29 / 04 / 2024

Gül Keleşoğlu İnşaat üç AVM yapacak!

Gül Keleşoğlu İnşaat üç AVM yapacak!

Türkiye'de uzun süreli ve sağlıklı ortaklıklara verilebilecek nadir örneklerden biri de Gül Keleşoğlu inşaat olsa gerek



Bu ortaklığın İstanbul'da imza attığı projeler arasında hemen Florya'daki Flyinn, Bakırköy'deki Capacity, Fatih'teki Historia alışveriş merkezleri göze çarpıyor. Bahçelievler'deki Yasemin Konakları, Florya'daki Flyinn Residence, Büyükçekmece'deki Pelican Hill Recidence ve Kemerburgaz Göktürk'teki Arketip ise ortakların konut projelerine örnek gösterilebilir...

Gül Keleşoğlu İnşaat, şu sıralarda üç yeni alışveriş merkezi yatırımı için hazırlık yapıyor. Grubun yapacağı yatırımları alt alta koyduğunuzda, önümüzdeki 3-4 yıl için en az 500 milyon dolarlık bir hacim ortaya çıkıyor. Keleşoğlu'nun, İsviçre'deki futbol kulüplerinden Servette'in sahibi 32 Group ile bir ay önce kapsamlı bir işbirliği yaptığını da belirtelim...

Bunca önemli projeye imza atmalarına rağmen, gerek Gül gerekse Keleş ailelerinin basından ve kamuoyunun gözü önünden uzak durmaya çalıştıkları dikkat çekiyor. Keleşoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkam Mustafa Keleş de ailenin "ketum" üyelerinden biri. Kendisi ilk kez kamuoyunun önüne çıkarak Para okurları için grubun yeni yatırım rotasını anlattı.

Neden basından ve kamuoyundan uzak durmayı tercih ediyorsunuz?
Doğrusu çalışmaktan kamuoyunun önüne çıkmak için zaman bulamadık. Ama artık kurumsallaşma sürecine girdik. Sanırım yoğunluğumuz biraz daha azalacak.

Bugüne kadar gayrimenkul sektöründe Gül ve Keleş ailelerinin adını hep birlikte duyduk. Bundan sonra da birlikte mi yürüyeceksiniz?
Evet, biz çok sıkı ortaklarız. Ancak bundan böyle ortaklıklar biraz ayrılacak. Nasıl olacağını hemen anlatayım. Birlikte bir gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketi kuracağız. Ortak olduğumuz emtiaları bu şirketin içine koyacak, sonra da yüzde 49 hissesini halka arz edeceğiz. Herkes hissesinin bedeliyle ayrı ayrı büyümeyi düşünüyor. Kurulacak GYO'nun henüz adına karar vermedik. Kısmet olursa bu yılın sonuna kadar kuruluşunu tamamlarız.

Bu GYO'nun ne kadarlık bir gayrimenkul portföyü olacak?
Halen çalışan dört alışveriş merkezimiz var. Yakında Pelican Mall'u da açıyoruz. Bahçeşehir'de de bir alışveriş merkezi yapacağız. Böylece 6 AVM'miz olacak. Bunun yanı sıra konut projeleri olacak.

Bugüne kadar kaç konut yaptınız?
Geriye baktığımızda, bölgemizdeki markalı konutların yüzde 20'sini bizim yaptığımız görülüyor. Bölgemiz derken Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Bahçelievler ve Beylikdüzü'nü kastediyorum.

Yeni avm yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Avcılar'da. E-5 otoyolu üzerinde Pelican Mall adında bir AVM yapıyoruz. Yüzde 5'i tamamlanmış durumda. Mayıs munda hizmete açmayı planlıyoruz, jsa dahil 110 milyon dolarlık bir yatını bu. Beklentimiz, yılda 1 milyon 10 bin dolar kira geliri elde etmek, iğer alışveriş merkezi projemizse ahçeşehir'de. Arsasını TOKİ'den 3 yıl ıce almıştık. Şu anda projeleri çiziliyor, ismet olursa nisan sonunda inşaatına ıslarız. Bu aslında bir kompleks. Ofis binaları, konutlar ve rezidans binaları da olacak. Adı kesinleşmedi ama "Lüksİst" olabilir. Toscana mimarisi tarzında tam İtalyan kasabası olacak. Ofis bloğu katlı olacak. Sanırım projeyi 3 yılda bitiririz. Yatırım tutarı 360 milyon dolar civarında olacak.

Ciddi bir arsa stoğunuz var sanırım...
Aslında fazla değil; 200 dönümü geçmez.

Biraz da devam eden ya da yeni Cayacağınız konut projelerinizden bahseder misiniz?
Pelican Hill projemiz devam ediyor, Kükçekmece'de hem malikane hem rezidans yapıyoruz. Malikane bölümü birinci etabın bitirdik. İkinci etabın başladığını duyuyoruz. Bu bize iki ay sonra yansır. Bankalar bu dönemde hem yatırımcıyı hem de tüketiciyi çok iyi destekledi. Yine de krizin inşaat sektörü üzerinde yüzde 15 olumsuz etkisi var. Yatırımcılar da müşteriler de halen cesaretli değil.

Gayrimenkul, inşaat ve perakende sektörü dışında işleriniz var mı?
Yok. Teklifler geliyor ama uğraşmak istemiyoruz. Örneğin, yerli bir gruptan rüzgar enerjisi konusunda işbirliği teklifi geldi. Ancak girmedik.

Hükümet global krizin yansımalarını sizce iyi yönetti mi?
İthalatın artmasından rahatsız olduk. Kısa bir sürede ithalat-ihracat dengesini sağlamamız lazım. Kurların biraz daha yükselmesi lazım. Olması gerekenden çok aşağıda. Dolar 7 yıl önceki seviyesinde. Oysa kur her yıl yüzde 10 artmalıydı.

New York merkezli 32 Group ile iki ay önce işbirliği yaptınız. Bu işbirliği işlerinizde nasıl bir açılım sağlayacak?
Türkiye genelinde yatırım yapacağımıza dair el sıkıştık. Size anlattıklarımın dışında yeni projeler geliştireceğiz. Ortaklaşa alışveriş merkezi, konut ve ofisler yapabiliriz. 4 yılda 1 milyar dolarlık bir yatırım yapabiliriz. Paranın çoğunu 32 Group getirecek. İran, Dubai, Amerika ve Fransa'da işleri var. Birlikteliğimizi uluslararasına taşıyabiliriz.
Rahime Baş Uçar / Para


Geri Dön