23 / 11 / 2024

GSR Enerji, binaları güneş ve rüzgarla A plus yapacak!

GSR Enerji, binaları güneş ve rüzgarla A plus yapacak!

Enerji Verimliliği Kanunu 'nun 1 Ocak 2011 'den itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte her binanın Enerji Kimlik Belgesi 'ne sahip olma zorunluluğu, rüzgar ve güneş enerjisinde iddialı GSR Enerji 'yi harekete geçirdi.




Enerji Kimlik Belgesi için zorunlu kılınan maddelerin başında gelen yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan GSR, Enerji Yöneticisi belgesine sahip   mühendisleriyle de yasayı uygulamada özel sektör olarak üzerine düşeni yapmayı vaat ediyor.    
 
Binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla 2010 yılında kararlaştırılarak bu yılın başında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu, inşaat sektörünü harekete geçirdi. Her binanın Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu, özellikle yeni yapılan binalar için dikkat edilen bir öncelik olmaya başladı. Kanuna göre izolasyon, güneş ışığından daha çok faydalanma, tasarruflu aydınlatma ürünleri ve yenilenebilir enerji kullanımıyla binalara A-G arasında değişen bir sınıflandırma ile Enerji Kimlik Belgesi verilecek. Bu belge, binanın girişinde duracağı gibi, alım/satım işlemlerinde zorunlu bir belge olarak kullanılacak. Enerji verimliliğine yönelik bir yaptırım zorunlu değil, ancak Enerji Kimlik Belgesi zorunlu.
 
Yenilenebilir enerjiyi ithal ediyoruz

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye 'nin yenilenebilir enerji sektöründeki iddialı firması GSR Enerji 'nin Genel Müdürü İsmail İnci, bu yılın başında yürürlüğe giren kanunun henüz sektörde ciddi bir hareketlilik yaratmadığını söyledi. şžu anda maliyeti daha düşük gibi görünen izolasyon, güneş ışığından daha çok yararlanma gibi kalemlerin ön planda olduğunu belirten İnci, ikinci aşamada devreye güneş enerjisinin girmesini beklediklerini, bu anlamda da dünyanın en iyi güneş panellerinden birini Türkiye 'de satışa sunduklarını ifade etti. Kısa bir süre önce İspanyol güneş paneli üreticisi İsofoton 'un Türkiye distribütörlüğünü aldıklarını hatırlatan İnci, Türkiye 'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma konusunda yeterli düzeyde olmaması nedeniyle bu tarz teknolojileri ithal ettiğine dikkat çekti. GSR Enerji 'nin TÜBİTAK destekli WAW rüzgar türbinlerinin de ‘Made in Turkey ' damgalı olduğunu belirten İsmail İnci, Ar-Ge çalışmalarını kısa sürede tamamlayıp seri üretime geçeceklerini müjdeledi.
 
Yüzde 50 tasarruf sağlıyor

A Plus Enerji Kimlik Belgesi alabilmek için gereken yükümlülükleri yerine getiren bir binanın enerjiden yüzde 30 -50   tasarruf ettiğini, devletin kasasında hatırı sayılır bir miktarda para kalacağını söyleyen İnci, enerji verimliliği arttıkça maliyetin düştüğünü, ve aynı kullanımın daha düşük kilovatlarla mümkün olabileceğini kaydetti. İnci, “Örneğin A veya B sınıfı bir bina, 150 kilovat elektrik tüketiyorsa, bu, G sınıfında 250 kilovata çıkıyor. Bu yeni kanunla ortalama yüzde 50 enerji verimliliği sağlamak mümkün. Özellikle A sınıfı bir kimlik belgesi alabilmek için mutlaka yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak düzeneklerin, örneğin güneş panellerinin kullanılması gerekiyor ” dedi.  

 
C sınıfının altında bina üretilmeyecek

Enerji Kimlik Belgesi 'ni Enerji verimliliği danışmanı şirketlerin verebildiğini belirten İsmail İnci, GSR Enerji 'nin bu belgeyi verebilecek eğitimde mühendislik kadrosunun olduğunu vurguladı. Uygulamaya her detayıyla hazırlandıklarını ve Türkiye adına heyecan duyduklarını ifade eden İnci, belgeyi düzenlerken kendilerine başvuran kişi ya da kurumlara nasıl sınıf atlayabileceklerini, hangi kalemleri yerine getirmeleri gerektiğini anlatacaklarını bildirdi.   Maliyet ve geri dönüşüm konusunda da bilgi verdiklerini dile getiren GSR Enerji Genel Müdürü İnci, yasaya göre C sınıfının altında bina üretilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

 


Geri Dön