02 / 05 / 2024

Ayasofya Fatih Medresesi yeniden inşa

Ayasofya Fatih Medresesi yeniden inşa

Ayasofya’nın avlusundaki kazılarda temelleri ortaya çıkan Fatih Medresesi, yeniden inşa projesiyle farklı tepkilere yol açtı. ICOMOS, “Sahte eski eser inşa etmek Ayasofya’yı ‘Dünya Miras’ı listesinden çıkarır” diyor.

Küçük Ayasofya Mahallesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan tadilatı askıda!

Fatih ilçesi, Küçük Ayasofya Mahallesi, 86 ada, 37 ve 38 parsellerin komşuluğundaki tescil dışı alana ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 16.03.2023 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama plan tadilatı askıya çıkarıldı.

İstanbul Ayasofya Turizm İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

İstanbul Ayasofya Turizm İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi Fatih'te 1 milyon TL sermaye bedeli ile Eyüp Sağır tarafından kuruldu.

Ayasofya Medresesi yıktırıldı! İşte o belediye başkanının adı ve yıkımın nedeni

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak açılan Ayasofya Fatih Medresesi, tarihte üç defa inşa edilip iki defa yıktırıldı. İşte o olayların perde arkası...

Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak!

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak...

Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı: Danıştay, camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Ayasofya Fatih Medresesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya Fatih Medresesi'ndeki uygulamaların artık son aşamaya geldiğini açıkladı...

Saadet Partisi, Ayasofya'nın ibadete açılması için 'sanal eylem' düzenledi!

Saadet Partisi Fatih Gençlik Kolları, Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması talebiyle her sene yaptıkları eylemi, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle sanal ortama taşıdı.

Ayasofya'nın mimarisi uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak!

Mimarlık tarihinin başyapıtlarından Ayasofya, sanat, kültür ve yapı teknolojisi bağlamında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin düzenlediği "Uluslararası Ayasofya Sempozyumu"nda konuşulacak...

Edirne Ayasofya Camii’nde restorasyon tamamlandı!

Edirne'nin Enez ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen, 1965’te yaşanan depremden sonra hasar alıp kullanıma kapanan Ayasofya Camii, 55 sene sonra tekrar açılacak. Camii, müze olarak da gezilebilecek…

Ayasofya Donat Turizm ve Otelcilik Anonim Şirketi kuruldu!

Ayasofya Donat Turizm ve Otelcilik Anonim Şirketi bugün Fatih'te 100 bin TL sermaye bedeli ile Ömer Donat tarafından kuruldu.

Recital Otelcilik Hizmetleri Turizm ve Ticaret Limited Şirketi Küçük Ayasofya Şubesi açıldı!

Recital Otelcilik Hizmetleri Turizm ve Ticaret Limited Şirketi Küçük Ayasofya Şubesi bugün Fatih'te 500 bin TL sermaye bedeli ile açıldı...

Ayasofya Yıldırım Turizm Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Ayasofya Yıldırım Turizm Ticaret Limited Şirketi bugün Fatih'te 100 bin TL sermaye bedeli ile Mecit Yıldırım tarafından kuruldu. 

İsta Otomotiv Gıda Turizm Otelcilik İnş.Teks.Tic.Ltd.Şti.Hotal Golden Palace Küçük Ayasofya Şubesi açıldı!

İsta Otomotiv Gıda Turizm Otelcilik İnş.Teks.Tic.Ltd.Şti.Hotal Golden Palace Küçük Ayasofya Şubesi bugün Fatih'te 50 bin TL sermaye bedeli ile açıldı. 

Ayasofya Fatih Medresesi yeniden inşa Haberi

Ayasofya Fatih Medresesi yeniden inşa

Ayasofya’nın avlusundaki kazılarda temelleri ortaya çıkan Fatih Medresesi, yeniden inşa projesiyle farklı tepkilere yol açtı. ICOMOS, “Sahte eski eser inşa etmek Ayasofya’yı ‘Dünya Miras’ı listesinden çıkarır” diyor.


Ayasofya’nın avlusunda 1500 yıllık mimari esere bitişik yapılması planlanan medrese projesindeki belirsizlik devam ediyor. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) ise söz konusu eserin yapımını ‘gereksiz sahte eski eser inşa etmek’ olarak yorumlarken; uluslararası sözleşmeler gereği, Ayasofya’nın ‘Dünya Miras’ listesinden çıkarılma riskinin altını çiziyor. 1939’da çökme riski olduğu gerekçesiyle yıkılarak üzeri toprakla örtülen, 2008’de yapılan kazılar sırasında tarihi temelleri çıkınca yeniden yapılması gündeme gelen proje, Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra ihale edildi. ICOMOS’un karşı çıkmasıyla henüz inşaat aşamasına geçilemeyen projenin akıbeti Kültürel Miras Etki Değerlendirme Raporu’nun (KMED) sonucuna göre şekillenecek. 


Uygunluk...