23 / 11 / 2024
fuzul

1948 yılında Svarona yatı

1948 yılında Svarona yatı

28 Mart 1931'de denize indiğinde dünyanın en büyük yatı olan Savarona Yatı'nın yıllık masrafları hazineye maliyeti her yıl 1 milyon liraymış. 1948 yılında tasarruf için yatın satılmasını düşünmüşler.

1948 yılında Çırağan Sarayı İstanbul Belediyesi'ne devredilecek!

1948 yılında hükümet Çırağan Sarayı'nı İstanbul Belediyesi'ne devredecekmiş. Bir Amerikan firması yanık haldeki sarayı devralacak olan İstanbul Belediyesi ile temasa girerek Çırağan'ı uluslararası bir otel yapmak istemiş.

1948 yılında Dolmabahçe Gazhanesi'nin nakil masrafı 2.5 milyon lira!

1948 yılında Dolmabahçe'de faaliyet gösteren Dolmabahçe Gazhanesi'nin Hasköy mıntıkasına nakli için, imtiyaz sahibi olan Fransa merkezli şirket, İstanbul Belediyesi'nden kendisine 2.5 milyon lira verilmesini istemiş.

1948 yılında Borsa Hanı'nın bulunduğu ada tamamen yıktırılacak!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Karaköy Meydanı'ndaki Borsa Hanı'nın bulunduğu adayı tamamen yıktıracakmış. Belediye, meydandaki trafik yoğunluğunu azaltmak için hanın üzerinde bulunduğu arsaları yola ve meydana katacakmış.

1948 yılında KüçükÇiftlik Park'ta lunapark ve gazino kurulacak!

1948 yılında mülkiyeti Yusuf İzzeddin Efendi'nin mirasçılarına ait olan KüçükÇiftlik Park'ta, arazi sahipleri, lunapark ve gazino kurmak istemişler. Mali vaziyetinden dolayı parkı istimlak edemeyen Belediye, arazi sahipleri tarafından gelen teklifi değerl

1948 yılında Unkapanı ile Eminönü arasında dubalı köprü yapılması düşünülüyor!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Eminönü ile Unkapanı arasında açılması düşünülen sahil yolu yerine dubalar üzerinde bir köprü yapmayı düşünmüş. 8 milyon liraya mal olacak köprünün altında dükkanlar da yer alacakmış.

1948 yılında tramvay hatları tedricen sökülecek!

1948 yılında tramvayı modası gittikçe geçen bir nakil vasıtası olarak gören Elektrik ve Tramvay İdaresi, İstanbul'daki tramvay hatlarını yavaş yavaş sökecekmiş ve sökülen tramvay hatları yerine otobüs getirtecekmiş.

1948 yılında İtalyan sefareti binası tütün deposu olacak!

1948 yılında İstanbul Belediyesi tarafından Konservatuvar binası olarak kullanılması düşünülen, mülkiyeti Maliye Bakanlığı'nda olan, Maçka'daki eski İtalyan sefareti binası Tekel İdaresi'ne devredilerek tütün deposu olarak kullanılacakmış.

1948 yılında Fatih ve Şehzade camileri arasındaki saha istimlak edilecek!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Fatih ve Şehzade camileri arasındaki adayı istimlak edecekmiş. İstimlak edilen sahada park vücuda getirecek olan Belediye, Atatürk Bulvarı üzerinde yeni binalar da inşa edecekmiş.

1948 yılında Borsa Hanı yıktırılacak!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Karaköy Meydanı'ndaki mülkiyeti kendisine ait olan Borsa Hanı yıktıracakmış. Prost'un hazırladığı planı tatbik edecek olan Belediye, yıktırılacak hanın kapladığı alanı meydana ilave edecekmiş.

1948 yılında Mısırlı Prens Mustafa Fazıl Paşa Köşkü'nün arazisi satılacak!

1948 yılında Üsküdar Altunizade'de eski Millet Bahçesi'nin karşısında bulunan Mısırlı Prens Mustafa Fazıl Paşa Köşkü adıyla bilinen yıktırılmış tarihi köşkün 40 dönümlük arazisi toptan satılacakmış.

1948 yılında Cemil Topuzlu İstanbul'un imar planını eleştirmiş!

1948 yılında Umumi Meclis'in yaptığı bir toplantıda söz alan Operatör Cemil Topuzlu, imar planlarının yapıldığını ancak bu planların çoğunun tatbik edilmediğini, tatbik edilenlerin de İstanbul'u büyük bir Anadolu köyüne benzettiğini söylemiş.

1948 yılında Spor ve Sergi Sarayı'nın inşası hazırlıkları ilerliyor!

1948 yılında Harbiye'de inşa edilecek, eski ismiyle, Spor ve Sergi Sarayı'nın inşası hazırlıkları ilerliyormuş. İnşa edilecek bina yaz mevsiminde sergi binası olarak, diğer mevsimlerde ise spor binası olarak kullanılacakmış.

1948 yılında İstanbul'da topla inşaat sayısı 1798 taneymiş!

1948 yılında inşaat sayısı önceki senelerden fazlaymış. 1948 yılında toplam inşaat sayısı sadece bin 798 taneymiş. 948 senesi içinde başlanıp tamamlanmayan bina sayısı ise otuz küsurmüş.

1948 yılında Svarona yatı Haberi

1948 yılında Svarona yatı




Savarona Yatı'nın satılacağı söyleniyor.


Yatın on milyon kıymeti olduğu bildiriliyor.


   Bu sabahki Hürriyet Gazetesi'nin yazdığına göre hükümet, yıllık masrafları ile hazineye pek pahalıya mal olan Savarona yatının satılmasına karar verilmiştir. Pazar olması münasebetiyle tahkikine imkan bulamadığımız bu habere göre bizim paramızla 8 - 10 milyon lira değerinde olan Savarona'yı, memleketimizde alabilecek kimse bulunabileceği tahmin edilemediğinden bunun dış memleketlerden birine satılması uygun görülmüştür. 

   3 milyon dolar kıymet konulan bu yatın satışa çıkarıldığı sefarethanelerimize tebliğ edilmiştir. Zengin memleketlerde bulunan sefarethanelerimiz, mahallin gemi komüsyoncularıyla temasa geçecek, Savarona için müşteri temin etmeye çalışacaklardır. Bu satışın yapılması bizim paramızla 8 - 9 milyon liralık...