08 / 05 / 2024

1932 yılında Sultanahmet'de Bizans Hipodrom'u aranmış!

1932 yılında Sultanahmet'de Bizans Hipodrom'u aranmış!

11 Ocak 1932 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Sultanahmet Meydanı'nda Hipodrom'u bulmak için çalışmalar yapıldığı yazılmış. İngilizler 1931 senesinde arama çalışması yapsa da sonuç elde edilmemiş.



Hipodrom'u biz de arıyoruz


Müzeler idaresi hafriyat yaptırıyor.


Evvelki sene İngilizler tarafından Hipodrum'u bulmak maksadıyla Sultanahmet Meydanı'nda yapılan hafriyat müsbet netice vermişti. Ahiren Müzeler İdaresi de aynı maksatla bir sondaj ameliyesi icra ettirmeğe başlamıştır. Bu sondaj daha esaslı malumata istinaden yapıldığı cihetle müsbet neticeler vereceği ümit edilmektedir.

Sondaj ameliyesine şehrimizde bulunan İsviçreli bir mütehassıs nezaret etmektedir. Bu zat, Hipodrom mes'elesi etrafında beş seneden fazla tetkitte bulunmuş, malumat toplamıştır.

Müzeler Müdürü Aziz Bey sondaj ameliyesi hakkında bir muharririmize demiştir ki:


-Burada bazı nukat meçhul kalmıştı. Onun için sondaj yaptırıyoruz. Bir netice elde edeceğimizi zannediyoruz. Eğer Hipodrom'un ayakları bulunursa mes'ele halledilmiş olacaktır.

Diğer taraftan Müzeler İdaresi tarafından Yalova'da yaptırılacak olan sondaj ameliyesine de başlanmıştır. Şimdiden bazı asara tesadüf edilmiştir. Ameliyat devam etmektedir.



Cumhuriyet Gazetesi 11 Kanunusani (Ocak) 1932 


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön