Altın & Dolar

Gram ve çeyreği olanlar aman dikkat! Hayal kırıklığı yaratan altın neden yükselmiyor, elinde altın olan ne yapmalı?

Açıklanan rakamlara göre üç ayda yalnızca yüzde 3,8 prim yapabilen altın neden yükselmiyor? Elinde altın olanlar ne yapmalı? 


Yatırımcılar tarafından merak edilen ve araştırılan altın fiyatlarında zayıf seyrin hâkim olduğu bir hafta yaşanırken, ons ve gram altın tarafında, yeniden destek seviyelere doğru geri çekilme yaşanıyor. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre geçen hafta ons altında 2 bin 368 dolar ve gram altında 2 bin 503 TL seviyeleri test edilmişti. Fakat ABD’den gelen karışık veriler ve FED üyelerinden “şahin tonajlı” açıklamalarla beraber yatırımcıların gözdesi altında da yön aşağı döndü.


ALTIN FİYATLARINDA SON DAKİKA

Serbest piyasada bugün gram altın fiyatı 2 bin 428 TL’den yeni güne başlarken; Kapalıçarşı’daki kuyumcularda gram fiyatı 2 bin 455 TL– 2 bin 505 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Çeyrek altın bugün sabah saatlerinde 4 bin 65 lira, yarım altın 8 bin 125 lira ve tam altın da 16 bin 200 liradan alıcı buluyor. 

ALTINDA HAYAL KIRIKLIĞI

Paylaşılan detaylara göre Haziran ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde 2. çeyrek bilançosu da ortaya çıktı. Yatırımcıların en gözde yatırım araçları arasında yer alan gram altın 2024 yılının Nisan ayına 2 bin 340 TL’den başlamıştı. Bu hafta 2024'ün 2. çeyrek dönemi tamamlanmak üzereyken, gram altında 3 aylık yükseliş yalnızca yüzde 3,8 şeklinde oldu. 

ALTIN NEDEN YÜKSELEMİYOR?

Bu yılın ilk çeyreğinde, ABD Merkez Bankasının bu sene 2-3 adet faiz indireceği ile ilgili beklentiler, ons altında önden fiyatlandı. Fakat aktarılan detaylara göre söz konusu indirim beklentisi 1 adede kadar düşünce, ons da 2. çeyrekte fren yaptı. Yine söz konusu bu dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın “değerli TL” politikası içeride döviz kurlarını frenleyince, gram altın son 3 aydır aşağıda 2 bin 370 Türk Lrası ve yukarıda 2 bin 530 Türk Lirası bandında yatay bir hareketlilik sergiledi.

ALTIN YATIRIMCISI NE YAPMALI?

Gündemden düşmeyen Ons altında 2 bin 280 doların kritik bir destek olduğu kaydedilirken, mevcut seviyelerden orta ve uzun vadeli alım fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiği de bildiriliyor. Senenin son çeyreğine doğru FED’den faiz indirimi ve ABD seçimlerinin altına destek olabileceği; diğer bir taraftan Rusya-Batı ülkeleri geriliminin ve İsrail-Lübnan cephesinin ısınmaya başlamasının, jeopolitik tansiyonu artırabileceği kaydediliyor. Tüm bunlar dışında Merkez Bankalarının da rezerv çeşitliliği için altın alımlarına devam edeceği bu senaryoda; ons için yabancı yatırım bankalarının 2024 sonu hedefi, 2 bin 550-3 bin dolar gibi geniş bir aralıkta konumlanıyor.

 

Kiracılar tahtan iniyor, ev sahiplerinin kral olduğu döneme giriliyor!

Kira krizinin sebeplerinden biri de depoculuk olabilir mi? Yüksek kira bedelleriyle tutulan evler, depo yapıldı!

Ev sahipliği oranı düşüyor, kiralık konutta alarm zilleri çalıyor!