30 / 04 / 2024

Arkeolojik sitler koruma ve kullanma koşulları

Arkeolojik sitler koruma ve kullanma koşulları

Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşullarına ilişkin 14 Temmuz 1998 gün ve 594 sayılı ilke kararında, uygulamada çıkan sorunlar, mevzuatla çelişen hususlar ve çözümleri düzenleniyor...

Urla Gülbahçe arkeolojik sit alanı imar planı askıda!

İzmir Urla İlçesi, Gülbahçe Mahallesi, 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı...

Arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı!

1999 yılında çıkarılan "Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı"na Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yeni bir madde eklendi. Böylece bazı hallerde arkeolojik sit alanlarında yapılaşmanın önü açılmış oldu..

SİT alanlarına ilişkin karar yürürlüğe girdi!

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulacak Bilim Kurulu denetiminde yapılabilecek.

Kültür varlıklarını koruma yüksek kurulu ilke kararı!

7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür varlıklarını koruma yüksek kurulu ilke kararı ile, Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararının uygulanmasında yaşanan sorunların değerlendirilmesi sonucunda bir madde eklendi..

Arkeolojik sit alanı kamulaştırma!

Sit alanları koruma altına alınmış yapılaşmaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli şartlar altında verildiği alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, arkeolojik sit alanı kamulaştırma nasıl yapılır?

Kentsel Arkeolojik Sit alanları koruma ve kullanma koşulları!

Arkeolojik sit alanları; 1. derece arkeolojik sit, 2. derece arkeolojik sit, 3. derece arkeolojik sit ve kentsel arkeolojik sitler olmak üzere dört farklı kategoriye ayrılıyor. Peki, kentsel Arkeolojik Sit alanları koruma ve kullanma koşulları nelerdir?

2. derece arkeolojik sit alanına inşaat yapılabilir mi?

2. derece arkeolojik sit alanları; korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek sit alanları olarak ifade ediliyor. Peki, 2. derece arkeolojik sit alanına inşaat yapılabilir mi?

3. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma!

658 nolu İlke Kararı ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu tarafından yayınlanan Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları ile ilegili yönetmelik kapsamında açıklanıyor. İşte, 3. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma!

Antalya Kepez, Başköy Mahallesi'ne 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya İli, Kepez İlçesi, Başköy Mahallesindeki bölge, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Antalya Patara Gemicik Adası, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı oldu!

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Antalya Kaş İlçesi, Yeşilköy Mahallesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesinde yer alan Gemicik Adası antik yerleşim alanının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

Isparta Kadılar Köyü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda düzeltme!

Isparta Merkez İlçe, Kadılar Köyü olarak 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında değişiklik kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun o kararı...

Isparta Çamlıburun Tepesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları güncellendi!

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Isparta Sütçüler İlçesi, Gümü Köyü, Çamlıburun Tepe Mevkii 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının sayısallaştırılarak güncellendiği kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gölbaşı Karaoğlan Höyüğü 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanı imar planı askıya çıktı!

Ankara Gölbaşı ilçesi Karaoğlan Mahallesi, Karaoğlan Höyüğü 1. ve 3. derece Arkeolojik Sit Alanına ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planları bugün askıya çıktı...

Arkeolojik sitler koruma ve kullanma koşulları Haberi

Arkeolojik sitler koruma ve kullanma koşulları

Arkeolojik sitler koruma ve kullanma koşulları!


T.C.

KÜLTÜR BAKANLIĞI 

KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA YÜKSEK KURULU 


İLKE KARARI 

ARKEOLOJİK SİTLER, KORUMA VE KULLANMA KOŞULLARI


Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşullarına ilişkin 14.7.1998 gün ve 594 sayılı ilke kararı, uygulamada çıkan sorunlar, mevzuatla çelişen hususlar ve Danıştay 6. Dairesinin 11.11.1997 gün ve 1996 / 3313 esas, 1997 / 4875 sayılı kararı gözönüne alınarak aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. 


Arkeolojik Sit: İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygurlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlardır.


Arkeolojik Sitlerde Koruma ve Kullanma Koşulları: Bu bölümde yapılan derecelendirme arkeolojik sitlerin taşıdıkları önem ve özelliklerinin yanısıra, alanda uygulanacak koruma ve kullanma koşullarını kapsar. 


1) I. Derece Arkeolojik Sit:...