04 / 05 / 2024

binalarda kolon kesmek riskli mi

binalarda kolon kesmek riskli mi

Türkiye'de yaygın şekilde yapılan 'kolon kesmenin' ölümcül sonuçları İzmir depreminde olduğu gibi her depremde karşımıza çıkıyor. Kolonu kesilmiş binaları bekleyen son ne? Vatandaşlar oturdukları binaya ilişkin neler yapabilir? Kolon kesenleri nasıl bir ceza bekliyor? Uzmanlar açıkladı...

Binalarda kolon demirlerinin bükülmesi riskli mi, değil mi? 

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binaların depreme dayanıklıkları ve inşalarında yapılan hatalar sık sık gündeme gelmeye başladı. Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında bir inşaatta kolon demirlerinin büküldüğünü belirtti. Peki bu riskli mi?

Binalarda kat çıkma dönemi sona eriyor! 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay hayata geçirilecek olan BKS uygulaması ile binalarda kat çıkma ve kolon kesme uygulamalarının önüne geçilecek. 

Tüketilen toplam enerjinin yüzde 40'a yakını binalarda kullanılıyor!

İZODER Başkanı Pelesen, "Binalarda tüketilen enerji Türkiye ekonomisi için de çok önemli çünkü toplam enerji tüketiminin yüzde 40’a yakını binalarda harcanıyor" dedi...

Vatandaşlara ''depreme dayanıklı binalarda oturun'' uyarısı!

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden Çınarcık'ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklama geldi. Açıklamada, vatandaşlar depreme dayanıklı binalarda oturmaları konusunda uyarıldı.

Binalarda yangından korunmak ve kurtulmak için acil önlem almalıyız!

İZODER, 25 Eylül-1 Ekim ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında açıklama yaptı. İZODER Başkanı Levent Pelesen, "Binalarda yangından korunmak ve kurtulmak için acil önlem almalıyız" dedi...

Binalarda mantolamayla enerji tüketimi azalacak!

Binalarda mantolama çalışması enerji tüketimini yüzde 30 düşürüyor. Enerji Verimliliği Eylem Planı'na göre, Türkiye’nin yıllık doğalgaz faturası mantolamayla 13,7 milyar dolardan 10 milyar dolara inecek.

Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ı binalarda kullanılıyor!

Türkiye'de binaların yeterli yalıtıma sahip olmaması enerji harcamalarını arttırıyor. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Emre Alkin, Türkiye'de enerjinin yüzde 40'ı binalarda kullanıldığını söyledi.

Binalarda su yalıtımı zorunluluğu başladı!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, bugün yürürlüğe girdi. Bugün itibari ile yeni binalar için hazırlanan projelerde su yalıtımı da istenecek..

DYOTHERM ISOLTECO 110 ile binalarda 360 derece koruma!

DYOTHERM ISOLTECO 110, Binalarda A sınıfı yangın direnci sağlıyor.  ‘Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik’te yer alan kriterleri karşılayan DYOTHERM ISOLTECO 110; Isı yalıtım kabiliyeti yanında A sınıfı yangın direnci özelliğine de sahip.

Yeni binalarda otopark zorunluluğu 2018!

22 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Otopark Yönetmeliği, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek. Yeni binalarda otopark zorunlu olacak..

Binalarda su yalıtımı zorunlu mu?

Binalarda su yalıtımı yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Peki, binalarda su yalıtımı zorunlu mu? Su yalıtımı yapılmazsa ne olur?

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği tam metni 2017!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği, 27 Ekim 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik kapsamında yeni inşa edilecek binalarda yapılması gereken su yalıtımı esasları belirlendi.. 

Binalarda su yalıtımı zorunluluğu geldi!

Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmelik gereğince, yeni binalarda su yalıtımının yapılması zorunlu oldu..

binalarda kolon kesmek riskli mi Haberi

binalarda kolon kesmek riskli mi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6,9’luk deprem sonrası yıkılan binalara ilişkin yaptıkları tespitleri paylaşmış ve tamamı 92 ile 99 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapıların ticarethaneye çevrilmiş zemin katlarında kolon kesmek gibi deformasyonların tespit edildiğini açıklamıştı.

Sözcü'de yer alan habere göre; ülkemizde kolon kesilme uygulaması, özellikle de altında dükkanlar olan binalarda, sıkça yapılıyor. Fakat söz konusu eylemin sonuçları ölümcül oluyor. Kolonu kesilmiş binayı depremde neler bekler? Oturduğumuz evin kolonlarının kesilip kesilmediğini anlayabilir miyiz? Kolon kesmenin cezası var mı?

Bu çok hayati soruları TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Avukat Rezan Epözdemir, Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkan Murat Demir ve İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Hıdır Kaya yanıtladı. 

1) Kolonu kesilmiş binayı depremde neler bekler, yarattığı risk ne kadardır? 

TMMOB...