Ekonomi

Gübre fiyatları 1 yılda yüzde 315 arttı! Çiftçiler dikkat! İşte kalem kalem 2022 fiyat artışları...

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş öncesinde bile gübre fiyatları rekor seviyelerdeydi. Savaştan sonra gübre fiyatlarında yukarı tırmanış devam etti. Peki gübre fiyatlarında son durum ne? İşte kalem kalem 2022 fiyat artışları... Kimyevi gübre fiyatları ilk sırada yer alacak şekilde tarımsal girdi fiyatlarında artışlar meydana geldi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, gübre fiyatlarını da etkiliyor. Kimyevi gübre fiyatları ilk sırada yer alacak şekilde tarımsal girdi fiyatlarında artışlar meydana geldi.

Gübre fiyatları son zamanlarda peş peşe yapılan zam ve indirimlerle gündemdend düşmüyor. Milyonlarca çiftçi, sık sık son dakika ve güncel gübre fiyatlarını araştırıyor. Çünkü gübre fiyatlarında yaşanan artışlar çiftçileri zor duruma düşürüyor. 

Gübre fiyatlarında yaşanan yükselişler üretim yapılmasını da güçleştiriyor, bu durumda da gıda fiyatları da artıyor. 

Peki gübre fiyatlarında son durum ne? Gübre fiyatlarına ne kadar zam geldi? TÜİK verilerine göre son 1 senede gübre fiyat ortalaması ne kadar arttı? İşte kalem kalem 2022 fiyat artışları... 

Uzman isimler Türkiye'nin tükettiği gübrenin yarısını kendisinin ürettiğini, geri kalan kısmınında ithal edildiğini belirtiyor. BBC'nin aktardığına göre, Türkiye'de üretimi yapılan gübrenin hammaddesi yüzde 80-90 oranlarında ithalat sayesinde karşılanıyor. 

Türkiye'deki senelik gübre üretimi tüketimi ve fiyatlarına ilişkin resmi veriler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından paylaşılıyordu. Ancak 1 senedir bu veriler paylaşılmıyor. 

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş öncesinde bile gübre fiyatları rekor seviyelerdeydi. Savaştan sonra ise, körüklenen arz sorunu, fahiş doğal gaz fiyatları gibi bir dizi unsurla gübre fiyatları daha da yukarıya tırmandı. 

Peki gübre fiyatlarında son durum ne? Gübre fiyatlarına ne kadar zam geldi? TÜİK verilerine göre son 1 senede gübre fiyat ortalaması ne kadar arttı? İşte kalem kalem 2022 fiyat artışları...

Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş tarafından aktarılanlara göre, şu an ülkemizdeki gübre fiyatları, 2008 Dünya gıda krizinden de ötede seyrediyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu da gübre fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu ve fiyat artışlarını Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesine bağladı. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın aktardığına göre; Vehbi Bakırlıoğlu, taban gübresi şeklinde bilinen DAP gübresinde ton fiyatının 4 bin TL'den 14 bin TL'ye, üre gübresinin ton fiyatının 3.600 TL'den 12 bin TL'ye, can gübresinde fiyatların 1.380 TL'den 12 bin 178 TL'ye kadar yükseldiğine vurgu yaptı. 

Bakırlıoğlu, "DAP gübresinin fiyatı dünyada yüzde 41 artarken bizde yüzde 250 arttı. ÜRE gübresindeki fiyat artışı dünyada yüzde 122 ama bizde yüzde 230. MAP gübresinin fiyatı dünyada yüzde 38 arttı, bizde ise yüzde 100" diye konuştu. 

ABD'de 1 senede DAP'ın ton fiyatının 615 dolardan 919 dolara (yüzde 49 oranında), üre'nin fiyatının 483 dolardan 901 dolara (yüzde 87 oranında) MAP'ın fiyatının da 690 dolardan 955 dolara yükseldiğine dikkat çeken Bakırlıoğlu, Türkiye'ye bakıldığındaysa, zirai ilaç fiyatlarının yüzde 100 ile yüzde 400 arasında yükseldiğine, Mart 2021'de 6.54 lira olan mazot fiyatının şu an 23.59 lira olduğuna dikkat çekti. 

TÜİK tarafından açıklanan verilere bakıldığındaysa, son 1 sene gübre fiyat ortalamasının yüzde 152'lik bir yükseliş gösterdiği görülüyor. Fakat sektör temsilcileri ve çiftçiler bu oranın yüzde 315 olduğunu ileri sürüyor. 

Gübre fiyatları 2022'de ne kadar arttı?

Dap gübresi ton fiyatı: 4.000 TL'den 14.000 TL 

Üre gübre fiyatı: 3.600 TL'den 12.000 TL

Can gübre fiyatı: 1.380 TL'den 12.178 TL

KDV indirimi sonrası markete gidecekler dikkat, etiketi görünce donup kalmayın! 25 TL'lik ürünü bir günde 40 TL yaptılar

Benzin ve mazota zam şoku! İndirimin ardından motorin ve benzin fiyatlarına zam mı gelecek? İşte fiyat listesi...

Asgari ücrete ‘zam’ açıklaması! MHP’li vekil Saffet Sancaklı bombayı patlattı: Emekli maaşlarına da zam geliyor…