29 / 04 / 2024

birgi mahallesi tarihi evler

birgi mahallesi tarihi evler

Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yaptığı dönemden bu yana mimari yapısını koruyan İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Birgi Mahallesi, yaklaşık 700 yıldır tarihi görüntüsünü bozmuyor.

TOKİ İstanbul kura tarihi açıklandı! İşte TOKİ Tuzla Aydınlı mahallesi kura tarihi!

TOKİ İstanbul kura çekiliş tarihleri vatandaşlar tarafından büyük bir sabır ile bekleniyor. TOKİ Tuzla Aydınlı mahallesi kura tarihi açıklandı. İşte detaylar!

TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye 2. Etap ne zaman teslim edilecek? TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye Batıkent Mahallesi teslim tarihi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye 2. Etap projesinin teslim tarihi açıklandı. Peki TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye 2. Etap ne zaman teslim edilecek? TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye Batıkent Mahallesi teslim tarihi...

TOKİ Elazığ Karşıyaka Mahallesi son başvuru tarihi!

TOKİ Elazığ Karşıyaka Mahallesi son başvuru tarihi haberimizde yer alıyor. İşte TOKİ Elazığ Karşıyaka Mahallesi son başvuru tarihi ve proje detayları...

Bandırma Edincik Mahallesi emlak yatırımcılarının radarında!

Balıkesir'e bağlı Bandırma ilçesinde yer alan Edincik Mahallesi tarihi evleri ile emlak yatırımcılarının gözdesi haline geldi.

İzmir Sakarya Mahallesi'ndeki tarihi binalar yıkılıyor!

İzmir'de son günlerde yaşanan sağanak yağmur nedeniyle Sakarya Mahallesi'nde birkaç tarihi yapı yıkıldı. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Orhan Beşikçi bugünkü köşe yazısında bu yıkımları kaleme aldı. 

TOKİ Gülseren Mahallesi 2. Etap son başvuru tarihi!

TOKİ Gülseren Mahallesi 2. Etap son başvuru tarihi haberimizde yer alıyor. Projede ki toplam konut sayısı 268...

Gülseren Mahallesi 2. Etap son başvuru tarihi!

Gülseren Mahallesi 2. Etap son başvuru tarihi haberimizde yer alıyor. İşte Gülseren Mahallesi 2. Etap son başvuru tarihi ve detayları...

TMMOB'dan tarihi Saraçoğlu Mahallesi açıklaması!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin imar planıyla ilgili açıklama yaptı. ŞPO açıklamasında, "Saraçoğlu Mahallesi, kamusal değerlerin üretildiği, kent merkezi ile bütüncül tasarlanan bir mekan olma özelliğine kavuşana kadar mücadele edeceğiz" dedi...

TOKİ Seyhan Barış Mahallesi son başvuru tarihi!

TOKİ Seyhan Barış Mahallesi son başvuru tarihi haberimizde yer alıyor. Projede toplam 4 adet konut bulunuyor.

Diyarbakır Sur'un 6 mahallesi yeniden inşa ediliyor!

Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırılarda yıkıma uğrayan merkez Sur ilçesinin 6 mahallesi tarihi yapısıyla yeniden yapılıyor.

Gaziantep Tarihi Bey Mahallesi’ne yeraltı otoparkı yapıldı!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bey Mahallesi’ne yapılan yeraltı otoparkının inşaatında sona gelindi. 132 araç kapasitesine sahip otopark projesinin kısa sürede açılması planlanıyor.

İzmir Birgi mimari dokusunu 700 yıldır koruyor!

İzmir'in tarihi mahallesi Birgi, halen Aydınoğulları dönemindeki mimari dokusunu koruyor. Birgi yaklaşık 3 bin yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor.

TOKİ Zafer Mahallesi Orta Gelir Grubu son sözleşme tarihi!

TOKİ Zafer Mahallesi Orta Gelir Grubu son sözleşme tarihi bugün olarak belirlendi. Projede 3 oda 1 salon daireler bulunuyor.

birgi mahallesi tarihi evler Haberi

birgi mahallesi tarihi evler

Osmanlı sivil mimarisini yansıtan ev ve konakların yaşatıldığı Birgi, bozulmamış dokusu nedeniyle "Türk mimarisinin vitrini" olarak nitelendiriliyor.


Yüzyıllardır geleneksel usta-çırak ilişkisiyle yetişen kişilerce inşa edilen Birgi evlerinin en temel özelliğini, yapımında, bulunduğu coğrafyanın toprak ve ağaç türleri ile doğal taşlarının kullanılması, zemin katları taş, üst kat ve tavanları ahşap olacak şekilde iki katlı ve doğayla iç içe planlanması oluşturuyor.


Bahçe içine yapılan evlere, iki kanatlı ahşap kapılardan giriliyor. Bölgede bolca bulunan killi topraktan üretilen tuğla ve kiremitler, toprak harç, kestane ağaçları ve taşların kullanıldığı bu yapılar, mimari olarak "dış sofalı, zemin katları pahalı köşeleri bulunan yığma taş duvar, üst katlar ise dolgulu ahşap karkas bina" şeklinde tanımlanıyor.


Genellikle zemin katta mutfak, fırın, tuvalet, çeşme, içeriden merpenle çıkılan üst katta ise sıcak yaz...