Altın & Gümüş

Gümüşte ralli mi başlıyor? Değeri artacak mı? Hızlı artış ne zaman başlayacak?

Değerli metaller denince akla altın başta olmak üzere pek çok maden geliyor, ancak uzun süredir düşüşte olan gümüş pek de revaçta değildi. Gümüşün piyasadaki değer kaybının dibi görmüş olabileceği ve 2022’nin ikinci yarısında değerinde hızlı bir toparlanma yaşanacağı düşünülüyor. HSBC Bankasının Değerli Metal Başanalisti James Steel, “Gümüş, güçlenen dolar, artan faiz oranları ve yavaşlayan büyümenin etkisiyle yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti

Dünyada önde gelen değerli metaller arasında yer alan gümüş, 2022 yılında en kötü performans sergileyen emtia olurken HSBC analistleri gümüşte artık dip seviyeye ulaşılmış olunabileceğini ve FED’in sert yaptırımlardan vazgeçmesi halinde gümüşün değerinde adeta bir ralli yaşanabileceğini, hızlı yükselişin başlayabileceğini düşünüyor.

HSBC Bankasının Değerli Metal Başanalisti James Steel, “Gümüş, güçlenen dolar, artan faiz oranları ve yavaşlayan büyümenin etkisiyle yaklaşık yüzde 11 değer kaybetti. Ancak 2022’nin ikinci döneminde perakende ve mücevher talebi güçlü görünüyor ve elektronik ve fotovoltaik sektörleri de endüstriyel tüketimi destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallere oranla gümüşün gereğinden çok fazla değer kaybettiğini düşündüklerini ifade eden James Steel, düşük fiyatların Hindistan ve Çin’de tüketicilerin talebini tetikleyeceğini kaydederek gümüşün endüstriyel talebinin güçlü bir şekilde destekleneceğini ve genel endüstriyel durgunluktan etkilenmeyeceğini ileri sürdü.

ENGELLER SÜREBİLİR

Yine de dünya parasal sıkılaşmaya ve ekonomik yavaşlamaya hazırlanmasıyla gümüş rallisinin önünde engeller mevcut. Ancak HSBC, gümüşle ilgili pozitif görüşünü koruyor. HSBC değerli metalin altın ve bakırı takip etmesiyle tahminlerinde aşağı yönlü güncellemeye gitti.

Banka, gümüş fiyatı tahminini 2022 için ortalama olarak 22,25 dolar ve 2023 için ise 23,50 dolar olarak güncelledi. Öte yandan UBS Group AG gümüşün 2023 yılı başında 19 dolara kadar gerileyebileceğini beklediğini kaydetti.

Gümüşün rotası altını yakından takip edecek ve yatırımcılar FED’in muntazam bir güvercin politika dönüşü yapması ve büyümeyi destekleyecek kadar anlamlı bir parasal genişleme kararı aldığı zaman her iki metali de satın almayı değerlendirmeli” diyen UBS Group Emtia ve Döviz Direktörü, “altında o toparlanma dönemine girildiği zaman gümüşün performansının altını geride bırakacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.