02 / 05 / 2024

Bizans zindanları

Bizans zindanları

1993 yılında Fatih Belediyesi, Edirnekapı ile Haliç arasında Eğrikapı'daki Blakhernai Sarayı'nın bir parçası olan, tarihi surlara bitişik Anemas Zindanları'nı 1.5 milyar lira harcayarak Türk turizmine kazandıracakmış.

60 sene önce tesadüfen keşfedilen Derinkuyu Yeraltı Şehri 20 bin kişiye ev sahipliği yapmış!

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan, Nevşehir’e 30 km uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesinde, Bizans döneminde yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapmış. Görenleri büyüleyen şehrin ortaya çıkışı ise sadece bir tesadüften ibaret.

Tarihi Kiliseli Tüccar Han ticaret merkezi olacak!

Bolu Gerede'de Bizans dönemine ait ilk ticaret merkezi olan tarihi Kiliseli Tüccar Han'ın restore edilmesi için çalışmalara başlandı. Bu yıl içerisinde hizmete açılacak tarihi han içerisinde 25 odalı butik otel de yer alacak.

Sultanbeyli'de Aydos Kalesi’nin restorasyonu tamamlandı!

Sultanbeyli'de yer alan tarihi Aydos Kalesi’nin 2010'da başlayan restorasyonu tamamlandı. ‘İstanbul’un fethinin başladığı yer olarak’ ortaya çıkan Bizans eseri tarihi kale, çevre düzenlemesi tamamlanınca halkın ziyaretine açılması planlanıyor.

Fatih Kariye Camii ibadete açıldı!

İstanbul Fatih'te Bizans döneminden kalan Kariye Camii'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilip ibadete açılması kararı verildi.

Darıca Kalesi aslına uygun olarak restore edilecek!

Darıca'da Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen ve zamana bağlı olarak atıl kalan Darıca Kalesi'nin gün yüzüne çıkarılması için restorasyona geçildi.

Tarihi Yedikule Hisarı ve zindanları restore edilecek!

İstanbul'un fetihten sonra surlara eklenen kısmının yer aldığı Yedikule Hisarı ve zindanları Fatih Belediyesi tarafından restore edilecek...

Cağaloğlu'nda üç imparatorluğun izlerini taşıyan bina 1.7 milyon dolara satışta!

Cağaloğlu'nda Roma, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu'ndan izler taşıyan bina yıkık dökük haliyle satışa çıkarıldı. Tarih araştırmacısı Mehmet Dilbaz, bina için "Üç farklı imparatorluk, üç farklı dönem, üç farklı devlet, hepsi üst üste yığılmış ve ortaya çıkmış" diye konuştu...

Tarihi Alanya Kalesi içten yıkıldı!

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Tarihi Alanya Kalesi’nin tarihi surları katledildi. Surların yakımına Avusturyalı emekli pilotun ev tadilatı yol açtı

Tekfur Sarayı müze oluyor!

Bizans İmparatorluğu döneminde son yıllarında kullanılan, Eğrikapı-Ayvansaray arasında bulunan Blakhernai Sarayı’ndan günümüze kalan tek yapı olan Tekfur Sarayı, çini eserler ile cam ve çömlek eserlerin de sergileneceği bir müzeye dönüştürülecek.

Boğazkesen Köprüsü restore edilmezse yok olacak!

Tokat Erbaa'da bir bölümü Bizans İmparatorluğu, bir bölümüyse Selçuklu Devleti zamanında yapılan ve yıllar içinde tahribata uğrayan tarihi Boğazkesen Köprüsü için restorasyon projesi hazırlandı.

Tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı yıkıldı!

Fatih'te, Bizans dönemine ait İrine Kulesi'nin bitişiğinde bulunan tarihi Sağır Han'ın üstündeki iki kaçak yapı, belediye ekipleri tarafından balyoz kullanılarak yıkıldı.

590 yıllık Şerefiye Sarnıcı kiraya verilecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 yıldır restore edilen Bizans'tan kalma bin 590 yıllık Şerefiye Sarnıcı kiraya verilecek. Kiralama ihalesi 12 Aralık 2018 tarihinde düzenlenecek.

Boukoleon Sahil Sarayı açık hava müzesi olacak!

Bizans dönemine ait tarihi Boukoleon Sahil Sarayı restore ediliyor. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunulan Restorasyon Projesi’ne göre Boukoleon Sarayı, Açık Hava Müzesi olacak.

Bizans zindanları Haberi

Bizans zindanları



Anemas Zindanları


Bizans döneminin işkence zindanları 1550 yıl sonra 'temizlenip' ve turizme açılıyor.


Mücahit BÜBER/İSTANBUL


    EĞRİKAPI'da Bizans döneminden kalan Anemas Zindanları, 1550 yıl sonra gün ışığına çıkarılıyor. Yıkılmaya yüz tutmuş Blakhernai Sarayı surları içinden 500 ton toprak çıkarıldı. Zindanları yeniden keşfeden Fatih Belediyesi, yaklaşık 1.5 milyar lira harcayarak karanlık hücre ve kireç kuyularını Türk turizmine kazandırmayı hedefliyor.

    ''İstanbul'un neresine kazma vurulursa, oradan tarih fışkırıyor'' diyen Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Reşat Akçay, özellikle Fatih bölgesindeki Osmanlı ve Bizans dönemine ait ve ilgisizlik yüzünden değerlendirilemediğini vurgulayarak şunları söyledi:

    ''Anemas Zindanları da 1550 yıllık uykusundan kaldırıldı. Dünya tarihinde...