19 / 05 / 2024

bizans hipodromu

bizans hipodromu

11 Ocak 1932 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberde Sultanahmet Meydanı'nda Hipodrom'u bulmak için çalışmalar yapıldığı yazılmış. İngilizler 1931 senesinde arama çalışması yapsa da sonuç elde edilmemiş.

Tekfur Sarayı müze oluyor!

Bizans İmparatorluğu döneminde son yıllarında kullanılan, Eğrikapı-Ayvansaray arasında bulunan Blakhernai Sarayı’ndan günümüze kalan tek yapı olan Tekfur Sarayı, çini eserler ile cam ve çömlek eserlerin de sergileneceği bir müzeye dönüştürülecek.

Boğazkesen Köprüsü restore edilmezse yok olacak!

Tokat Erbaa'da bir bölümü Bizans İmparatorluğu, bir bölümüyse Selçuklu Devleti zamanında yapılan ve yıllar içinde tahribata uğrayan tarihi Boğazkesen Köprüsü için restorasyon projesi hazırlandı.

Antalya Hipodromu projesiyle ilgili 4 soru!

Antalya Hipodromu projesinin öngörülen zamanda bitirilememiş olması ve hipodromun ne zaman açılacağı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Arı, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı yıkıldı!

Fatih'te, Bizans dönemine ait İrine Kulesi'nin bitişiğinde bulunan tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı, belediye ekipleri tarafından balyoz kullanılarak yıkıldı.

590 yıllık Şerefiye Sarnıcı kiraya verilecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 yıldır restore edilen Bizans'tan kalma bin 590 yıllık Şerefiye Sarnıcı kiraya verilecek. Kiralama ihalesi 12 Aralık 2018 tarihinde düzenlenecek.

Boukoleon Sahil Sarayı açık hava müzesi olacak!

Bizans dönemine ait tarihi Boukoleon Sahil Sarayı restore ediliyor. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’ne göre Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olacak.

Haydarpaşa Garı’nda geri sayım başladı!

110 yıllık Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında peronların olduğu kısımda ve rayların altında erken ve geç Bizans dönemine ait arkeolojik buluntular çıktı. Gar'daki çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

Tarihi Aydos Kalesi'nin restorasyonunda sona gelindi!

İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde bir tepe üzerinde yükselen ve "İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak bilinen Bizans eseri Aydos Kalesi'nin, 4 yıldır süren restorasyonunda sona gelindi.

Döşemealtı Hipodromu'nun inşaat ruhsatları alındı!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Antalya'nın Döşemelatı ilçesinde hayata geçirilen Döşemealtı Hipodromu'nun ihalesi gerçekleşti. Hipodrumun inşaat ruhsatlarını Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç imzaladı.

Topkapı Sarayı yıkılacak mı?

Topkapı Sarayı’nın yıkılma tehlikesi tekrar gündeme taşındı. Saray, Roma ve Bizans dönemi arkeolojik çalışmaları sebebiyle yıkılmanın eşiğine geldi.

Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmalarda 65 mezar bulundu!

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2016 yılı kazı sezonunda yürütülen çalışmalar sırasında, Bizans dönemine ait 65 mezar bulundu.

Sakarya'daki Justinianus Köprüsü'nün sırrı çözülemedi!

Sakarya'nın Serdivan ilçesi Beşköprü mevkiinde bulunan 'Justinianus Köprüsü', Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu'daki en görkemli eserlerinden biri.

Bolu'da 2 katlı bina yıkıldı!

Bolu'da, 2 katlı bir binanın yıkımı sırasında, Roma ve Bizans dönemine ait olduğu belirlenen duvar kalıntıları, su kanalı ve blok taşlar bulundu.

bizans hipodromu Haberi

bizans hipodromu

Hipodrom'u biz de arıyoruz


Müzeler idaresi hafriyat yaptırıyor.


Evvelki sene İngilizler tarafından Hipodrum'u bulmak maksadıyla Sultanahmet Meydanı'nda yapılan hafriyat müsbet netice vermişti. Ahiren Müzeler İdaresi de aynı maksatla bir sondaj ameliyesi icra ettirmeğe başlamıştır. Bu sondaj daha esaslı malumata istinaden yapıldığı cihetle müsbet neticeler vereceği ümit edilmektedir.

Sondaj ameliyesine şehrimizde bulunan İsviçreli bir mütehassıs nezaret etmektedir. Bu zat, Hipodrom mes'elesi etrafında beş seneden fazla tetkitte bulunmuş, malumat toplamıştır.

Müzeler Müdürü Aziz Bey sondaj ameliyesi hakkında bir muharririmize demiştir ki:


-Burada bazı nukat meçhul kalmıştı. Onun için sondaj yaptırıyoruz. Bir netice elde edeceğimizi zannediyoruz. Eğer Hipodrom'un ayakları bulunursa mes'ele halledilmiş olacaktır.

Diğer taraftan Müzeler İdaresi tarafından Yalova'da yaptırılacak olan sondaj ameliyesine de başlanmıştır. Şimdiden bazı asara tesadüf edilmiştir. Ameliyat devam etmektedir.



Cumhuriyet Gazetesi 11 Kanunusani (Ocak) 1932 


Abdullah...