22 / 11 / 2024
fuzul

GTÜ'den deprem raporu geldi: Hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri!

GTÜ'den deprem raporu geldi: Hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri!

Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Adıyaman'ın Gölbaşı ve Hatay'ın İskenderun ilçelerindeki hasarın temel sebebinin, sıvılaşma gibi zemin problemleri olarak gösterilebileceğine dikkat çekti. 




Rapora göre, Göksun, Elbistan, Kahramanmaraş, Pazarcık, Gölbaşı (Adıyaman), Gaziantep, Nurdağı, İslahiye, Antakya, İskenderun ve  Adana  il/ilçe ve mahallerinde, 2 depremin merkez üstü başta olacak şekilde; fay eğim, doğrultu ve yüzey kırığı gözlemleri, alt ve üst yapılarda hasar gözlemleri başta olmak üzere sıvılaşma, kaya düşmesi, boru hatlarında oluşan hasarlar, kara yolu hasarları yerinde incelenerek değerlendirmelerde bulunuldu. 

Çalışmalarda, Göksun'un güneyinde Aslanbeyçiftliği, Temürağa, Hacıömer, Yağmurlu, Karaömer mahallerinde incelemeler yapıldı, yapısal hasarların sebepleri değerlendirildi ve Çardak Fayı'nın yüzeyde meydana getirdiği kırık düzlemi fay, kar örtüsüne karşın görüntülendi. 

GTÜ den deprem raporu geldi: Hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri!

"Kahramanmaraş ilçesi olan Elbistan'ın merkez mahallerinde gözlemler sürdürülmüş, uydu ve dron görüntülerinden elde edilen veriler ışığında kent merkezinde meydana gelen yıkımın nedenleri araştırılmış ve 6 Şubat saat 04.17'de meydana gelen depremde kent merkezinde 4-5 binanın tamamen yıkıldığı ve birçok binada çok ağır, ağır ve orta hasar aldığı ancak bu binaların da saat 13.24'te meydana gelen ikinci depremin etkisiyle yıkıldığı bilgisine ulaşılmıştır" ifadelerine yer verilen raporda, Kahramanmaraş il merkezindeki saha gözlemlerinde, yoğun yapısal hasarlara rastlanıldığı da belirtildi. 

"Eski Kahramanmaraş'ın kurulduğu alanın alüvyonal genç ve yumuşak zemine sahip olduğu, ana kayanın derinde bulunduğu ve deprem sırasında açığa çıkan ivme nedeniyle geniş bir periyot aralığında görülen yüksek ivme değerlerinin özellikle bu zemin koşullarında rezonans etkisiyle yıkıma sebep olduğu düşünülmekte" denilen raporda, ölbaşı (Adıyaman) ve İskenderun (Hatay) ilçelerinde zemin sıvılaşması sorununun, özellikle kum fışkırmaları ve kum konileri şeklinde görüldüğü açıklandı.

GTÜ den deprem raporu geldi: Hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri!

"Her iki ilçede de hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri olarak gösterilebilir" açıklamasına yer verilen raporda, depremin ardından hızlı bir şekilde afet bölgesine giden ve bu raporu hazırlayan çalışma grubu incelemelerinin, depremden kısa bir süre sonra kaybolma ihtimali olan, araştırmalar için çok önemli verileri içerdiği vurgulandı. 

Ayrıntılı fotoğraflarla kayıt altına alınan bu verilerin, deprem ardından yapılacak çalışmalarda çekirdek rol oynayacağına ve araştırmalara yön vereceğine dikkat çekildi. 

Raporun hazırlanmasına ise GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Selçuk Toprak, Doç. Dr. A. Can Zülfikar, Doç. Dr. Savaş Karabulut, Dr. Öğretim Üyesi Ahu Mutlu, Dr. Öğretim Üyesi Ülgen Mert Tuğsal, Pamukkale Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Engin Nacaroğlu, GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Muhammet Ceylan, yüksek lisans öğrencisi Kamer Özdemir, yüksek lisans öğrencisi Sedat Parlak katkıda bulundu. 

Bankalarda maaş promosyonu yarışı başladı! Hangi banka kaç TL promosyon veriyor? Garanti, ING, Ziraat, Akbank...

Bakan Kurum resmen açıkladı: Önümüzdeki hafta 11 şehirdeki 20 bin konutun temeli atılacak! 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika açıklaması! İstanbul'da bu bölgeye dikkat! Riskli yerleri peş peş sıraladı...

 


Geri Dön