04 / 08 / 2024

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Bankalar tarafından edinilen gayrimenkuller, bankacılık faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duydukları sayı ve büyüklüğü aşamaz, gerekçelerini denetime hazır bulundurmaları kaydıyla kendi kullanımları için tahsis edebilirler.

Kredi ve kredi kartlarda dikkat çeken detay! Bireysel kredilerin yüzde 44’ü kredi kartları, yüzde 16’sı konut kredileri!

Bireysel kredi ve kredi kartı borçlanmaları artarken borcunu ödememiş kişi sayısında düşüş yaşandığı görüldü ve bireysel kredi ile kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı 2023’te yüzde 11.64 azaldı.

Kredi çekecekler dikkat! Bunu yapmak kredi notunu düşürüyor

BDDK’nın verilerine göre, bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam kredilere oranının, uzun bir aradan sonra 2022’de yüzde 20’nin altına düştüğü gözüküyor. İşin uzmanı kredi notuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Bankalardaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenleri araştırılacak!

Kamu bankalarındaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenlerinin araştırılarak alınmasın gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verildi. 

Afyon TOKİ Konutları'nın kredi taksitleri ve faiz oranları TBMM gündeminde!

Afyon'un Merkez ilçesi Çetinkaya Mahallesinde TOKİ konut alımında kullandırılacak kredilerin taksit ve faiz oranları meclis gündemine taşındı. CHP'li Köksal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Afyon'daki TOKİ konutlarının taksit ve faiz oranları mecliste!

Afyon'da TOKİ konut alımında kullandırılacak kredilerin taksit ve faiz oranları meclis gündemine taşındı. CHP'li Köksal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esnaf ve sanatkarlara kredi taksit ödemelerinde erteleme müjdesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılan Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Ocak 2021-30 Haziran 2021 arası 6 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitleri ertelenecektir." dedi.

Bireysel kredilerin yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu!

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 45 artarak 849 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri, yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu.

Döviz ve altın alımında valör uygulaması kaldırıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 100 gram altın ve 100 bin dolar üzerindeki işlemlerdeki 'valör' uygulamasını kaldırdı. Kredilerin takibe düşme süresini 180 güne çıkaran uygulamanın süresi de uzatıldı.

Bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu!

TBB Risk Merkezi'nin "Mart 2020 Bülteni" sonuçlarına göre, Bireysel kredilerin yüzde 45'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 33'ünü konut kredileri, yüzde 18'ini kredi kartları ve yüzde 4'ü taşıt kredilerinden oluştu. 

Takipteki krediler en çok enerji ve inşatta!

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği  “Takipteki Krediler ve Ekonomik Büyüme" başlıklı panelde, bankalardaki batık kredilerin ekonomik büyümeyi engellediği aktarılırken iktidarın yüzde 5’lik büyüme hedefine karşılık yüzde 3’lük büyümesine yönelik tahminde bulunuldu....

Tüketici kredilerin 188 milyar 962 milyon lirası konut!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, tüketici kredilerin 188 milyar 962 milyon lirası konut kredilerinden oluştu.

İkinci konut yerine tahvil ve hisse senedi alınıyor!

Türkiye Banalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kredilerin yeniden yapılandırmasıyla ilgili konuştu. Aydın, gayrimenkulle ve altınla paraya takla attırıldığını söyledi.

Tüketici kredilerin 159 milyar 412 milyon lirası konut!

Tüketici kredileri tutarı 18 Kasım ile biten haftada 439 milyon lira artarak 329 milyar 251 milyon liraya ulaştı. Söz konusu kredilerin 159 milyar 412 milyon lirası konut, 6 milyar 368 milyon lirası taşıt ve 163 milyar 472 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Haberi

Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Bankalar tarafından edinilen gayrimenkuller, Kanunun 57 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen sınırı ve bankacılık faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duydukları sayı ve büyüklüğü aşamaz, gerekçelerini denetime hazır bulundurmaları kaydıyla kendi kullanımları için tahsis edebilirler.


Kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik taslağı hazırlandı. Bu yönetmelikte bankaların kredilerinin niteliklerine göre sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili esasları belirleyen 'Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.


Taslağa göre, bankalar alacaklarından dolayı edindikleri emtia ve gayrimenkulleri edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde elden çıkarabilecek ve muhasebe standartlarına göre...