Ekonomi

Grev dalgası yayılıyor, havacılık ve ulaşım sektörleri kilit

Avrupa ülkelerinde artan enflasyon nedeniyle çalışanların maaşlarında iyileştirme yapılması isteniyor. Hükümetler zam talebine karşı direnirken özellikle havacılık ve ulaşım sektörlerinde yaygınlaşan grevler kaos yaşanmasına neden oluyor. Rus gazının kesilmesi nedeniyle enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa Birliği üyesi ülkeler ekonomik olarak da darboğaza girdi

Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve küresel ekonomik kriz nedeniyle yüksek enflasyon ve durgunluk riskleriyle karşı karşıya kalan Avrupa'da grev dalgası yayılıyor. Rus gazının kesilmesi nedeniyle enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa Birliği üyesi ülkeler ekonomik olarak da darboğaza girdi. Avrupa genelinde yükselen enflasyona karşılık çalışanların  ücretlerinde yapılan zamların düşük kaldığı gerekçesiyle başlayan eylemler yayılamaya başlarken grev kararları art arda gelmeye başladı. Ekonomi uzmanları özellikle okulların açılacağı Eylül ayında ekonomik krizin çok daha hissedilir hale geleceğini belirtirken bu grev dalgasının diğer ülkelere de sıçrayacağı öngörülüyor.

 

İngiltere'de grev dalgası

İngiltere'de çalışan ücretlerinin enflasyon karşısında teresiz kaldığını belirten ve asgari saatlik çalışma ücretinin artırılmasını isteyen işçi sendikaları toplu grev kararı aldı. İşçi sendikaları maaşların iyileştirilmesinin yanı sıra çalışma koşullarının ve emeklilik haklarının da iyileştirilmesini istiyor. İngiltere'de iş bırakanlar arasında otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor. İngiltere'de posta servisi ve telekomünikasyon sektörü çalışanlarının önümüzdeki günlerde iş bırakması beklenirken İskoçya'da ise sağlık çalışanlarının gelecek günlerde greve gitme konusunda oy kullandığı belirtiliyor.  

Almanya'da grevin maliyeti 35 milyon euro

Almanya'da geçtiğimiz günlerde Lufthansa şirketinde yer personeli, ücretlerde artış yapılması talebiyle uyarı grevine gitti. Ülkenin ve dünyanın en önemli havalimanlarından olan Münih ve Frankfurt havalimanlarında grev nedeniyle büyük kaos yaşandı. Toplamda 1000 üzerinde uçuş iptal edilirken 134 bin yolcu grevden etkilendi. Grevin Almanya'ya maliyeti 35 milyon euro oldu.

 

İspanya'da da grev var

İspanya’da da durum Almanya'dan farklı değil. Hava yolu sektöründe Ağustos ayı başından bu yana süren grevler nedeniyle turizm sektörü olumsuz etkilenirken çok sayıda uçuşun iptal edildiği bilgisi veriliyor. Ülkenin önemli hava yollarından Ryanair ile Easyjet hava yolları çalışanlarının başlattığı greve Iberia Express hava yolu personelinin de bu hafta sonu katılması bekleniyor.

Hollanda grev demiryollarında başladı

Hollanda'da ise Hollanda Devlet Demir Yolları (NS) çalışanları, maaşlarının artırılması isteklerinini geri çevrilmesi üzerine greve gitti. Ülkede sendikaların çağrısıyla Hollanda'nın kuzey bölgesinde başlayan 24 saatlik grev, 31 Ağustos’a kadar farklı bölgelerde dönüşümlü olarak devam edecek. Hollanda'da sendikalar NS çalışanlarının aylık maaşlarının brüt olarak artırılmasını ve bir defaya mahsus olacak şekilde 600 euro ödeme yapılmasını istiyor.

 

Uçuş tarifeleri vızır vızırdı! Şirket çalışanları greve gidiyor, uçuşlar iptal