03 / 10 / 2024

Güçlendirme kararını sadece sizin vermeniz olmaz!

Güçlendirme kararını sadece sizin vermeniz olmaz!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Sözlü karar olmaz' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Moralinizi bozmayayım ama doğrusunu isterseniz biraz zorlanacaksınız...




Apartmanımızda güçlendirme ve mantolama yapmak için çoğunluk kararı alındı. Kararda herkesten 200 lira toplanma şartı vardı ama sonradan bu paranın yetmeyeceği anlaşılınca sözlü olarak iki bin liraya çıkarıldı. Güçlendirene ve mantolama yapıldı ama bu parayı ödemeyenler oldu. Bu parayı nasıl alacağız ¢ H.E.

Moralinizi bozmayayım ama doğrusunu isterseniz biraz zorlanacaksınız. çünkü; birincisi, güçlendirme kararı öyle kat malikleri arasında karar vermekle olmuyor. Önce güçlendirme ihtiyacının bulunduğuna dair teknik bilgi gerekli. Bunu da yasadaki yeni değişiklik şu şekle soktu. Diyor ki 'güçlendirme zorunluluğu bulunduğu mahkemece tespit olunmuşsa...' maliklerin rızası aranmaz. Dolayısı ile öncelikle mahkeme karan olacak, sonra da tekniğine uygun bir proje bulunacak. Bunlar olmazsa gelişigüzel güçlendirmeye itiraz olur, bu para ödenmez. İkincisi, siz 200 lira için karar almışsınız sonra sözlü olarak iki bin liraya çıkmışsınız. Sözlü aidat veya ortak gidere iştirak payı olmaz. Bunlar karara bağlı hususlardır. Bitmedi, mantolama dahi projeye bir müdahaledir. Bu konuda alınması gereken karann beşte dört oranında olmasının yeterli olduğunu söyleyenler bulunduğu gibi ben ve benim gibi düşünenler, proje tadilatı gereken hususlarda tam iştirakle karar alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Gerekçe olarak da, mantolamanın tadilat projesi gerektirdiğini ve bunun da ancak maliklerin tümünün kabulü ile olabileceğini söylüyoruz. çünkü bu mülkiyet hakkına bir müdahaledir, malik istemezse mülkiyet hakkına el atamazsınız. Aynca belki de binada mantolamayı gerektirmeyecek bir izolasyon mevcuttur ama bunu sade vatandaş bilmez, modaya ve reklamlara uyup bir de mantolama yapmaya kalkışabilir. Bütün bunlar da mantolamaya razı olmayan kat malikini külfet altına sokar. Bu nedenlerle işiniz zor.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön