06 / 11 / 2024

Bina vergisi mevzuat

Bina vergisi mevzuat

1319 sayılı Bina vergisi kanunu, 11 Ağustos 1970 tarihinde, 13576 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun kapsamında emlak vergisi ile ilgili esaslara yer veriliyor. İşte kanun hükümleri...

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Servet vergisi tartışmaları gündemde!

Ülkemizde de ilave bir servet vergisi getirilmesi gündeme geldi. Özel Servet Vergisi, servet unsurlarından ayrı ayrı alınıyor. ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi (Bina Vergisi, Arazi Vergisi, Değerli Konut Vergisi) ’ bu kapsamda vergilendiriliyor.

Emekliler bina vergisinden muaf!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre, yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyecek.

Bina vergisi nedir? Bina vergisi nereye ödenir?

Kara ya da su üzerinde bulunan kalıcı yapılardan dolayı belediyelere bina vergisi ödeniyor. Peki Bina vergisi nereye ödenir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar...

Emlak Vergisi'nde arsa ve arazi değerlerinde yüzde 50 sınırı!

Emlak Vergisi'nde 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

İstanbul'da metruk bina seferberliği başladı!

Türkiye’de 14 bin 519 adet metruk bina tespit edilirken bunların 6 bin 548’i yıkıldı. Belediyeler, tescilli metruk binaların yıkımı konusunda mevzuat engeline takıldıklarından yakınıyor.

Emlak vergisi matrahı nasıl belirlenmeli?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında Emlak Vergisi Mevzuatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber..

Emlak vergisi ödeme tarihleri belli oldu!

Bina, arsa ve arazilerin metrekare birim değerleri yeniden belirlendi. Emlak Vergisi hesabında dikkate alınan bu oran 2017’de yapılacak tahsilatlarda yüzde 2,79’dan yüzde 3,83’e çıkartıldı.

2017 yılı arazi ve bina matrahları arttırıldı!

2017 yılında uygulanacak maktu damga vergisi ve harç tutarları, bina ve arazi vergisi matrahları hesabındaki artış oranları ile tütün fonu tutarları Resmi Gazete'de yayınlandı...

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri No:68!

68 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği 25 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ kapsamında emlak vergisine esas olmak üzere 2017 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri belirlendi.

Emlak vergisi hangi aylarda ödenir 2016?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Varsa taşınmazın intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor..

Emlak vergisi nerelere yatırılıyor?

Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Verginin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi nerelere yatırılıyor?

Emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016!

2016 yılı bina, arsa ve arazi vergisi değerleri ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin hesabında uygulanacak oranlar tebliğ ile açıklandı. İşte emlak vergisi yeniden değerleme oranları 2016..

Çevre temizlik vergisi yanlış hesaplanırsa ne olur?

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına hesaplanıyor. İşyerlerinde ise bina grup ve derecelerine göre hesaplama yapılıyor. Peki, çevre temizlik vergisi yanlış hesaplanırsa ne olur?

Bina vergisi mevzuat Haberi

Bina vergisi mevzuat

Bina vergisi kanunu!

Kanun Numarası : 1319

Kabul Tarihi : 29/7/1970


BİRİNCİ KlSIM

Bina Vergisi


BİRİNCİ BÖLÜM

Mükellefiyet

Mevzu:

Madde 1– Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir.


Bina tabiri:

Madde 2 – Bu kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar.

Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır.

Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.


Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi...