16 / 05 / 2024

bizans hipodromu bulundu mu

bizans hipodromu bulundu mu

1934 yılında Sultanahmet parkının köşesinde belediye yerin altına abdesthane inşa ederken bir duvara rastlanılmış ve bu duvarın Hipodrom'a ait olduğu anlaşılmış. Hipodrom 1930 yılında İngilizler tarafından da aranmışsa da bulunamamıştı.

1932 yılında Sultanahmet'de Bizans Hipodrom'u aranmış!

11 Ocak 1932 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Sultanahmet Meydanı'nda Hipodrom'u bulmak için çalışmalar yapıldığı yazılmış. İngilizler 1931 senesinde arama çalışması yapsa da sonuç elde edilmemiş.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmalarda 65 mezar bulundu!

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı sezonunda yürütülen çalışmalar sırasında, Bizans dönemine ait 65 mezar bulundu.

Antalya Korkuteli'ndeki kazı çalışmalarında kilise bulundu!

Antalya ilinin Korkuteli ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen kilise ve yerleşim yeri bulundu. Antalya Müze Müdürlüğü görevlileri de kilisenin bulunduğu alanda inceleme yaptı.

Beyoğlu'nda bina restorasyonunda 1500 yıllık 8 mezar bulundu!

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde İtalya'nın ünlü ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi adı ile bilinen binanın restorasyonunda Bizans dönemine ait 8 mezar bulundu. Uzmanlara göre Pera'da ilk kez bu tür mezarlara rastlanıyor.

1993 yılında Kızkulesi'nin dibinde Bizans hazinesinin bulunduğu iddia edilmiş!

1993 yılında bir defineci, Kızkulesi'nin altında Bizans altınlarının bulunduğunu iddia etmiş. Birinci Dünya Savaşı sırasında bir dalgıcın birbirine zincirli 15 kasa gördüğünü söyleyen defineci, bunların Bizans hazinesi olduğunu söylemiş.

Lüleburgaz temel kazısında tarihi yapı kalıntıları bulundu!

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki müftülük binası temel kazısında, Bizans dönemine ait kale temelleri, dehliz ve mermer sütun parçası bulundu.

Eski Bizans Hipodromu 1934 yılında Sultanahmet parkında bulunmuş!

1934 yılında Sultanahmet parkının köşesinde belediye yerin altına abdesthane inşa ederken bir duvara rastlanılmış ve bu duvarın Hipodrom'a ait olduğu anlaşılmış. Hipodrom 1930 yılında İngilizler tarafından da aranmışsa da bulunamamıştı.

Kütahya'da kanalizasyon kazısında bin 500 yıllık arşitrav bulundu!

Kütahya'nın Simav ilçesinde kanalizasyon kazısı sırasında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bin 500 yıllık arşitrav bulundu. Arşitrav: Sütunların üzerine konulan yatay hatıllara verilen isim...

Amasya'da temel kazısında Bizans dönemine ait mezarlar bulundu!

Amasya'da bir inşaatın temel kazısı sırasında ortaya çıkarılan ve Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen mezar sayısı 10'dan 21'e yükseldi. Kurtarma kazısında ilk çalışmalarda 10 mezar bulan ekipler, 11 mezara daha ulaştı...

Amasya'da temel kazısında Bizans dönemine ait mezarlar bulundu!

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Amasya'da bir inşaatın temel kazısında Bizans dönemine ait olduğu tespit edilen 10 mezar ortaya çıkarıldı. Mezarların Bizans dönemine ait olduğunun belirlendiği, kazı çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

Tophane'de bulunan Bizans hamamında lahitler çıktı!

Tophane'de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne ek bina yapılmak istenen arsada 6-7. yüzyıl Bizans hamamı bulundu. Rektör Karayağız "Lahit dışında bir şey çıkmadı, ondan da memleketin her tarafında var" dedi...

Kahramanmaraş'ta 1 milyar ton bakır rezervi bulundu!

MTA Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Afşin ve Elbistan bölgesinde 5 yıldır sürdürülen rezerv arama çalışmaları sonucu yaklaşık 1 milyar ton porfiri bakır yatağı bulunduğu bildirildi..

Şanlıurfa Göbeklitepe'de 6 tapınak daha bulundu!

Dünyanın ilk tapınağının bulunduğu Şanlıurfa Göbeklitepe'de, kazılar ve ölçümlerin sonucunda ulaşılan anıtlar buranın, 11 bin 600 yıl öncesinde insanlığın önemli bir buluşma merkezi olduğunu gösterdi...

Büyük Göztepe Tümülüsü'nde kazı çalışmaları yapılıyor!

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki tümülüste yürütülen kurtarma kazılarında Bizans dönemine ait 3 insan iskeleti bulundu. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yıldırım "Kazılarda üst kota ulaştık, şimdi alt kotlara iniyoruz" dedi...

bizans hipodromu bulundu mu Haberi

bizans hipodromu bulundu mu

Eski Hipodrom

Abdesthane yapılırken duvar meydana çıktı.


Belediye Sultanahmet parkının köşesinde bir yeraltı abdesthanesi yaptırmaktadır. İnşaat devam ederken kazılan çukurda bazı eserler bulunmuştur. Bunun üzerine mesele derhal müzeler idaresine bildirilmiştir.


Yapılan tetkikat neticesinde bulunan eserlerin meşhur Hipodrom'un duvarı olduğu anlaşılmıştır. Bir çok büyük mühim heyetler tarafından şimdiye kadar arandığı halde bulunamayan Hipodrom'un böyle meydana çıkışı mühim bir ilim hadisesi telakki edilmektedir.

Şimdiye kadar Hipodrom'un Sultanahmet meydanında olduğu zannedilirken bu suretle bunun Sultanahmet parkı ile Ayasofya Camii arasında olduğu anlaşılmıştır. Sultanahmet parkının köşesinin de imparatorun oturduğu yer olduğu tesbit edilmiştir


Akşam Gazetesi 14 Mart 1934


Abdullah Kutalmış...