14 / 05 / 2024

Assorestauro

Assorestauro

Bizans dönemine ait en eski yapılardan biri olan ve Şeyh Süleyman Mescidi adıyla hizmet veren Fatih'teki kültür varlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İtalyan Restorasyon Firmaları Birliği'nce yürütülen Med-Art Projesi kapsamında restore ediliyor..

İstanbul'da tarihi yapıların restorasyonu hemen başlamalı!

"Tarihi Yapılarda Deprem Risklerinin Yönetimi" adlı uluslararası sempozyumda konuşan İtalyan Assorestauro Birliği Başkanı Alessando Zanını, İstanbul'daki tarihi yapıların restorasyonuna hemen başlanması gerektiğini vurguladı.

MED-ART Emilio Restorasyon Firmaları ile sözleşme imzaladı!

Emilio-Romagna Bölge Yönetimi ve Restorasyon Firmaları Birliği Assorestauro ile MED-ART eğitim projesinin genel esaslarını düzenleyen ön sözleşme imzalandı...

Assorestauro Haberi

Assorestauro

İstanbul'da Ayasofya'dan sonra Bizans dönemine ait en eski yapılardan biri olan ve 523 yıldır Şeyh Süleyman Mescidi adıyla hizmet veren Fatih'teki kültür varlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İtalyan Restorasyon Firmaları Birliği'nce (Assorestauro) yürütülen Med-Art Projesi kapsamında restore ediliyor. 


Döneme ait yazılı kaynakların yetersizliği nedeniyle ne amaçla yapıldığı kesin bilinmeyen, bir kilisenin kitaplığı, mezar, vaftizhane olabileceği ihtimali üzerinde durulan yaklaşık 900 yıllık yapının tarihine, Türk ve İtalyan uzmanların titiz çalışması sonucunda ışık tutulacak. 


Fatih'in Zeyrek semtinde UNESCO Dünya kültürel Miras Alanı'nda yer alan, Zeyrek Caddesi ile At Pazarı Sokağı'nın kesiştiği yerde ziyaretçilerini karşılayan Bizans dönemine ait Şeyh Süleyman Mescidi'nin, Pantokrator Manastırı'nın kitaplığı olarak 12. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.


Bazı kaynaklarda yapının mezar veya vaftizhane olduğu bilgisi de yer alıyor. Tabanın altında bir mezar...