06 / 05 / 2024

Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi restore mi edildi

Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi restore mi edildi

Süleymaniye Mahallesi, Kalender Mektebi Sokak’ta bulunan ve Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından projelendirilen Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi’nin restorasyonu tamamlandı.

Katar Emiri'nden karısına büyük jest!  Yeniköy'deki Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı baştan aşağı yenileniyor!

Türkiye’nin en pahalı yalısı, Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı'nı 100 milyon Euro'ya satın alan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani ikinci karısı Sheikha Anoud bint Mana al-Hajri için baştan aşağı yeniliyor.

Beşiktaş’taki ‘Gizemli Tünel’in sırrı ortaya çıktı! Yol aniden çökünce boyutu anlaşıldı

İstanbul Beşiktaş'ta yolun aniden çökmesiyle ortaya çıkan gizemli tünelin sırrı ortaya çıktı. Etiler Tamburi Ali Efendi Sokak'ta, ortaya çıkan tünelde ekipler inceleme yaptı ve son durum bilgisi kamuoyuna açıklandı.

Lüleburgaz'daki Sıbyan Mektebi'nin müze olması için 3 bin imza toplandı!

Lüleburgaz'da bulunan Sıbyan Mektebi'nin müzeye dönüşmesi için 3 bin kişiden imza toplandı. 

Kırklareli Sıbyan Mektebi 'müze olsun' talebi!

Kırklareli Valisi Osman Bilgin Başkan Gerenli'nin "Müze olsun" talebiyle gündeme gelen Sıbyan Mektebi'nde incelemelerde bulundu. Vali Bilgin, Sıbyan Mektebi için vatandaşın dileklerini de alacaklarını söyledi. 

Lüleburgaz Sıbyan Mektebi'nin geleceğine vatandaşlar karar verecek!

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Lüleburgaz'da bulunan ve restorasyon çalışmaları devam  Sıbyan Mektebi'nin ne olacağına vatandaşların karar vereceğini dile getirdi. 

Lüleburgaz Sıbyan Mektebi'nin tarih müzesi olması için öneri!

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, 1570 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nde bulunan Sıbyan Mektebi'nin tarih müze olması için öneride bulundu.

Sıbyan Mektebi'nde restorasyon çalışmaları başladı!

1570'de Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki Sıbyan Mektebi restore ediliyor.

Hekimbaşı Yalısı'na çarpan geminin sahibi zarar için 206 milyon TL yatıracak!

İstanbul Boğazı'ndaki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan geminin sahibi, zarara karşılık 206 milyon 103 bin 865 lira yatıracak.

Nestle, Kurukahveci Mehmet Efendi'ye talip!

Nestle'nin Geçmişte birkaç kez Mehmet Efendi'ye taliplerin olduğunu duymuştuk. Ancak ailenin firmayı satmama yönündeki kararlılığını da biliyoruz. Gelen tüm teklifleri geri çeviren firmanın sahiplerinin kapısını bu sefer Nestle'nin çaldığını duyduk.

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın son hali havadan görüntülendi!

İstanbul Boğazı'nın en özel yalısı olan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın son hali havadan görüntülendi. Yalının bir kısmının onarıldığı ve çalışmaların yavaş ilerlediği görüldü...

Bursa Selami Efendi Tekkesi gün yüzüne çıktı!

Çalışmalarına son sürat devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17’nci yüzyılda Yeşil Mahallesi’nde 3000 metrekare bahçe içine kurulan  Selami Efendi Tekkesi, ilk günkü orijinal haliyle kente kazandırdı.

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na çivi bile çakılmadı!

İstanbul Boğazı’ndan geçen “Vitaspirit” adlı geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’na beş aydır çivi bile çakılmadı. Sigorta şirketi temsilcileri ile yalının sahiplerinin avukatları onarım için görüşmelere başladı. 

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na 50 milyon dolarlık teminat!

Beykoz'daki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan geminin ait olduğu şirket ve yalı sahipleri arasında protokol imzalandı. Protokole göre yalının onarımı için 50 milyon dolarlık ihtiyati haciz teminatı yatırıldı.

Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi restore mi edildi Haberi

Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi restore mi edildi

Mülkiyeti İstanbul Vakıflar İdaresi’ne ait olan Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi Kalender Mektebi Sokak, Kirazlı Mescit Sokak ve Cemal Yener Tosyalı Caddesi’nin birleştiği köşede yer alıyor. Özgünlüğünü büyük ölçüde koruyan kagir yapı bodrum ve zemin kat olmak üzere 2 kattan oluşuyor. Yapıya ait bir de çeşme bulunuyor. Fen İşleri Müdürlüğü’nün projelendirdiği Ataullah Efendi Sıbyan Mektebi ve Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları tamamlanarak, kullanıma açıldı. Böylelikle Fatih’te bir anıt eser daha gün ışığına çıkarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması sağlandı.


Ataullah Efendi kimdir?


Onaltıncı asır ulemalarından biri olan Ataullah Efendi aslen Birgilidir. 954 (1547)’de Rüstem Paşa Medresesi’nin bitiminde oraya müderris olmuştur. Buradaki görevi sırasında 1550'de Şehzade Selim'e muallim tayin edilmiş ve bu şehzadenin derin hürmet ve sevgisini kazanmıştır. Şehzade Selim'in 1566'da tahta çıkmasıyla, beş yıl...