07 / 05 / 2024

aidat kanunu dubleks ev aidatı

aidat kanunu dubleks ev aidatı

Bir apartmanda ortak alanlar için yapılan harcamalar ortak gider olup tüm kat malikleri tarafından ödeniyor. Peki, dubleks ev aidatı ne kadardır? Dubleks evler için ne kadar aidat ödenir?

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Apartman aidat kanunu 2019!

Apartman ve sitelerde ortak alanların ihitiyaçlarını karşılamak amacıyla kiracı veya kat maliklerinden aidat alınıyor. Kiracı ve kat malikleri her ay apartman yönetiminin belirlediği aidat miktarını ödüyor.

Aidatını ödemeyene icra takibi!

Aidatını ödemeyen kat maliki için Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20'ye göre, asıl alacakla birlikte her aidat için aylık yüzde 5 hesabı ile gecikme tazminatı alınabilir ve icra takibi başlatılabilir. 

İşyerleri apartman aidatı verir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat malikleri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak ödüyor. Peki, işyerleri apartman aidatı verir mi?

Site aidatı neye göre belirlenir?

Toplu olarak konumlandırılan konutlardan oluşan sitelerde, site sakinleri tarafından ödenecek aidatlar hakkında esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer veriliyor. Peki, site aidatı neye göre belirlenir?

Dükkan sahipleri aidat öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda sunulan günlük temizlik, güvenlik ve kapıcı gibi hizmetlere karşılık aidat ödenmesi gerekiyor. Peki, aidat kimden alınır? Dükkan sahipleri aidat öder mi?

Apartman aidatı ne için alınır?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat deniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili hususlara yer veriliyor. Peki, apartman aidatı ne için alınır?

Dubleks evler için dask yapılır mı?

6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar zorunlu deprem sigortasına tabi tutuluyor. Peki, dubleks evler için dask yapılır mı?

Dubleks ev aidatı ne kadardır?

Bir apartmanda ortak alanlar için yapılan harcamalar ortak gider olup tüm kat malikleri tarafından ödeniyor. Peki, dubleks ev aidatı ne kadardır? Dubleks evler için ne kadar aidat ödenir?

Apartman yöneticisi aidat makbuzu vermiyorsa ne olur?

Apartman aidatı ile ilgili hususlara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Her kat maliği sahibi olduğu konutun ortak gider aidatlarını ödemesi gerekiyor. Peki, apartman yöneticisi aidat makbuzu vermiyorsa ne olur?

Kiracının aidat yükümlülüğü nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda tüm daire sakinlerinin aidat borcunu ödemeleri gerekiyor. Peki, taşınmazda kiracı varsa kiracının aidat yükümlülüğü nedir? Kiracılar, aidatını ödemezse ne olur?

Apartman aidatı ne zaman başlar?

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20 gereğince apartmanda tüm maliklerin, ortak giderler için belirlenen aidatı ödemeleri gerekiyor. Peki, apartman aidatı ne zaman başlar? İşte maliklerin apartman aidat sorumluluğu..

Site aidatı nasıl belirlenir?

Kat mülkiyeti kanunu gereğince, apartman ve konut sitelerinde ortak kullanım alanları ve bunların ortak kullanım alanları belirlenen aidat ile karşılanıyor. Peki, site aidatı nasıl belirlenir?

aidat kanunu dubleks ev aidatı Haberi

aidat kanunu dubleks ev aidatı

Dubleks ev aidatı ne kadardır?

Bir apartmanda ortak alanlar için yapılan harcamalar ortak gider olup tüm kat malikleri tarafından ödeniyor.


Ancak kimi apartmanlarda tüm daireler eşitken en üst katta veya alt katta dubleks dairelere yer verilebiliyor. Peki, dubleks ev aidatı ne kadardır? Dubleks evler için ne kadar aidat ödenir?


Yönetim plânında ana gayrimenkulün genel giderlerine katılma ile ilgili hüküm var ise, ona uyuluyor. Aksi halde Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanan genel kurallar şu şekildedir:


-Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


-Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;

Katılmakla yükümlüdür.


-Kat malikleri ortak yer...