Genel

GS başkan adayı Ünsal Aysal yatırım devi çıktı!

Galatasaray başkan adayı Belçika merkezli Unit Groupun Yönetim Kurulu Başkanı olan Ünal Aysal, Unit Groupla tüm dünyada enerji yatırımlarına sahip. Aysalın sadece Türkiyede inşaat halinde 2.5 milyar dolarlık enerji projesi var...

Galatasarayın başkan adayı işadamı Ünal Aysal, daha önce çok gündeme gelmeyen iş hayatını CNBC-e Business dergisine anlattı. Belçika merkezli Unit Groupun Yönetim Kurulu Başkanı olan Aysalın ana yatırım alanı enerji santralları. Grubun sadece Türkiyede inşaat halinde 2.5 milyar dolarlık enerji projesi var. 1974te kurulan Unit Groupun turizm portföyünde ise İstanbul Bebekteki Les Ottamans ile Antalyadaki Hotel Ma Biche gibi yatırımlar var. Aysal şirketini şöyle anlatıyor:

Yaptığımız esas iş şu: Elektrik santralları kuruyoruz, bu iş için yatırım yapıyoruz, sonra da ürettiğimiz elektriğin ticaretini yapıyoruz. Bunu uluslararası sahada gerçekleştiriyoruz. Unit, 22 şirketi olan bir grup. Sermayem, cesaretim ve risk alma kapasitemdi. Babam askeri doktordu, bana sermaye desteği olmadı. Az param vardı ve bu yüzden ticaret yapmam, bunu da akıllıca yapmam gerekiyordu. Şansım iyi gitti. Hayatımızda şans faktörünün yüzde 30-40 yeri var, fakat bu şansı iyi kullanmak bizim elimizde.

İlk özel santralı yaptık
Enerjide Türkiyede ilkleri yaptıklarını söyleyen Aysal, 1990ların başında ilk elektrik üreten özel santralı biz müzakere ederek yaptık. Çok başarılı olduk. Bugün bakarsanız, enerjide özelleştirmenin yolunu açan ilk örnek olmuştur dedi. Bugüne kadar 7-8 proje geliştirip, yatırım yaptıklarını belirten Aysal şöyle devam etti:

Gebzede 800 megavatlık bir yatırımımız başladı. Trakyadaki yürüyen santralımızın dışındakilerden söz ediyorum. Yine iki ortağımızla Boyabatta Türkiyenin en büyük özel sektör hidroelektrik santralını yapıyoruz. Bu santral 510 megavat gücünde. 50 megavatlık bir hidroelektrik santralı daha yapıyoruz.

Kömür dışında her türlü enerji santralı yatırımına girebiliyoruz. Türkiyede inşaat halindeki projelerimizin yatırım değeri, 2.5 milyar dolar civarı. Bazılarında ortak, bazılarında tek başımızayız. Bükreşte hem ısı, hem de elektrik üreten bir santral projemiz var, Romanya hükümeti orada yüzde 44 ortağımız.

Yenilenebilir enerjide büyüyecek
Aysal, yenilenebilir enerjide yatırımları hakkında ise, Hırvatistanda jeotermal, Bulgaristanda rüzgar, Romanyada projelendirip yeni başlayacağımız yine rüzgar yatırımlarımız var. Türkiyede maalesef bunu yapamıyoruz, çünkü bu santrallar sadece hükümetlerin özel destekleriyle kurulabiliyor, yaşayabiliyor. Türkiyede hâlâ doğru dürüst bir politika uygulayamadığımız için bu teşviki göremediğimizden bu yatırımlar henüz tam formunda değil dedi.

Avrupanın yüzde 30-40 civarı yenilenebilir enerjiyi hedeflediğini belirten Aysal, şunları söyledi:
Bizim de hedefimizin en azından bu olmalı. Dışarıya bağımlı olmadan elektrik üretebilecek imkanları kendi ülkemiz sınırları içinde üretmemiz lazım.

Hidroelektrik santralların ülkem için gerekli olduğuna inanıyorum. Türkiyenin her tarafında rüzgar santralı kuramazsınız. Sularımız şarıl şarıl akıyor. Yakıt maliyeti çok düşük yatırım, hidrolik santrallar. Bölgeye çok ciddi zararlar vermemesi şartıyla küçük hidrolik santrallerin kurulmasının bizim için çok faydalı olacağını hâlâ düşünüyorum.

Aysal Türkiyeyle ilgili uzun vadeli planlarını ise, İlki yenilenebilir enerji sektöründe portföyümüzü geliştirmek. İkincisi elektrik ve tabii gaz ticaretinde derinleşmek diye anlattı.
Milliyet