03 / 10 / 2024

Guardian: İstanbul, Avrupanın kırılgan kentlerinden biri!

Guardian: İstanbul, Avrupanın kırılgan kentlerinden biri!

Floransa, Napoli, Madrid ve Barcelona gibi şehirlerle birlikte İstanbul’u da değerlendiren Guardian, İstanbul Finans Merkezi’ne de atıfta bulunarak “yeni camdan kulelerden umut beklendiği” yorumu yaptı.




Guardian “Uçurumun kenarındaki Avrupa” başlıklı haberinde İstanbul’u da ‘kırılgan’ olarak nitelendirdi. Floransa, Napoli, Madrid ve Barcelona gibi şehirlerle birlikte İstanbul’u da değerlendiren gazete, İstanbul Finans Merkezi’ne de atıfta bulunarak “yeni camdan kulelerden umut beklendiği” yorumu yaptı.

İNGİLİZ The Guardian gazetesi bütçesinden fazla harcama yapan şehirlere geniş yer ayırırken, İstanbul’u ‘Uçurumun Kenarındaki 5 Avrupa kentinden biri’ olarak gösterdi. İstanbul’u borç krizi tehditi altında bulunan kentler arasında sayan gazete, bu kentlerin kredi durumunun “kırılgan” olduğunu yazdı. Ayrıca İstanbul Finans Merkezi’ne de atıfta bulunulan haberde, “yeni camdan kulelerden umut bekleniyor” denildi.
Konumu telafi etmiyor
Elana Moya imzalı haberde, “Türkiye’nin kadim metropolü, Avrupa şehirleri arasında kredi değerlendirmesi dökülen’ az sayıda şehirden biri” denilerek, şu değerlendirme yapıldı: “Asya ve Avrupa’yı bağlayan kusursuz konumu, ciddi zayıflıklarını telafi etmiyor. Bu zayıflıklara, kredi derecelendirme ajansı Standard&Poor’un (S&P) son raporunda belirtildiği gibi, ‘düşük ciro esnekliği gelecekteki reformlara dair durumun tahmin edilemez oluşu’ da dahil.”
‘Camdan kuleler’ umudu
Haberde ayrıca S&P’nin, İstanbul’a yoğun yatırım talebinin yüksek bütçe açıklarına ve biriken borçlara neden olduğu hatırlatması da yapıldı. Ayrıca İstanbul’un, özellikle giderek büyüyen mali sektörü kalkındırarak kazanç getirecek başka kaynaklar geliştirmeye çalıştığı belirtilen haberde, “Cami kubbe ve minarelerinden oluşan meşhur kent siluetinde yeni camdan kulelerin belirmesi umudunu taşıyor” denildi. Bu arada Avrupa şehirlerindeki borcun bu yıl rekor kırarak, 1.3 trilyon Euro’ya ulaşması bekleniyor.
ABD’de 100 şehir batabilir
Haberde ayrıca, ABD’de 100’den fazla şehrin gelecek yıl iflas edebileceği tahmininde bulunularak, Amerikalı iktisatçı Meredith Whitney’in “Yerel ve eyalet düzeyinde borçlanma ABD ekonomisini bekleyen en büyük sorunlardan biri. Ülkede iyileşme sürecini sekteye uğratabilir” sözlerine yer verildi. Küresel kredi krizini tahmin eden iktisatçılardan biri olan Whitney’e göre emlak sorununun ardından, en önemli konuların başında kent harcamaları geliyor. Haberde, bu sorunla ilgili olarak New Jersey Valisi Chris Christie’nin şu görüşlerine de yer verildi: “Çok fazla harcama yapıyoruz. Sahip olmadığımız parayı harcıyoruz. Çok yüksek miktarlarda borç aldık. 10 yıl boyunca kazdığımız bu kuyudan çıkmak çok daha zor olacak. ABD şehirleri ve eyaletleri yaklaşık 2 trilyon dolar borca girmiş durumda.”

İstanbul Belediyesi anında yanıtladı: Notumuz yükseliyor

GUARDIAN’ın İstanbul’la ilgili haberi üzerine bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un notunun arttığına dikkat çekildi. Haberin gerçekleri yansıtmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:
Dikkat çekici performans
Son dönemde kaydettiği dikkat çekici performansı saygın ekonomi kuruluşlarınca kabul edilen İstanbul’un kredi notu sürekli yükselmektedir. Daha bu yılın ekim ayında Moody’s, kasım ayında Fitch Ratings, İstanbul’un kredi notunu yükseltti.
S&P, Moody’s ve Ficht gibi  kredi derecelendirme kuruluşlarının, olumlu değerlendirmelerle not artırımı yaptıkları İstanbul, gelir bütçesi gerçekleşmelerinde yüzde 95’lik başarıya sahiptir. Bu rakam, şehirlerde en yüksek orana tekabül ediyor.
‘Ülke notu’ sınırlaması var
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin notu ile ülke notu aynıdır. Derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara, mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilemiyor.
Global Metro Monitor araştırmasına göre, İstanbul’un ‘150 büyükşehir arasında en iyi performans gösteren şehir.
Hürriyet


Geri Dön