08 / 05 / 2024

Angurina

Angurina

Beylikdüzü Belediyesi’nin Marmara Denizi kıyılarında yaptığı araştırmalarla İstanbul’un en büyük limanının bulunduğu Ambarlı’da kentin en eski limanının kalıntıları bulundu. Önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteren liman heyecan yarattı

Angurina Haberi

Angurina

Beylikdüzü Belediyesi’nin Marmara Denizi kıyılarında yaptığı araştırmalar bir tarihin ortaya çıkmasını sağladı... Belediye adına bölgede araştırma yapan Dr. Hakan Kaya, Kavaklı sahilinde Ambarlı Limanı’nın çok yakınlarında taş duvarlar belirledi. Denizin hemen kıyısında yer alan ve kışın sert havalarda denizin ulaştığı taş duvarların sıradan yapılar olmadığı belirlenince hemen bilim insanlarına haber verildi.


Arkeolog ve deniz bilimcilerin yaptığı araştırma sonucu yapıların M.Ö. 4. yüzyıldan kalma bir liman olduğu ortaya çıktı. Tarihi kalıntıların M.Ö. 4 ile M.S. 9. yüzyılda varlığını sürdüren Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu belirlendi. İstanbul tarih öncesi araştırmaları kapsamında incelenen taş yapıların limanın duvarları olduğu, kıyıdan 80-100 metre açıkta da bir mendirekle korunduğu düşünülüyor.


Antik yapının uzantısı

İstanbul’un en büyük limanı olan Ambarlı Limanı’nın bulunduğu Beylikdüzü, antik kaynaklarda Gardas olarak yer...