02 / 05 / 2024

belediye sınırları yönetmeliği

belediye sınırları yönetmeliği

Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olan belediye sınırları nasıl kesinleşir?

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

İmar Yönetmeliği’nin tartışmalı maddesi için yürütmeyi durdurma kararı! 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı’nın, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde uygulanan konut üretimini artıran değişikliğin iptali amacıyla açtığı davada bir son dakika gelişmesi yaşandı. Danıştay, söz konusu davada yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ!

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ bugünkü 31691 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik!

6831 Sayılı Orman Kanununun Ek 16 ncı Maddesi Kapsamında Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik 31357 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları değişti!

Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne ait sınırların değişmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Perre Antik Kenti sınırlarında kalan 12 evin yıkım çalışmaları başladı!

 Adıyaman'ın Örenli mahallesinde yer alan ve Perre Antik Kenti sınırlarını içerisinde kalan 12 evin yıkımı başladı.

Müteahhitlerin sınırlandırılması yönetmeliği!

Sosyolog Faruk Özcan Müteahhitlerin sınırlandırılması yönetmeliğini değerlendirdi. Özcan, "Müteahhitlerin Sınıflandırılması Yönetmeliği, ülkemiz inşaat sektörünün adeta narkozsuz/bayıltmadan açık kalp ameliyatı yapılmasıdır." dedi.

Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği Danıştay'a taşınıyor!

CHP, "Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği"ne tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Amaçları büyükşehir belediye başkanlarımızı çalışamaz hale getirmek, başarısız kılmaktır" dedi...

TÜGEM'in Güncel Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği basın toplantısı yarın!

TÜGEM’in Ankara Lansmanı ve Gayrimenkul Sektörünü bilgilendirmek amacıyla "Güncel Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği ve MYK süreci" hakkındaki basın toplantısı yarın gerçekleştirilecek...

Yeni Deprem Yönetmeliği ile kentsel dönüşüm şimdi başlıyor!

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, "2019’da yürürlüğe giren ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ ile kentsel dönüşüm şimdi başlıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde binaları depreme karşı güçlendirme çözümü iyi değerlendirilmeli. Binaları yıkmadan da depreme hazırlıklı olabiliriz" dedi...

İzmir Büyükşehir'e imar yönetmeliği çağrısı!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne imar yönetmeliği çağrısında bulundu. Nasır, “Hazırlayın, biz de gerekeni yaparız” dedi.

Beyşehir Gölü Milli Parkı sınırları değişti!

Konya’nın Beyşehir İlçe Belediye Başkanı Murat Özaltun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından Beyşehir Gölü Milli Parkı sınırlarının değiştirilmesi kararının Beyşehir yöresinde hayata geçmeyi bekledikleri bazı projelerin önünü açtığını dile getirdi.

İstanbul İmar Yönetmeliği toplantısı 30 Haziran'da!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Işığında İstanbul İmar Yönetmeliği toplantısı 30 Haziran Cumartesi günü gerçekleştirilecek.

belediye sınırları yönetmeliği Haberi

belediye sınırları yönetmeliği

Belediye sınırları nasıl kesinleşir?

Belediyeler, Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor.


Belediye Kanununa göre nüfusu 5.000 ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunlu oluyor. Peki, belediye sınırları nasıl tespit edilir? Belediye sınırları nasıl kesinleşir?


Sınırların tespiti 

Madde 5- Yeni kurulan bir belediyenin sınırları, kuruluşu izleyen altı ay içinde aşağıdaki şekilde tespit edilir: 

a) Eskiden beri o yerleşim yerine ait sayılan tarla, bağ, bahçe, çayır, mera, otlak, yaylak, zeytinlik, palamutluk, fundalık gibi yerler ile kumsal ve plajlar belediye sınırı içine alınır. 

b) Belediye sınırlarını dere, tepe, yol gibi belirli ve sabit noktalardan geçirmek esastır. Bunun mümkün olmaması durumunda, sınır...