21 / 07 / 2024

Belediyelerin istimlak yetkisi

Belediyelerin istimlak yetkisi

İstimlak; özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Belediyelerde istimlak işlemleri nasıl yapılır?

Mehmet Özhaseki: İnşaatlar belediyelerin işi!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, belediyelerin bütçe ve ihaleleriyle ilgili süreçlerini anlattı. Özhaseki, metro projeleri için hükümetten destek alındığını kaydetti.

Belediyelerin kaçak hafriyat dökümünü engellediği vakalar TBMM'de!

2015-2018 yıllarında belediyelerin kaçak hafriyat dökümünü engellediği vakalar meclis gündemine taşındı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

15  maddede site kat malikleri kurulu yetkisi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site kat malikleri kurulunun yetkisi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı..

Adana metrosunun ikinci etabı istimlak engeline takıldı!

Adana’nın kanayan yarası metronun ikinci etap projesi, bu sefer de istimlak engeli ile karşı karşıya kaldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana Metrosu’nun ikinci etabını Ulaştırma Bakanlığı eliyle yapılacağı vaadine sevinen Adanalılar, artarak devam eden ulaşım sıkıntısına çözüm bekliyor. 

Balıkesir Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi!

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde inşa edilen Reşitköy Barajı için istimlak bedelleri ödendi. İstimlak bedelinin düşük olduğunu söyleyen çiftçiler, arazi fiyatlarının çok yükseldiğini belirtti.

İstimlak bedeli nasıl alınır?

Özel mülkiyette  bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesi işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak bedeli nasıl alınır?

Torbalı Belediyesi istimlak ve tahsiste rekor kırdı!

Torbalı Belediyesi son üç yılda 914 bin 190 metrekare alan kazandırdı. Torbalı Belediyesi istimlak ve tahsiste rekor kırdı.

İmarda Bakanlığın denetim yetkisi nedir?

Yeni İmar Yönetmeliği, 2017 Ekim itibari ile yürürlükte olacak. Peki, Yeni İmar Yönetmeliğinde Bakanlığın denetim yetkisi nedir?

Belediyelerin gelirlerine yönelik düzenlemeler TBMM'de!

Belediyelerin gelirlerine yönelik düzenlemelere ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..

Rize Müftü Mahallesi'nde istimlak edilen konutlar TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Müftü Mahallesi'nde yapılacak bir inşaat projesinin yol bağlantısı için istimlak edilen konutlara, alternatif güzergahlara ve istimlak bedelini TBMM gündemine taşıdı..

Batman'da OSB arazisi için istimlak bedelleri ödenmeye başladı!

Batman Organize Sanayi Bölgesi'ne eklenen 2 bin dönümlük arsanın istimlak bedelleri sahiplerine ödenmeye başladı...

OSB'lere gayrimenkul yatırım şirketi kurma yetkisi verilecek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, OSB'lere gayrimenkul yatırım şirketi kurma ile parsel kiralama yetkisi verileceğini açıkladı.

Tokat Büyükbeybağı'nda 15 yıllık istimlak sorunu çözüldü!

Tokat'ın Büyükbeybağı Mahallesi Alp Gazi Caddesi’nde çift şeritli yola engel olan ahşap bina 15 yıl süren istimlak sorunun çözülmesiyle birlikte açılan yolda asfaltlama çalışması yapıldı.

Belediyelerin istimlak yetkisi Haberi

Belediyelerin istimlak yetkisi

Belediyelerde istimlak işlemleri!

Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni işleme istimlak deniyor.


İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak da karşımıza çıkıyor.  Belediyece istimlak işleminin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması şartı gerekiyor. Örneğin: Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı, vb. gibi.


Kamu Tüzel kişisi olan Belediyelerin yapacağı İstimlak işlemlerini ile ilgili hususlar, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirleniyor. Peki, istimlak işlemi neden yapılır?


İstimlak işlemi neden yapılır?

-  Belediyece istimlakin yapılabilmesi için imar planında taşınmazın kamu hizmetine tahsisli olması gerekmektedir. (Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt...