daha hazla platine ihtiyaç duyması talebi beslerken küresel platin mücevherat talebinin bu yıl yüzde 7 azalması ve 1.67 milyon onsa düşmesi bekleniyor. Bu düşüşte Çin'in talebinin sert düşmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Endüstriyel platin talebinde ise cam ve petrol sektörlerinden kaynaklı kullanımın artmasıyla yüzde 6 artışla 2.31 milyon onsa yükseleceği tahmini yapılıyor. Öte yandan Rafine platin arzının ise yüzde 4 azalarak 5,99 milyon onsa düşmesi bekleniyor. Ukrayna-Rusya savaşıyla fiyatı yükselen platin, merkez bankalarının faiz artırımları ve ekonomik belirsizliklerle geriledi. Yatırımcıların ETF varlıklarını azaltması fiyatı 900 dolar bandına çekti. Rapora göre; Platin fiyatı zayıf kalmaya devam edecek ve önümüzdeki altı ay içinde ortalama 890 dolar/ons olacak.

 

Paladyumda fiyat ne olacak?

Uygulanan ambargo nedeniyle, Rusya'nın arzıyla ilgili endişeler nedeniyle bu yılın başında üst üste rekorlar kıran Paladyumda talebin bu yıl yüzde 2 artarak 9.63 milyon onsa yükselmesi bekleniyor.  Rapora göre, otomotivde elektriğe, kimyadan diş hekimliğine kadar pek çok farklı alanda kullanılan Paladyumda halen 2000-2100 dolar bandında gezen fiyatın, yüksek enflasyon ve kötüleşen ekonomik duruma paralel olarak talebin düşmesi ve fiyatın önümüzdeki altı ay içinde ortalama 1.750 dolar/ ons olacağı beklentisi var.

Rodyumda fiyat ne olacak?

Otomotiv, kimya ve cam gibi sektörlerde kullanılan Rodyum'da ise savaş başladığında ons fiyatı 20 bin doların üzerindeyken, endüstriyel ve sanayi talebinin daralmasıyla ons başına fiyatı 14  bin doların altına çekildi. Rodyumda fiyat, geçen yıl rekor seviyelere ulaştıktan sonra hala bir denge oluşturmaya çalışıyor. Azalan talep ve kötüleşen ekonomik tahminler, önümüzdeki altı ay boyunca ortalama 12.500 dolar/ons olacağı tahmin edilen fiyatı baskılıyor.

 

Ne altın, ne de gümüş! Buna yatırım yapanlar 1 yılda yüzde 434 kazandı!

Altından sonra gümüş fiyatları da tepe taklak oldu! İşte 7 Temmuz 2022 son dakika gümüş fiyatları!

Son dakika! Gümüş yolun sonuna geldi! Gümüşü olanlar kan ağlıyor!