03 / 05 / 2024

Gümüşhane'deki Artabel Gölleri Tabiat Parkı'na özel proje!

Gümüşhane'deki Artabel Gölleri Tabiat Parkı'na özel proje!

Gümüşhane 'nin Torul ilçesinde, Abdal Musa Tepesi eteklerinde yer alan, 7 krater gölünü içinde barındıran Artabel Gölleri Tabiat Parkı 'Gümüş Markaragöl Projesi' çerçevesinde yapılacak tesislerle turizmin hizmetine sunulacak



Artabel Gölleri Tabiat Parkı, kent merkezine 60 kilometre mesafede, Torul 'a bağlı Gülaçar köyünden geçen Artabel deresi çevresinde iki ayrı volkanik aktivite sonucu oluşmuş 7 krater gölü ve eşsiz doğal güzellikleri barındırıyor.

Yaban hayatı bakımından oldukça fazla türe ev sahipliği yapan tabiat parkında bozayı, kızıl keçi, tilki, gelincik,  sincap, sansar, yaban domuzu, kurt gibi hayvanların yanı sıra kaz, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, kuyruk sallayan ve ispinoz gibi kuşlar yaşıyor. Artabel gölü ve çevresindeki diğer göller ile akarsularda alabalık ve yılan balığı bulunuyor.

Torul Kaymakamı şžafak Gürçam, Köylere Hizmet Götürme Birliğinin ilçe turizmine ivme kazandırmak amacıyla hazırladığı 'Gümüş Markaragöl Projesi'ni Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 'na (DOKA) sunduklarını ve 337 bin 197 liralık projenin kabul edildiğini söyledi.

Proje çerçevesinde Gümüşhane 'nin 3331 metre ile en yüksek noktası Abdal Musa Tepesi 'nin eteklerinde yer alan ve Türkiye 'deki sayılı milli parklardan olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı 'nın doğal güzelliklerini turizmin hizmetine sunmak istediklerini belirten Gürçam, 'çok sayıda yaban hayvanına da ev sahipliği yapan tabiat parkında yapacağımız turizm tesisi ile hem turistlerin ziyaret edip vakit geçirebilecekleri bir cazibe merkezi hem de bölgede bir marka tesis oluşturmayı planlıyoruz' dedi.

Parkın, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çektiğini, ancak park ve çevresinde gelen turistlerin vakit geçirebileceği mekanlar, sosyal tesisler olmadığını dile getiren Gürçam, şunları söyledi:

'İlçemiz, yaylaları, damlataş mağaraları, tarihi kaleleri, kiliseleri ve krater gölleri ile önemli turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, turizm altyapısının yetersizliği nedeniyle bu değerlerden yeterince istifade edemiyor. Turizme altyapı oluşturmak amacıyla hazırladığımız 'Gümüş Markaragöl Projesi ' DOKA tarafından kabul edildi. Bu projemizle birlikte Gülaçar Kalkınma Kooperatifi 'nin alabalık çiftliği de bulunan arazisinde 30 kişi konaklama kapasitesine sahip serander köy ile serander restoran yapmayı ve bölgede atlı turizm düzenlemek için gerekli altyapıyı hazırlamayı planladık. Planlanan merkez genel hatları ile serander köy, serander restoran, at ahırı, manej (at eğitimlerinin yapıldığı çevrili alan) ve yöresel ürün satış reyonlarını içeriyor. Yapılar tamamen yöresel mimari ve ahşap ağırlıklı yapılacak.'

Gürçam, tesislerin tamamlanmasıyla doğa harikası parkın, bölgenin tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin de tanıtıldığı bir tanıtım ve uğrak yeri olacağını düşündüğünü ifade ederek, 'Özellikle şehir hayatının stresinden uzaklaşmak, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenleri buraya bekliyoruz. Tesislerle birlikte bir taraftan gençlere istihdam alanı sağlamayı, diğer taraftan bölgede turizmin günübirlik değil de daha uzun süreli yapılmasına, böylece turizimden elde edilen girdinin artmasını planlıyoruz' diye konuştu.

şžafak Gürçam, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce, 'Tabiat Parkı Uzun Dönem Gelişme Planı' adı altında bölgeye ikinci bir projenin de uygulandığını belirterek, şunları kaydetti: 'Projenin ihalesini alan firmanın yetkilileri ve genel müdürlük yetkilileri tarafından bölgede inceleme yapıldı. Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliğinden ve Artabel Gölleri Tabiat Parkına gidilebilen köy olan Gümüştuğ ve Gülaçar köyü muhtarlıklarımızdan plan içeriğinde kullanılmak üzere ön çalışma olarak bilgi alındı. Firma yetkilileri bölgeye kuracakları kamelyalar, yapılacak yol ve çekilecek elektrik hatları ile ilgili olarak ön çalışma yaptı.'

AA


Geri Dön